Pronikání rušení přes releovou desku.
Moderátor: Moderátoři
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Pronikání rušení přes releovou desku.
Zapojení je následovné. Na desce je procesor picxe, jeho výstupy vedou těmi plochými vodiči na releové desky osazené optrony. Releové desky spínají oběhová čerpadla a elektrické ventily. Napájení 12V je vedeno přímo na tu releovou desku na relátka, 5V pro procesor a releovou desku, pak přes R,L, filtr a 5V lineární stabilizátor. Na stole fungovalo vše jak má. Když jsem to zapojil v kotelně, nastala katastrofa.
Sebemenší zacvakání relátka u oběhového čerpadla, nebo i trafopájkypájky ve stejné zásuvce, okamžitě resetuje procesor. Zkoušel jsem procesorovu desku napájet i z baterie 12V, nepomohlo to. Napětí VCC 5V i JD-VCC 12V co vedou na ty releové desky, jsou na procesorové desce blokované kondenzátory 100nF a 1nF. V okamžiku kdy výstupy na optrony odpojím, je po rušení. Zdá se tedy, že se to tam dostává přes ty releové desky a mě není jasné jak. Můžou za to ty kšandy a indukované napětí do nich? Pomohlo by nahradit klasická relátka nějakými bezkontaktními?
Bylo to zeměma v rozváděči. Zítra to nafotím a kouknu co jsem tam všecko dělal aby to makalo spolehlivě. Jede to od roku 2012 a nevypadlo to ani jednou.
A to tam tříská asi 5 stykačů kousek od tý zdrojový desky.
Nezoufej, najdeš to, mě ale vychytání resetů trvalo určitě týden.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
doporučují kvůli EMC vést země odděleně a spojovat je pouze v jednom bodě.
Zkusil bych ty země pro relé spojit zvlášt a připojit do jednoho bodu na řídící desce ,tam, kde je připojen zdroj . Ne nepodstatný vliv může mít také ochr. vodič sítě a jeho připojení do zařízení resp. zdroje zařízení , tj.
jak se to pak váže s okolními vodivými předměty . Má-li být spojení zemí opravdu jednobodové, pak nemůže být společná zem ve zdroji a ještě na řídící desce, kudy to rušení pak courá se špatně zjištuje.
Na nějakém společném úseku země, co je společný pro +5V i pro +12V, Ti vznikají při spínání relé proudové špičky-úbytky, které Ti to takhle shazují.
Budeš to muset přepojit tak, aby zem pro 5V desku a zem pro 12V desku byly vedené úplně oddělené, spojené jen u toho zdroje a už nikde jinde.
Paralelně k primáru síťového trafa připoj X2 kondenzátor od 33 do 220n/275V AC, podle toho, jak výkonná trafa jsou.
Např. k trafáčku do 10VA bohatě stačí kondík těch 22-33n/275V AC, ke větším, asi okolo 50VA a víc, bych už dal 47-68-100n.
Kondy X2 by měly být opravdu dobré kvality, ne ty levné čínské kostkové atrapy žluté barvy.
Výborné jsou modré Philips/NXP, nebo dostupnější řada KNB1560X od Iskry, běžně dostupné v Ecomu.
Ty Iskry mám vyzkoušené, jsou skvělé a jediné, co mi u nich vadí, když je potřebuju někam dodatečně připojit, jsou jejich 8mm krátké vývody.
Ecom má z X2-kondů ještě Arcotronics řady R46X. Jsou sice dražší, stejně dobré jako Iskry, ale mají až 3,5 cm dlouhé vývody.
Stejně tak, zapoj paralelně s primárem /za primární pojistku!/ dobrý varistor na 250V-275V s průměrem 12-14mm.
Uvidíš, že tahle dvě opatření "sežerou" velkou většinu toho prskání ze sítě.
Jakýkoli běžný nf zesilovač s klasickým síťovým trafem, bez tohoto kondenzátoru v primáru, při vypínání jeho samotného dává rány jako z děla, totéž při spínání indukčních spotřebičů-páječky poblíž.
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Země -12V jsou tažené z jednoho bodu od svorky napájení +/-12V.
+12V pro jednotlivé releové desky, jsem zatím ponechal tak jak bylo, to je jednotlivé vývody pro „kšandy“ jsou tažené z propojek.
Napájení desek +5V pro optrony je tažené z kondenzátoru co napájí přímo procesor.
Zem -5V jsem z releových desek odpojil, v zapojení není třeba, optrony spíná nulou přímo procesor.
Napájení 12V pro releové desky a procesor bylo společné a z akumulátoru.
Výsledek: chová se to úplně stejně. Nejvíce mě mate, že i když je to celé napájené z baterie, ta logika není nikde spojená s žádným potenciálem sítě, nebo i když -12V připojím na PEN, stačí zacvakat trafopájkou na silovém přívodu k relátkům a okamžitě se to resetuje.
Zkusím ještě samostatně napájet relátka 12V a z akumulátoru napájet procesor. Uvidím, zda to pomůže.