O ekologickej návratnosti elektromobilov

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Peterseal

O ekologickej návratnosti elektromobilov

#1 Příspěvek od Peterseal »

Ahojte,
našiel som celkom zaujímavý článok o ekologickej návratnosti elektromobilov. Keďže sa tu táto téma často rieiši tak to môže byť pre niekoho zaujímavé.

https://fontech.startitup.sk/svedsky-vy ... -emisiach/
p32

#2 Příspěvek od p32 »

Jo, to jen potvrzuje to, co tu tvrdí i ostatní. Budoucnost vidím ve vodíku.
ok1hga

#3 Příspěvek od ok1hga »

a metanu
samec

#4 Příspěvek od samec »

a etanolu :malta:
sambiliong

#5 Příspěvek od sambiliong »

Budoucnost patří aluminiu
Sandal

#6 Příspěvek od Sandal »

Budoucnost bude dál patřit ropě, protože je ji pořád dost. Elektromobily nejsou a nebudou dostupný pro obyčejný solviny(většina obyvatelstva), protože si na něj nikdy nevydělaj a ani se takový auta nevyráběj. Připadá mi, že dnešní elektromobily jsou právě dělaný naschvál tak aby nebyly nikdy masově rozšířený. Ekoalarmistům to částečně zavře hubu, takže se vlk nažere a koza zůstane celá. Nebo aspoň půlka :lol:
rezis

#7 Příspěvek od rezis »

Každé palivo má své místo a je na něco dobré. 3 měsíce jsem jezdil půjčeným elektromobilem a už jen uvažuji kde na něj sehnat peníze... Nicméně 99% mých cest je okolo 60-100km denně a mohu nabíjet na baráku. Na toto nepřekonatelné.
Na dálnici naopak nafta.
Vodík zatím moc složité a stejně to musí mít akumulátor jako elektromobil.
Internet - metla lidstva
Sandal

#8 Příspěvek od Sandal »

Dyť jo, jako přibližovadlo do práce, bych to bral hned ale Enyaq za mega na jízdu 15km do práce, si fakt kupovat nebudu.
radioelectrum

#9 Příspěvek od radioelectrum »

za elektromobili by se měla platit alespoŇ 50 tisícová ekodaň. Vždyť likvidace jejich baterek je nejneekologičtější věcí z celýho automobilovýho průmyslu.
Standa33

#10 Příspěvek od Standa33 »

Při výrobě a distribuci vodíku se spotřebuje cca 30% energie na stlačení, zkapalnění a chlazení. Methan je na tom podobně.

Jako palivo je nejlepší methanol, snadné skladování, manipulace stejná jako s benzínem nebo naftou.

https://oze.tzb-info.cz/akumulace-elekt ... uta-paliva
termit256

#11 Příspěvek od termit256 »

Tyhle soucasne elektromobily jsou z mnoha duvodu hovadina a bylo to vsude vyjmenovane aspon 1000x.

Jediny koncept ktery mi doposud pripadal v realu zivotaschopny byl, ze se bude do elektromobilu cepovat nabity elektrolyt jako benzin, ktery se bude na "benzinkach" nabijet mimo spicku, decentralizovane z tech slavnych solaru a vetrniku apod. Tady vidim potrebu silneho hrace typu EU ktery ma tlacit vyrobce na dohode na nejakem jednotnem formatu misto toho aby vymejslel podobne picoviny jako za jak dlouho mi ma chcipnout motor kdyz stojim na cervene apod.
termit256

#12 Příspěvek od termit256 »

Standa33 píše:Při výrobě a distribuci vodíku se spotřebuje cca 30% energie na stlačení, zkapalnění a chlazení. Methan je na tom podobně.

Jako palivo je nejlepší methanol, snadné skladování, manipulace stejná jako s benzínem nebo naftou.

https://oze.tzb-info.cz/akumulace-elekt ... uta-paliva

Opomenul jsi jeste drobny detail, ze 95% vodiku se produkuje z fosilnich paliv:-)
samec

#13 Příspěvek od samec »

Jediný ekologický elektromobil na cestu do práce je trolejbus.
rezis

#14 Příspěvek od rezis »

termit256 píše:..
Jediny koncept ktery mi doposud pripadal v realu zivotaschopny byl, ze se bude do elektromobilu cepovat nabity elektrolyt jako benzin...

Tohle by bylo fajn, jenže proč tak blbnout. Zatím je a dlouho bude energetická hustota ve prospěch nafty/benzínu.
A na domácí žvýkaní mi po třech měsících kdy jsem musel auto vrátit naprosto stačilo nabíjení doba -jako mobil. Dokonce mi pak přišlo otravné jet s fosilem na benzínku.
Prostě velká SUV a auta na větší vzdálenosti jsou jako elektromobily blbost. Městská přibližovadla ideálně s nabíjením v práci proč ne.
Bohužel EU to tlačí hlava nehlava bez mozku.
Internet - metla lidstva
termit256

#15 Příspěvek od termit256 »

No, kdyz bydlis v 10 patre tak mas na kazdodenni nabijeni doma jiny nahled :-)
Taky je mi prd platne, kdyz na 99% jizd mi elektromobil staci, ale kvuli jedne jizde za mesic musim mit jeste dalsi benzinove auto.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“