komunikace po stejnosmernem rozvodu
Moderátor: Moderátoři
-
michalek
komunikace po stejnosmernem rozvodu
-
michalek
-
misutek
Diky moc.
Řízení modelové železnice
Vlastní řízení je pak založeno na očíslování (kódování) jednotlivých mašinek a porovnávání signálu přijímaném, který v případě souhlasného kódu dojde k pojezdu, rozjezdu v daném směru. Stejnosměrný rozvod, kterým se komplikovaněji reallizují smyčky na kolejišti, je základní způsob ovládání modelové železnice a většinou stačí. V okamžiku realizace více vlakových souprav v pohybu se začíná uvažovat o dělených okruzích, kde stále není potřeba úpravy mašinek.
... za moment pokračování.
Řízení modelové železnice
rozdělit kolejiště na úseky připojované přes spínače k regulátoru směru a velikosti napětí (rychlosti pojezdu); není nutný zásah do kontrukce mašinky (pohonné jednotky)
NEVÝHODOU
[list=] často trhaný pojezd díky přerušením,
komplikace pro "otočení vlaku" na smyčce,
světlo vlakové soupravy (spolu s vagony) závislé na napětí (rychlosti),
omezení v sestavení kombinovaných vlakových souprav(s více mašinkami)
[/list]
NÁROČNĚJŠÍ
přidání semaforů (návěstidel), přejezdů, budov, dalšího drážního osvětlení ...
NEJNÁROČNĚJŠÍ
změna zapojení mašinky (pohonné jednotky) a celého kolejiště (některá modelová kolejiště) >>> předchozí příspěvek.
-
michalek
Re: Řízení modelové železnice
michalek píše:moznosti, ktere jsi napsal novacku ...
Asi by mi kazdy odpustil, když bych se zde hrube ohradil anonymnímu MICHALEK a počastoval jej podobnými tituly a výrazy. Ale neudělám to, zrovna tak nebudu "plýtvat" přepisováním dalších informací o možnostech ovládání po dvou vodičích z archivu modelářů železnic ... PROČ!
Hezký den ...
-
michalek
Modelová železnice
Hezký den ...
-
michalek
Re: Modelová železnice
-
Michalek
Konecne reseni
asi nejlepsi zpusob je neobjevovat objevene a pri rizeni vlacku se drzet standardu DCC. Hruby popis je na:
http://www.volny.cz/mtbbus/dcc/dcc-doc.htm
Princip jiz nekdo zminil, jedna se o stridavy signal pravouhleho tvaru, ktery zpracovavaji lokodekodery a podle nichz to fachci.
Detailnejsi popis lze najit na strankach asociace NMRA. Dalsi veci je, ze u meritka TT 1:120 by clovek doma asi tezko zbastlil regulator, ktery by se mu vesel do masinky, proto je dobre koupit jiz hotovy...cena od 700,- kc mi pripada odpovidajici. Momentalne jsem ve fazi, kdy pracuji na programu pro atmel, ktery bude umet ridit tyto koupene regulatory. Naopak zdroj pro rizeni, ktery dodava primo firma Lenz se mi zda byt prilis drahy, tudiz se poukousim udelat neco samsobesi
Hoj Michal