P: Transformátor PIKO ME 005
Moderátor: Moderátoři
- scorpions-cz
Na to, že to fakticky byl obyčejný, spotřebkový výrobek pro děcka, tak teda klobouk dolů.
Dnes by to bylo možný vyrobit jen za cenu krabice, narvané elektronikou. Například malá regulační autotrafa /třeba okolo 1A/ se rejžák dodnes nenaučil udělat.
Proudová tepelná ochrana plus poměrně velkej vnitřní odpor vinutí - minimálně primár je totiž z hnilíku. Jádro je LL, nikoliv EI = má dvě cívky, který NEJSOU STEJNÝ - na obou je po polovině primáru, jedna má kromě něj jen jednovrstvý MĚDĚNÝ sekundární vinutí pro trakci s půlkruhově odbroušeným lakem. Ten sekundár dává naprázdno asi 14,5V AC. Druhá trafocívka má krom druhý půlky primáru a stejně upravený sekundární cívky namotanej ještě druhej sekundár pro 16V AC - výstup pro přestavníky, osvětlení atd. Trakční vinutí má oba konce každý poloviny vyvedený na mechanickej přepínač plus po odbroušený ploše jezdí jezdec spřaženej s knoflíkem - mechanickou aretací polohy otočení je nastavený, aby výstupní napětí v maximálně dosažiteným otočení knoflíku nepřekročilo 12,5V. Posunutím aretace jde nastavit víc, ale to může ohrozit trakční motorky modelů. Celková konstrukce trafa dává větší vnitřní odpor, než když je na středním sloupku jedna vícevrstevná špulka.eleferner píše:Jak je tam vlastne delana ta ochrana proti zkratu? Ty zarovicky maji zastudena tak maly odpor, ze se pri beznem provozu nenazhavi?
A samotný jištění před nadproudem je učuněný bimetalovým termostatem. Topný vinutí je v sérii s výstupem = teče skrz něj celej výstupní proud. Regulačním šroubkem je předepnutej bimetalovej pásek s kontaktem v sérii s vinutím - když proud překročí nastavenou hodnotu, bimetal se ohne víc a kontakty se rozpojí. Signální žárovička 16V/50mA je paralelně k jističi, takže když jistič rozepne a přetížení pokračuje, rozsvítí se žárovka - proud z ní teče zkratovaným výstupem. Pokud se přetížení odstraní, žárovka zhasne okamžitě, ale obnovení napětí na výstupu trvá cca 10 vteřin, než dostatečně vychladne bimetal. Pokud zkrat trvá dál, bimetal po rozpojení ochladne, spojí kontakty - ale trvající přetížení ho za několik sekund zase odepne - žárovka tak pravidleně bliká a trafo přerušovaně vrčí - na střídačku se žárovkou (přetížením vinutí).
Proud obou ochran je nastavenej tak (1,2A každej výstup), aby ani trvalý zkratování obou výstupů nedokázalo vnitřní konstrukci ohřát natolik, aby něco chytlo plamenem - to trafo jeko celek je předimenzovaný jak prase, při vyřazení těch bimetalů dá v klidu 4násobek proudu - akorát se mu musí učunit větší chlazení a to zase vyžaduje porušit uzavřenost skříně, takže to předimenzování je učuněný i z důvodu dodržení potřebnýho IP.
A kutilmile - nelituju tě
Nechceš TV lampovku Akvarel? Nemá UY1Ns, jako malý kluk jsem neměl nové tak tam je KY719. Ale má v háji vodorovné vychylovačky. Obraz nebyl na celou šířku. A po čtyřiceti létech na půdě... Kdoví jestli by ještě fungovala.Kremik píše: možná jednu lampovou telku,
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
scorpions-cz píše:Kdysi v roce 85-86 když jsem začínal s diskotékama, tak jsem měl toto trafo na majáky...
OT: Maják na diskotéce je legenda. Dneska jim nestačí ani laser. Ale generaci z dob majáků laser sundá ze židle.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Optejte se v některé rentálce, co stojí opravdický, dospělý "laser", co by moji generaci sundal ze židle, nebo bych třeba zapomněl zavřít hubu
Zatím jsem takové viděl jen dva, z toho druhá sestava jich vlastně měla šest.
Ale je taky fakt, že už asi 6-7 let jsem na žádném koncertu či akci, co by stály za návštěvu, nebyl.
Oranžové majáky, s jedním či třemi zrcadly, to měl kdekdo, protože to používaly TS a kdejaký doprovod velkého nákladu. Od hasičů se modrý maják vysomrovat nedal, měli to jenom v kompletech AZD500 a AZD501, se sirénami.
Takže šlohnout ten modrý, třízrcadlový maják i s reprákem fízlům ze žigula - to bylo, Zdenku, na skoro doživotní úctu vrstevníků
Ten by tohle trafo neutáhlo, protože uvnitř byla žárovka H1, 12V/55W a motorek bral okolo 0,5A.
Malý, jednozrcátkový oranžový maják měl žárovku 12V/21W a 3W motorek se šnekem. Nejsem si jistý, jestli by tohle trafo žárovku 21W rozsvítilo, nebo na jak dlouho..
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem si jeden vyrobil, vlastně jsou tam "jen" dvě zrcátka, ale "podžhavený" zelený 100mW laser (takže to funguje už hezkých pár let bez problémů) . A když jim to začne lítat mezi skleničkama na stole a dělat prasátka, máš to vidět. Půjčil jsem to sestře na akci a svítila víc, než ten laser.
A když se do toho foukne troška mlhy....
No na velkou halu to logicky není.
P.S. Jsem zapomněl na to třetí zrcátko, co to podle hudby ve dvou osách posílá dál...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Dík, ale já myslím konkrétní telku, jen teď z hlavy nevím název, někde bych to měl mít poznačené. Dřevěná kostka, vypadala trochu jako monitor. Zboku vpravo dole ladění bubnem, trochu utopené dovnitř. Čtyři pět tlačítek a dva tři poťáky. Repro bylo zboku vlevo. Zepředu krom obrazovky nebylo nic. Zadní kryt byl plastový. Nahoře tuším dvě plastové větrací mřížky. Nebo jedna přes celou šířku.MiraSt píše:Nechceš TV lampovku Akvarel?Kremik píše: možná jednu lampovou telku,
MiraSt píše:A fungl novou obrazovku bych přibalil.
Ty víš jak mě nalákat, co?
Doplněno: To šasí bude asi z Ametystu, nebo něčeho podobného, a telku bych chtěl Marínu. Popravdě řečeno, mi se ty staré telky vzhledově moc nelíbí ale ta Marína je prostě krásná. Pěkná je i Marcela, ale tu jsem v reálu nikdy neviděl. Podobná je i Miriam, ale ta už má trošku prvky, které se mi nelíbí. Ale zas má PCL86 ve zvuku, což je moje oblíbená lampa.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele: