regulace 4cest.ventilu u kotle na dřevo
Moderátor: Moderátoři
regulace 4cest.ventilu u kotle na dřevo
Člen rodiny provozuje kotelnu s kotlem na dřevo (dřevoplyn Atmos), čtyřcestný ventil řízený servem, radiátory.
Po 7 letech přestala fungovat regulace ADEX, tak jsem namontoval PLC.
Nevím si rady s nastavením regulace maximální teploty kotle. Totiž okruh s radiátory má čerpadlo, ale kotlový okruh je samotížný. Tedy odezva teploty na výstupu kotle má zpoždění asi 7 minut.
Mám problém s udržením maximální teploty kotle, aby nezačal vařit. Když je správně roztopený a regulace přivře ventil když není potřeba topit do radiátorů, teplota kotle vzroste z 90 na 110°C asi za 5 minut (nebo déle).
Poradíte mi, jak regulovat ten čtyřcestný ventil, abych ten kotel nepřetopil?
Vím, že nejlepší řešení by bylo přidat čerpadlo na kotlový okruh, ale do teď to nějak s ADEXem fungovalo....
Mám tam několik PI regulátorů (minimální teplota zpátečky, teplota radiátorů a maximální teplota kotle). Včera jsem ještě přidal jeden regulátor, který omezuje maximální teplotu zpátečky na 80°C. To docela pomohlo, ale stejně to není ono.
Doufal jsem, že tady bude někdo, kdo už někdy programoval řízení kotelny.
V zapojení bez akumulační nádrže ti je třícestný ventil k prdu. Doma to provozuju s aku nádrží, dvěma trojcesťáky a taky PLCčkem. Ale tady není vůle do toho investovat.
ano nesmíš ho úplně uzavřít i když je natopeno a kotel jede na minimum . Seš tatar . Kotel mám s vlastní hydraulickou regulací , snímání teploty pro čerpadlo ve stoupačce přímo půl metru nad kotlem , radiátory s termohlavicemi a tak směšovák je jen na náběh soustavy . V zimě zapnutou podlahovku , takže i "akunádrž" . Nyní ji nemám při podzimním a jarním vnějším kolísáním teplot zapnutou .
A jediná druhá je chladící smyčka .
Mě se jedná o zapojení jako na obrázku vlevo. Jen s tím rozdílem, že kotlový okruh je samotížný (bez čerpadla).
Jde mi o to, jakým způsobem regulovat 4-cest.ventil, abych zabránil přetopení kotle. Při požadavku na minimální výkon se kotel nechá najet na vysokou teplotu a tím se vypne ventilátor. Pak je potřeba kotel udržovat na této vysoké teplotě pomocí ventilu. No a protože oběh vodu v kotlové okruhu je velmi pomalý, nefunguje to tak, jak bych si představoval. Takže někdy to zabere moc a tím se kotel podchladí, zbytečně se přetápí a kotel znovu nahřívá. A někdy je nárůst teploty moc rychlý a začne to vařit.
Jako plánuju tam doplnit čerpadlo, ale do teď to 7 let fungovalo s regulátorem ADEX. A ten neoplývá nějakou extra inteligencí.
Ještě mě napadá, že tam mám na primárním okruhu připojený bojler. Reakce na něj by mohla být podstatně rychlejší. Asi to zkusím.
Přidal jsem čerpadlo na kotlový okruh. Tedy má to dva okruhy, každý svoje čerpadlo, mezi nimi čtyřcestný ventil se servem.
A funguje to báječně.
Předtím byl problém, že kotlový okruh potřeboval na jednu otočku vody 12 minut, ale kotel byl schopen se přetopit za 10 minut. Tedy bylo by potřeba řídit ventil pomocí křišťálové koule. Teď to dá jednu otočku vody za 2 minuty, takže se to dá velmi přesně řídit.
Největší pakárna byla mít s sebou všechny věci a nářadí, vyříznout závit na trubku a vypustit a znovu napustit nemrznoucí směs. Ve výsledku to byla práce na 2 hodiny.