Vyplatí se infratrubice HeLeN?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
panet

Vyplatí se infratrubice HeLeN?

#1 Příspěvek od panet »

Nevím, kdo z vás s tím má zkušenosti, mám dosluhující infrazářič v koupelně s quartzovými trubicemi a narazil jsem na vylepšené trubice HeLeN, ovšem jejich cena (celého zařízení) je cca šestinásobná. 1 kW zářič cca 3000 Kč.

Ten co mám byl 3 x600 W, což je dost, ale tepelné záření ve vzdálenosti 3 m bylo pocitově slabé...

Ty HeLeN mají mít "lepší" směrovost, jenže papír snese všechno.

Díky
kentan

#2 Příspěvek od kentan »

Také by mě to zajímalo. Potřebuji topení do koupelny. Na půdě jsem našel staré nepoužité infratopení se spirálou. Jenže koukám, že dnes se dělají quartz, halogenové helen, a novinka jsou grafitové. Je mezi nimy opravdu takový rozdíl? Má snimy někdo zkušenosti?
Nakadah

#3 Příspěvek od Nakadah »

Myslím že tady jde o účinnosti s ohledem na konstrukci. Kolik se z tepelné energie povede vyzářit jako teplo v IR oblasti a kolik se na spirále změní na viditelné světlo.

"zdroje Philips HeLen s elektricky žhaveným wolframovým vláknem v trubici z křemenného skla. Vlákno je žhaveno na teplotu 2600 °C, takže vyzařuje maximálně v blízké infračervené oblasti s vlnovou délkou okolo 1000 μm - viditelné světlo je zhruba 400 až 800 μm. Ke zlepšení účinnosti zářičů je použito hned několik celosvětově chráněných patentů. Vnitřek trubice z křemenného skla je pokryt speciální zlatou vrstvou. Ta zvyšuje výkon a trvanlivost. Účinnost vyzařování v infračervené oblasti dosahuje 96 % až 98 % a topidlo vydrží až 7000 hodin, a to bez znatelného snižování účinnosti zářiče s jeho stárnutím" - zdroj - http://udrzbapodniku.cz/index.php?id=47 ... &tx_ttnews[tt_news]=4464&cHash=6ca13e77a5&type=98
panet

#4 Příspěvek od panet »

Ten citovaný text si najdu taky. Otázka zní, jestli to prakticky poznám, jestli to celé není maximálně 10% účinku navíc, za několika násobnou cenu.
sinclair

#5 Příspěvek od sinclair »

Tak hlavně, že je to zevnitř pozlacené.
I kdyby to topilo o 10% hůř, než ty starý tyčkový infráky z 80.let, tak je to aspoň zevnitř pozlacený a to přece musí být lepší, mámo!
Když si odmyslíte všecky ty marketingové žvásty, tak zbyde furt jen infrák na určité vlnové délce a s toutéž účinností, jako ty předchozí, 20-30 let staré. Když to nejde dráž prodat skutečným zlepšením, musí se použít kecy a zlato.

Topné halogeny v trubce z taveného šutru, vizuálně zcela shodné se žárovkami HXJ1000, vyráběla běžně už Tesla Holešovice.
Jezedáci jimi topili kuřátkám v líhních.
panet

#6 Příspěvek od panet »

Já bych i věřil tomu, že na základě vlnové délky je možné to lépe směrovat a je možné ovlivnit, jakou vlnovou délku bude tepelné záření mít (teda nic než teplota mě nenapadá), takže si dovedu i představit, že obyčejný infrazářič lze vylepšit.
Že celková tepelná účinnost bude stejná, je jasné. Řeším otázku, jestli bude stejná i ve vzdálenosti 3 m, kde už se bude moct vlnová délka projevit.

Toto by vyřešilo přímé srovnání dvou zářičů o stejném příkonu - což nemohu, protože bych ten HeLen musel koupit napřed :-)
dobrman

#7 Příspěvek od dobrman »

panet píše:...... protože bych ten HeLen musel koupit napřed :-)

Máš možnost to do 14dnů vrátit (tedy při koupi v e-shopu)
kentan

#8 Příspěvek od kentan »

sinclair píše:Tak hlavně, že je to zevnitř pozlacené.
I kdyby to topilo o 10% hůř, než ty starý tyčkový infráky z 80.let, tak je to aspoň zevnitř pozlacený a to přece musí být lepší, mámo!
Když si odmyslíte všecky ty marketingové žvásty, tak zbyde furt jen infrák na určité vlnové délce a s toutéž účinností, jako ty předchozí, 20-30 let staré. Když to nejde dráž prodat skutečným zlepšením, musí se použít kecy a zlato.

Topné halogeny v trubce z taveného šutru, vizuálně zcela shodné se žárovkami HXJ1000, vyráběla běžně už Tesla Holešovice.
Jezedáci jimi topili kuřátkám v líhních.

To jsem chtěl slyšet, děkuji. Myslel jsem si to. Možná trochu lepší směrovost a pocit jinak nic... možná lepší do sauny, ale do koupelny to bude tim pádem jedno.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Lukas-Peca »

Nemyslím si, že by to bylo jedno. Odevzdaná tepelná energie je sice pořád stejná, ale podle použité technologie se bude lišit podíl odvedený prouděním a sáláním. U infrazářiče je žádoucí sálání. Rozhodně ty moderní infrazářiče hřejí líp než ty staré komunistické s kovovými topnicemi.
panet

#10 Příspěvek od panet »

Ano, proto to řeším já. Pokud to není paneláková koupelna velikosti vany nebo zářič není přímo nade mnou nad vanou, tak na té směrovosti hodně záleží.

Z toho důvodu jsem položil ten dotaz.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“