Na vojně jsem často objednával reklamní filmy či co to bylo. Byly na malých cívkách a byly prakticky nové. Takže se dobře promítaly díky pervektni perforaci.
Meopta Club 16 - náhrada žárovek
Moderátor: Moderátoři
Na vojně jsem často objednával reklamní filmy či co to bylo. Byly na malých cívkách a byly prakticky nové. Takže se dobře promítaly díky pervektni perforaci.
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Dřív byly ty distribuce rozdělené - pro kina byla ÚPF a armáda měla ÚDF ČSLA (ústřední distribuce filmů).
Ta ÚPF půjčovala 16mm ještě v půlce 90. let; mám film, kde je záznamní sešitek a film byl ještě v roce 1995 promítán někde na vidlákově v kině. Vesnická kina většinou jela z šestnáctky.
No a ještě nezapomínejme na filmy školní - to mělo půjčovnu pomalu v každém okrese. Někdejší n. p. Komenium ve spolupráci s KF Praha těch filmů natočil hodně.
Před pár lety se mi povedlo takový skládek odkoupit za slušný peníz. Všechno jeden sklad.
Po republice existovala i spousta filmových klubů pod hlavičkou různých organizací, přímo pro ně fungovali i v síti Okresních kulturních středisek "metodičtí pracovníci". Pořádaly se soutěže, pochopitelně dobově ideologicky zaměřené nebo aspoň "zastřešené", ovšem umístit se v nich znamenalo mj. i příděl kvalitního materiálu a ten už nutně nemusel být spotřebován na prorežimní témata. Vlastně je docela záhada, v časech kdy bylo skoro nadlidské koupit kvalitní 18 cm magnetický pás, filmoví amatéři se dokázali vytasit s Kodakem Ektachrome. Za desítky let vznikly v těchto závodních nebo společenskoorganizačních kroužcích docela rozsáhlé archivní materiály, ty pak byly příznačně rovněž někdy bystrými překabátníky "zprivatizovány" a následně citelně komerčně nabízeny.
Někde na webu taky existuje cosi jako národní archiv amatérských filmů.
V likvidovaných vojenských fondech byly taky kvanta filmů, někdy velmi raritních které by asi už v závěru osmedesátek nebyly ani tam politicky průchozí. Viděl jsem drsné instruktážní filmy jak se chovat při jaderném útoku, chudáci kteří to museli natáčet.
Filmový záznam je bohužel z principu dost ztrátový, hlavně tyto malé formáty, asi by bylo rozumné ty unikátní materiály spíš digitalizovat než obrábět na stárnoucích projektorech.
Ad zvuková žárovka: LEDka by ani nemusela být moc výkonná, spíš aby se trefila spektrem do maxima citlivosti fotonky, možná by to chtělo spíš IR LED přiměřeného výkonu.
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Crifodo píše:16 mm technikou určitě disponovaly i větší podniky
Tak tak. Mám třeba propagační film někdejšího podniku Stavební strojírenství Zličín. Cca 25 min film, s magnetickým záznamem - mám ho česky, rusky a německy. A tohoto byly určitě spousty u jiných podniků, u armády. Vojáci si dělali ty filmy sami, někdy jsou to "perly", třeba 20 min film o uspořádání nástěnky.
https://www.amazon.com/Gates-3M272-Poly ... B00CJLPK3K
A kutilmile - nelituju tě
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Existovaly i dva zoomy, a to Vario-Meostigmat, jeden byl 40-65mm 1:1,5 a další (ten jsem nikdy v prackách neměl) 35-70mm 1:1,3.
Sehnat dneska objektiv "pětatřicítku" je téměř nemožné - kdo to má, tak se ho rozhodně nezbavuje.
Ty zoomy jdou do Clubu dát, ale čumí z toho dost dopředu, jsou proti pevným sklům cca 2× tak dlouhé. Do novějších (Automatic a dále) pasují a nečumí z toho. Níže na foto porovnání velikosti těch objektivů.
Do Clubu jde jakýkoli i novější projekční objektiv s vnějším průměrem 52,5 mm.
S bráchou jedeme na toto:
https://www.gufero.cz/o-krouzek-nbr-70- ... -x-35.html
4 Kč za kus.
Stálo to několik testů s délkou a průměrem, toto je konečně odpovídající. Tahá to spolehlivě i celovečeráky a drží to.