Snížení napětí trafa bez odmotání drátu ?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
padik

Snížení napětí trafa bez odmotání drátu ?

#1 Příspěvek od padik »

Zůstal mi ze zlikvidovaného zesiku zdroj, který po usměrnění dává +/- 45 Volt.
Spokojil bych se s vestavbou čínského modulu s LM 3886. Jeho zvuk už znám a docela dobře kompenzuje "ukřičené" bedny. Vidím dvě možnosti. Použít trafo s cca 120 Volt vinutím a dát ho do serie s primárem toroidu v zesiku. Nebo použít trafo 380/220 Volt, 380 napojit na síť a 220 na ten primár toroidu. Odhad je tak od boku. Jistěže netuším, jestli tímto nějak výrazně nezměkne výstupní Uss. Dík.
sinclair

#2 Příspěvek od sinclair »

Značkový LM3886 devadesát voltů vydrží.
Jinak přivinout na toroid asi 2x15 závitů stejného průřezu drátu, ze kterého je sekundár a těch 2x15z zapojit do protifáze s krajními vývody sekundáru.
Tím se z každé půlky sekundáru odečte nějakých 4-6V, podle výkonu trafa a původního počtu závitů na volt.
Klidně to může být izolovaná autolicna /ta do kabelových svazků, s tenčím pláštěm/ průřezu 1mm2. Bude se to snadno vinout a bude to chráněný.
Trafo tím nezměkne, ale sníží se jeho dosažitelný výkon - o to odečtené napětí x dovolený proud.
Už jsem několika toroidům takto "navyšoval" sekundární napětí :D Naposled to byl 300VA halogenový toroid, z 11,5V na 19V pro testování zapojení nabíječky.

Druhá možnost je původní toroid střelit a koupit menší, s menším napětím a třeba i výkonem, pokud je původní zbytně velké.
Pro běžné domácí žvýkání s 2xLM3886 musí opravdu bohatě stačit toroid 2x24V/200VA z GME, nebo od Lhotského. Dva jsem koupil a jsou KUPODIVU docela slušný. Dávají naprázdno asi 2x26V střídavých.
Po usměrnění a filtraci dostaneš asi 2x36 - 2x38V, což je pro toho švába a do 4R tak akorát.
padik

#3 Příspěvek od padik »

sinclair píše:Značkový LM3886 devadesát voltů vydrží.
Jinak přivinout na toroid asi 2x15 závitů stejného průřezu drátu, ze kterého je sekundár a těch 2x15z zapojit do protifáze s krajními vývody sekundáru.
Tím se z každé půlky sekundáru odečte nějakých 4-6V, podle výkonu trafa a původního počtu závitů na volt.
Klidně to může být izolovaná autolicna /ta do kabelových svazků, s tenčím pláštěm/ průřezu 1mm2. Bude se to snadno vinout a bude to chráněný.
Trafo tím nezměkne, ale sníží se jeho dosažitelný výkon - o to odečtené napětí x dovolený proud.
Už jsem několika toroidům takto "navyšoval" sekundární napětí :D Naposled to byl 300VA halogenový toroid, z 11,5V na 19V pro testování zapojení nabíječky.

Druhá možnost je původní toroid střelit a koupit menší, s menším napětím a třeba i výkonem, pokud je původní zbytně velké.
Pro běžné domácí žvýkání s 2xLM3886 musí opravdu bohatě stačit toroid 2x24V/200VA z GME, nebo od Lhotského. Dva jsem koupil a jsou KUPODIVU docela slušný. Dávají naprázdno asi 2x26V střídavých.
Po usměrnění a filtraci dostaneš asi 2x36 - 2x38V, což je pro toho švába a do 4R tak akorát.

No dík !!, nenapadlo by mne odečítat sekundár, máš zkušenosti. Někdy je zdlouhavé a otravné se snažit něco prodat a když, tak za málo a nový trafo si zaplatíš naplno. A nedovedu si představit reklamaci LM ohledně Ucc , pokud to výslovně není v datasheetu, až do +/-45 V. Ano, 2x38 V je akorát.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“