Autobaterie - výměna elektrolytu???????
Moderátor: Moderátoři
Autobaterie - výměna elektrolytu???????
A s tou zimou si taky cucá výklad z palce - správně nabitá Pb baterka vydrží naprosto bez problému i v teplotě -40°C a jediný co jí může v týhle vlastnosti ublížit je onen 🤐 Stop-Start resp. de bil ně ychtylygentní battery managorment dobíjející baterku jen v momentě brždění motorem - takže je po půldenní cestě po dálnici v momentě odstavení auta nabitá s bídou na 50% nominálu ... Za takovýhle články bych dával autorům měsíc tuhý samovazby o plesnivým chlebu a vodě ze záchodu.
A kutilmile - nelituju tě
Dnešní technika se přitom od tý formanový zas tolik neliší - a jediný co ji může zhoršovat jsou právě ty ychtylygentní dobíjecí managorsystémy, stop-starty a další 🤐 výmysly nadiktovaný Bruselí - nebo podobně ychtylygentní rady 🤐 k0k0tů, který se vydávají za odborný motoristický redachtory - sorry hop tejden za to, to už o autech věděla víc moje babička, než tihle gréténi ...
EKKAR píše: jejich deskový svazky na to nejsou na rozdíl od těch historickejch konstruovaný.
Ano, zníměný článek je hovadina, ale tohle je taky hloupost. U starých baterek bylo převracení a vylévání elektrolytu podstatně nebezpečnější, než u baterií dnešních. Měly deskové sepatrátory, na rozdíl od dnešních baterek, které mají kladné elektrody v "sáčku". Možnost svodu usazeným kalem či dokonce zkratu upadlou částí mřížky je tak minimální.
Ale opravdu nemá smysl něco takového dělat. Ani kvůli desulfataci. Fakt jen v případě nějakého znečištění.
- jardafiala
Šádovka (120) s namontovaným zařízením "Zapalovanie s dlhou iskrou" z amára startovala za jakýchkoli podmínek. Ale bylo nutno ručně napumpovat karburátor, sednout, vytáhnout sytič, 3x prošlápnout plyn na podlahu, napočítat do 10 a pak chytla na třetí otočení startéru i při -25.
Někdy 1986 jsem nechal na noční S120 přes noc v -25 st.C. Startér s tím ani nehnul, roztahovali mě skoro kilometr. Převodovka, rozvodovka a nápravy měly tak zatuhlej olej, že kola asi 100 m jen sáňkovala. Prostě jako Aáda Čalouník v Rusku.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
rnbw píše:Uz vidim, ako rano pri -20 bude niekto montovat bateriu do auta. Hlavne ked moderne auto bez baterie ani neodomkne (ale ani nezamkne, takze ho necha cez noc odomknute?)
Ale odemkne. Stačí si přečíst pečlivě manuál. Alespoň já mám několikrát po sobě Seat, skoro stejný jako Škodovka nebo WW a existuje postup, jak klíčem bez baterky auto odemknout.
Tenhle motor, jestli si měl 66kW RHY) je zrovnatak těsnej i po 250ti k km. Ty se fakt povedli. První generace commonrail s čerpadlem CP1. To jsou při rozumný údržbě nezničitelný motory.Celeron píše:Vzpomínám na zimu 2000/2001. Měl jsem tehdá 2 měsíce starýho HDI dvoulitra Xsara Pikaču. Nechal jsem ho v Holešově přes noc v -22 st.C. a ráno s tím startér stěží hnul. De bilní startér, jak bouchnul některej válec, tak už to samo vyplo startér, nedalo se startérem pomoct. Asi po dvou minutách startování konečně začal blafat. Pak to ještě minutu chrchlalo a prskalo. Prostě ten nezajetej motor byl tak těsnej, že to nešlo i s zcela novou baterkou natočit.