vypnutí tyristoru ve stejnosměrném obvodě

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
dmati

vypnutí tyristoru ve stejnosměrném obvodě

#1 Příspěvek od dmati »

Ahoj, potřeboval bych poradit. Potřebuji nějakým způsobem vypínat výkonový tyristor . Našel jsem informace se, že to dělá změnou polarity pomocí kondenzatoru, ale nenašel jsem informace o tom, jak se tento komutační kondenzátor počítá.
Nemá s tim někdo zkušenost? Proud přes tyristor je 1200A, napětí 10V DC.

Díky. Tomáš
sinclair

#2 Příspěvek od sinclair »

Nenabízí google nějaká ucelenější skripta?
Myslím, že nás to dokonce i učili, ale nezajímalo mě to, tak si z toho nic nepamatuju.
Myslím, že toho bylo hodně v knížce "Praktická zapojení s diodami a tyristory".
monterjirka

#3 Příspěvek od monterjirka »

To už je let, co jsem to řešil...

Bral se proud, který prochází tyristorem, rychlost vypnutí (doba působení "protiproudu") a z toho vyšla potřebná energie kondenzátoru
dmati

#4 Příspěvek od dmati »

Informace hledám už několik dní ale stále se mi to nedaří. Většina informací je o tom, že existuje několik zapojení jak to udělat, ale jde jen o teorii bez vzorečků nebo konkrétního zapojení s hodnotami součástek.
PavelFF

#5 Příspěvek od PavelFF »

dmati

#6 Příspěvek od dmati »

monterjirka píše:To už je let, co jsem to řešil...

Bral se proud, který prochází tyristorem, rychlost vypnutí (doba působení "protiproudu") a z toho vyšla potřebná energie kondenzátoru

Nedokázal by jsi mě nějak nasměrovat?
jova1
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jova1 »

Řešil jsem to tady: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... or&start=0 na poslední straně je i schéma.
dmati

#8 Příspěvek od dmati »

Díky, koukal jsme na to ale není mi jasná jedna věc..pokud mi poteče přes tyristor 1000A, musí ten kondenzátor dotat taky takový proud? Moc totiž nechápu co se stane když je na sepnutým tyristoru napětí a ja na něj zaroveň privedu napětí s opačnou polaritou.
Kvicala_r

#9 Příspěvek od Kvicala_r »

Jde o to, aby proud poklesl pod přídržnou hodnotu.
Tedy krátkodobě vybiješ C pes kanál tyristoru. Ty dva proudy se odečtou a očekáváš, že hodnota celkového spadne pod hraniční..
elektrosvit

#10 Příspěvek od elektrosvit »

Ano, úkolem komutačního obvodu je převzít proud zátěže, aby anodový proud tyristoru poklesl pod přídržnou hodnotu. Takže pokud zátěží teče 1200 A, kondenzátor i komutační tyristor musí tento proud vydržet.

Napětí na sepnutém tyristoru je součtem prahového napětí součástky a úbytku na jejím diferenciálním odporu způsobeného průchodem proudu zátěže. Takže když k němu přiložíš napětí opačné polarity, nic se mu nestane. Nepředstavuj si to tak, že např. na svorky akumulátoru přivedeš napětí opačné polarity z jiného zdroje. Přiložené napětí samozřejmě nemůže být neomezeně velké, nesmí překročit maximální napětí ve zpětném směru uvedené v dokumentaci tyristoru.

Konkrétní typ tyristoru jsi neuvedl, ale diferenciální odpor se bude pohybovat odhadem v jednotkách mΩ, takže při průchodu 1200 A na něm bude vznikat nezanedbatelný úbytek vzhledem k nízkému napájecímu napětí (uvádíš 10 V). Nevím, nakolik to ve tvé aplikaci vadí.

A proč nepoužiješ IGBT tranzistory? Zapojení s tyristory byla používána v době, kdy tranzistory ještě nezvládaly tak velké proudy (případně napětí).
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#11 Příspěvek od kutilmil »

Nemáš to náhodou popletené? 1200A Vieš čo to je za prúd?
Olchor

#12 Příspěvek od Olchor »

Pro takové proudy a malé napětí odhaduji kond v řádu jednotek faradů. To už je docela problém. Taky bych to viděl spíš na ten IGBT, na Aukru se občas objeví za rozumnou cenu. Nebo pro takhle malá napětí bude stačit spešl bipolár, FET.
Jedná se o bodovačku? Je na to tady celé téma.
Naposledy upravil(a) Olchor dne 20 říj 2020, 09:36, celkem upraveno 1 x.
BOBOBO

#13 Příspěvek od BOBOBO »

Nikdy jsem reálné hodnoty součástek neviděl , a věřím že i zde se těžko najde . V trolejbusech to pěkně zpívalo . Hledal bych nějakého servisáka od tam .
jova1
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od jova1 »

V té mé publikaci je velikost kondenzátoru vypočítána takto:

C ≥ 1.43 x ((tvyp x Iz)/U) [uF; us ; A; V]
Achab

#15 Příspěvek od Achab »

sinclair píše:Myslím, že toho bylo hodně v knížce "Praktická zapojení s diodami a tyristory".

Podle této jsem dělal pokusy a v žádném zapojení tyristor nevypínal. Problém různých příruček je, že uvedené příklady nemusí být vhodné pro konkrétní aplikaci.
V mém případě šlo o spínání elektromagnetu 12 V / 15 A, napájení z můstkového usměrňovače bez filtrace. Tyristor vypínal jedině při zapojení kondenzátoru kolem 2-3 mF paralelně k cívce. Při menší kapacitě vypínal se zpožděním.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“