Crifodo píše:....ten problém řeší nějaký PTC na vstupu.....,
Použití termistoru k omezení nárazového proudu jsem naposledy viděl u elektronkových TV se sériovým žhavením 300 mA. Ty termistory pro TV mám ještě někde doma.
Nelze přece rozdělávat doma spotřebiče a montovat do nich nějaké přídavné PTC. Tudy cesta nevede.
Když vnuk před několika roky koupil ten byt v paneláku, tak jsem mu půjčeným přístrojem ZEROTEST proměřil všechny okruhy zásuvek. Pokud si pamatuji, tak všechny zásuvky normě vyhověly.
Pak se v bytě prováděly rekonstrukce a upravovala se elektrika. Nová měření jsem po rekonstrukci již nechal na revizním technikovi. Zřejmě vše vyhovělo pro aktuální osazení jističů v rozvaděči.
U vnuka někdy znovu změřím současnou aktuální impedanci všech vypínacích smyček pro zásuvky tím půjčeným přístrojem. Pokud impedance vyhoví pro jističe16A/C, tak může být ve hře opět výměna jističe B za C.
Pro ověření také doporučím vnukovi, aby přehodil výstupy z jističů pro IZBY a PRAČKU. Oba jsou stejné 16A/B, ale jiného výrobce. Tím bych vyloučil, zda ten vypadávající jistič není jen nějaký vadný nebo příliš citlivý. Ani tato varianta příliš citlivého jističe není vyloučena.
Myslím, že toto téma lze již uzavřít a vše podstané již tady bylo napsáno.