DC složka na výstupu triakového regulátoru

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Ondra2

DC složka na výstupu triakového regulátoru

#1 Příspěvek od Ondra2 »

Zdravím pánové, vyvíjím si tady napětím řízený triakový "stmívač". Protože integráče pro fázové řízení triaků jsou již zřejmě historií, šel jsem cestou MCU, tedy měřím dobu mezi průchody nulou a output comparem trigruju triak. Vše pěkně chodí, ale na výstupu je vidět, že detektoru průchodu nulou není úplně symetrický (pro jednoduchost snímám síťové napětí schmiťákem přes velký odpor). Dělá mi to na výstupu 2-4V DC složku. Pro mou aplikaci je to jedno, bude za tím jenom rezistivní zátěž, ale zajímá mě to. Takže dotaz zní: Jak veliká DC složka se vyskytuje běžně v síti? Něco tam bude vždy. A jak veliká DC složka je třeba za triakovým regulátorem s U2008B? Tam si vůbec nedělám iluze že by to bylo nejak lepší než ten můj výtvor.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od ZdenekHQ »

Vezmi 2kW přímotop (odporovej), zapoj ho přes jednu diodu do stejné zásuvky (nejlépe prodlužovačky) a měř ON/OFF stav s tím triakovým stmívačem.

Energetici tohle nemají rádi, bohužel to je ale součást rozvodné sítě. Pak ty trafáky nemají vrčet...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
ZVUK2000

#3 Příspěvek od ZVUK2000 »

Kromě energetikům se to nelíbí ani běžnému chránící typu AC.
xsc

#4 Příspěvek od xsc »

Na druhou stranu. Všechny staré elektronkové TV používaly jednocestný usměrňovač, takže zaváděly mnohem vyšší ss složku, než může udělat tento malý rozdíl ve spínacích napětích. Ale "v globálu" se to srovnalo, protože každý strčil tu dvoukolíkovou vidlici do zásuvky jinak :-)
Ondra2

#5 Příspěvek od Ondra2 »

Norma na to asi není, co? Jednocestné usměrnění jsem viděl i na Honeywelláckým výrobku, ale tam to žralo ze sítě do 1 wattu.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Lukas-Peca »

Odpusťte OT laický dotaz: jak bude vypadat proud tekoucí primárem trafa, jehož sekundár je zatížen jednocestným usměrňovačem?
PavelFF

#7 Příspěvek od PavelFF »

Když zanedbáš magnetizační proud , tak bude mít úplně stejný tvar jako proud sekundáru. Velikost záleží pochopitelně na převodu.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“