zkrat na zakladni desce/ PCIe slotu ?
Moderátor: Moderátoři
Zapojeni je snad spravne, ale napadlo me, jestli pri tom pokusu s riserem nebyl spatne docvaknutej molex. Jsou tam jenom dva piny a mohlo by se to stat. Potom by to asi vsechno teklo pres ten jeden 12V vlasek, kterej jsem v riseru ja vul nechal...
Jeste doplnim, ze jsem tu desku se zdrojem normalne provozoval, problemy prisly az po bastleni riseru a te komplikovanejsi rozdvojky pro nej a PCIe 6pin.
(A to jsi přerušil i jednu, která evidentně patří mezi signálové.)
Zemní smyčky bych se nebál, když je to napájené jedním zdrojem se společnou zemí.
A máš správně propojenej "PRSNT #2" s "PRSNT #1" ???
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Habesan píše:A máš správně propojenej "PRSNT #2" s "PRSNT #1" ???
Jak to myslis? V riseru jsem precvak jen to, co je videt na schematu. Ostatni zily jdou standartne. ALE - zkousel jsem jeste propipavat piny v PCIe konektoru na desce a vypada to, ze PRSNT #1 je trvale spojenej se zemi, to asi neni ok, nebo?
edit: overoval jsem to na jiny desce a je to zrejme normalni stav.
Správně má karta při úplném zasunutí propojit ten "PRSNT #2".
Tak ti doporučím mrknout se ještě na Wikipedii:
en.wikipedia.org/ PCI_Express
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Ty PRSNT piny by mely byt ve slotu propojene pres zasunutou kartu. Pokud to ale predtim nabootovalo, tak to bylo asi OK. Zrejme se tam ale dostalo nake napeti, ktere nemelo. Obavam se ale, ze toto je jen spicka ledovce, ze ten odstreleny tranzistor nebude zdaleka sam, to by ti IMHO bez nej melo bootovat na IGPU.
Prava noha by mela bejt emitor nebo source. Pokud na te desce mas jeste dalsi stejneho typu, tak to promer diodtestem jesi je to bipolar ci N/P-FET, ale jak rikam, na 99.9% jen vymena tohoto nepomuze.
Ja sem zas jednou udal takovou blbost, ze sem do 1 PC dal zkusmo PCIE VGA, ktera potrebovala ext. napajeni a protoze ten PC zdroj nemel 6pin pro VGA, tak sem na VGA privedl 12V z dalsiho zdroje (GND byly spojene). ATX konektor byl blbe pristupny, tak sem byl liny vsechno prepojovat na druhy zdroj. Zapl sem napred zdroj PC a s malym zpozdenim ten 2. pomocny zdroj a neco odeslo na MB, ze uz pak nefungoval s zadnou PCIe kartou v tom x16 slotu. Jinak s IGPU funguje a snad ani nic dalsiho na te desce neodeslo. Byl to srot vicemene na hrani, takze 0 skoda, tak sem se aspon poucil, ze takle radsi ne...