Něco málo o sluchátkách
Moderátor: Moderátoři
No ale hraje to. Samozřejmě že kdyby se to mělo stavět jako finální kus, asi by to vypadalo jinak, ale za zkoušku mi ta dvacka stála. Můžu zkusit i zapojení podle datasheetu.
Mám ale v plánu HP zesík tranzistorový. Jeden už mi hraje, ten je s NE5532AN a 2x4 tranzistory. Teď mám ještě jinou verzi, plně tranzistorovou. Schema mám z nějakých cizích stránek, údajně ověřené. Tak se bude vidět.
- Přílohy
-
Sony zdroj.jpg- (22.63 KiB) Staženo 175 x
BASTLECS píše:Tak pánové, ráno jsem byl v Plzni. Tak jsem toho využil a koupil v Gesu dva M5218AL. Raději dva, kdybych jeden odstřelil. Hned jsem to provizorně sletoval, abych vyzkoušel, jestli to bude fungovat tak, jak je to v tom manualu od MD Sony.
A výsledek? M5218AL je opravdu dělník! Za hodně málo peněz, sakra dobrá muzika. Zapojení takřka primitivní. Zvuk a výkon SUPER.
Takže, jestli si chcete postavit jednoduchý, ale kvalitní zesilovač pro sluchátka, zapomeňte na nějaká NEčka, LMka, NJMka atd.
Operační zesilovač M5218AL je přímo předurčen pro sluchátka. Po dnešku už mohu mluvit ze své vlastní velice dobré zkušenosti.
Nevím, jestli je vyráběl také někdo jiný, ale pro jistotu berte pouze original Mitsubishi Electric.
Pozor chyba ve schematu, podle tohoto nestavět !!!
nemohol by si tu schemu opravit a hodit sem dobru
Než to někdo začne stavět, chce to opravdu ještě vychytat.
Možná by mohli pomoci odborníci. Ono to takto sice hraje, ale úplně finální podoba jak by to mělo vypadat to určitě není.
Máme 3 obrázky:
1. Základní z datasheetu
2. Aplikaci pro sluchátka ze SONY MDS- JE 500
3. Aplikaci pro sluchátka z Technics SJ-MD 100
Já myslím že by se z toho mohlo dát dohromady ideální zapojení.
Myslím že by to stálo za to, protože je to pro sluchátka fakt dobrý obvod.
(V příloze je zapojení z MD Technics. Muting bych vynechal).
Pomohou odborníci ???
- Přílohy
-
M5218AL (MD Technics).jpg- (74.72 KiB) Staženo 428 x
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Sendyx píše:A to myslíš, že když ke kondíku bude paralelně nějaký RL člen, že to nebude tak tvrdé ?
Asi jsem te nejak nepochopil, ale kdyz budu brat indukcnost sluchatek nejakych 1 mH, tak spolu s paralelnim kondikem 100 nF bude rezonancni kmitocet kolem 16 kHz. U paralelniho RLC obvodu mame pokud vim pod rezonancni frekvenci prevladajici indukcni charakter, nad kapacitni. Proto jsem se ptal proc myslis, ze ma operak kapacitni zatez. Jak jsem psal vyse, nevim indukcnost sluchatek, pokud je vyrazne vyssi, tak tu kapacitni zatez chapu. To je vse.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Tohle mi připomíná jednoho mládence, který výměnou součástek vytunil svůj CD player k fantastickému zvuku, jak sám pravil, akorát že kontrolní měření ukázaly divně rozostřenou stopu na osciloskopu, která se ukázal být nakonec nikoliv problémem měřícího přístroje