Už jsem zapomněl jednotky kapacity v praxi....
Moderátor: Moderátoři
Už jsem zapomněl jednotky kapacity v praxi....
(vytištěná na kondíku). Abych tady nebyl za blbce, napsal jsem dotaz do jedné součástkárny. Viz:
Vážený pane. Už mi vědomosti selhávají, prosím, jak vyjádřím kond. 125j na jednotky nF ? Zde odpověď,,,, Uf...:
Joule je jednotka práce, Farad je jednotka kapacity. Tyto dvě jednotky spolu nijak nesouvisí. 1 Joule je působení síly o velikosti 1 Newtonu po dráze 1 metr.
2. Když už jsem tu, prosím, myslíte si, že k walkmanu s FM radiem, připojenému do nf zesilovače, připojím funkčně venkovní antenu, koaxiál? Tam se bude využívat jako antena stínění nf kablíku, ne? [/b]
Více třeba zde: https://www.electronics-notes.com/artic ... rkings.php
- tomasjedno
A priznajte sa, kto si pamätá jednotky použiteľné pre kondenzátory zo základnej školy? Vtedy boli tie jednotky nič nehovoriace, naučiť sa dali až keď sme mali nejaké tie kondenzátory na stole. Aj to ešte chcelo nejaký ťahák.
- pocitujlasku
tomasjedno píše:Jednoduše to, že to byl běžně používaný systém se základní jednotkou pF (j anebo bez označení), a pomocnými nF (k), µF (M) a mF (G).termit256 píše:Osobne jsem teda nikdy nepochopil co vede nektere lidi k oznacovani jednotek nano jako kilo apod.
Jo, ja chapu jak to funguje, jen nechapu proc to tak nekdo oznacuje. Mam kondik 125J, coz je teda 12*10^5*10^-12F.
Jestli tohle prijnde nekomu srozumitelnejsi nez napsat 1.2uF, tak mi tedy ne
A kutilmile - nelituju tě
Řerkl bych, že každý systém značení vznikl na základě technologických možností, jak levne, ale trvanlivě potisknout zmenšující se součástky.
V bastlech tak někdy došlo k tomu, že pro sestavu z porůznu vykanibalených součástek bylo vždy jistější všechny přeměřit, protože na jednotné značení nebyl spoleh.4
jezevec píše:...ad2: U nás se řekne půl kila cukru a třeba v Německu pět set gramů, obojí je správně a je to o zvyklostech.
Balené zboží v obchoďáku má povinně uvedenou hmotnost při plnění v gramech, ale třeba u řezníka na vesnici se kupuje na funty (Pfund), což je právě půl kila, u uhlíře je třeba dát pozor na Zentner, což není náš cent čili metrák, ale 100 funtů, tedy 50 kg. Dodnes se s tím dá setkat po celém území Německa. Dlužno podotknout, že prodejní váhy jsou celchované jen v gramech a prodávající uvádí cenu za kilo, tak to rovnou vezme polovinou a je to.
To v angloamerické soustavě mají libru menší (pamatujete někdo, jak Angličani přecházeli na metrickou soustavu, a jak pro velký odpor veřejnosti zrušili zákaz používat v obchodech libry a unce?). Trojská libra používaná ve farmacii je ještě méně...
A vůbec: s těmi různými soustavami měr a vah to může mít své výhody: když se razir Eurotunel, měřili Frantíci v milimetrech, Angličani v palcích. Tak tam dnes mají tubusy dva...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...