náhrada za BF256(A...C)
Moderátor: Moderátoři
náhrada za BF256(A...C)
2) na místo jedné LED potřebuji připojit paralelně více LED (dlouhý vagón), "utáhne" náhrada BF256C alespoň 4 LED ? Předem děkuji za možnosti či odkazy
- Přílohy
-
1xBF256C.jpg- (18.37 KiB) Staženo 160 x
Vláček řídíš šířkou pulzu (PWM), je to tak?
Jaké napájecí napětí odpovídá Umax?
Jaký je úbytek napětí na LED při jmenovitém proudu?
Jaká je nejmenší šířka pulzu?
Dej vědět a pak dám vedět já, co s tím.
-
PavelFF
Paralelně by je tranzistor "utáhnul", ale paralelní řazení LED by mohlo způsobovat rozdílnou intenzitu svitu a pochopitelně proud by se rozdělil na čtvrtinu(ideálně), takže svítivost by byla menší.
Náhrada je J-FET typu N, tj. např. BF245 C. BF 245A bude dávat nejmenší proud(kolem 2-6mA) a BF25B (6-15mA) a BF245C(15 až 25mA).
Schéma může být z doby, kdy byly běžné LED na 20-50mA. Dneska už je svítivost mnohem větší při menším proudu, takže je možné, že by stačil BF245A .
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... BF245.html
-
PavelFF
Takže tvůj návrh na použití 4 paralelních LED k jednomu tranzistoru je rozumný. Pokud budou zhruba stejné, budou zhruba stejně svítit.
Tranzistor je utáhne - proud tranzistorem je daný jeho typem (typ A,B nebo C). Na každou diodu připadne zhruba čtvrtina celkového proudu .
Přidávat vyrovnávací odpory asi nebude rozumné, protože vzroste složitost a bude to míň svítit přimalých rychlostech.
-
PavelFF
Zkusil jsem to na dvou BF245A, co jsem doma našel, protože mě to taky zajímalo. Použil jsem 2 zelené "2mA" LED.
Proud začne být zhruba konstantní asi od napájecího napětí 4V.
Tady jsou hodnoty jednoho kusu BF245A:
2V/0,82mA
3V/3,3mA
4V/4,0mA
5V/4,2mA
10V/4,5mA
20V/4,6mA
30V/4,6mA
Druhý kus se liší nepatrně:
2V/0,90mA
3V/3,5mA
4V/4,4mA
5V/4,6mA
10V/4,9mA
20V/5,0mA
30V/5,1mA
Při paralelním spojení obou LED jsem nepoznal rozdílný jas jedné nebo druhé diody.
Proud tranzistorem se při ohřevu začne mírně snižovat.
V případě použití typu C je nutno pohlídat maximální povolenou ztrátu na tranzistoru. Netuším, kolika volty se dnes napájejí vláčky.
konstantní osvětlení
Předem děkuji za NOVÉ nasměrování.
Vzkaz pro BANDA: v mém případě se nejedná o pulzní regulátor k řízení jízdy vlaku, ale klasiku (dva trans., jeden otevírá bázi výkonovému...).
-
PavelFF
Zkusil jsem to zapojit s R2=68 Ohm a se zelenými LED (Uf= 1,9V) a chodí to asi takhle:Obecnou náhradou za proudový zdroj může být tohle známé zapojení v minimalizované podobě. Je o něco složitější, zato univerzální. Pracuje od cca 1,5V výše.
2V/1,7mA
2,5V/7,7mA
3V/9,5mA
5V/10,5mA
10V/11,6mA
První údaj je napájecí napětí (bez usměrňovače) a druhý proud skrz LED.
Při 3V začínají svítit bílé LED. Problém vidím v můstkovém usměrňovači , na kterém vznikne zbytečně velký úbytek(2xUf) a nebude to svítit při pomalé jízdě.Hnací vozidla vylaďuji a seřizuji tak, že musím počítat minimální provozní napětí 3V (a maximální okolo 7V).
Vzhledem k tomu že max. napětí je jenom 7V , tak kdybych to dělal pro sebe, můstek bych tam vůbec nedával a zapojil antiparalelně dvojici J-FET/LED(bez elytu!). Zkoušel jsem to. Pokud je napájecí napětí opravdu max. 7V, tak to ledky snesou. Zkoušel jsem je na závěrné napětí a některé snesou i 40V (staré výrobky TESLA), ale jedna supersvítivá novější spíná už asi při 11V. A když jsem dal místo FETu obyčejný odpor, tak to taky vyhovělo. Největší rozdíl svitu LED je totiž v kolenu, kdy začíná téct proud a pak už je jedno, jestli ledkou teče 5mA nebo 15mA - rozdíl jasu je malý.
Jako technicky čistější řešení ti doporučuji zapojit do série jednu Schottky diodu +J-FET + LED. Ve druhé polaritě to samé opačně. Výhoda je menší úbytek proti můstku.
Co to má být za LEDky(napětí, proud)?