Menič 12/220 na teplú vodu na chate

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Crifodo

#16 Příspěvek od Crifodo »

tady je názorně vidět, jak mozek moderního frikulína bloudí oproti moudrým hlavám předků.
Osprchovali se luxusně vodou z Brutaru, kterou ohřály dva borový špalky (obnovitelný).
Milan_F

#17 Příspěvek od Milan_F »

Souhlas s Crifodo... takový lázeňský kamna... stačí košík dřeva a vřelý vody je habaděj.
rnbw

#18 Příspěvek od rnbw »

A v lete staci umiestnit vonku na vyvysene miesto cierny sud a naplnit vodou.
voitano

#19 Příspěvek od voitano »

Asi bych zvolil nějaký průtokač na propan z láhve...... pokud existuje

rezis píše: Proč to není bezpečné?

Po přečtení dotazu jsem usoudil, že by to dotyčný asi nezhotovil dobře, nehledě na reálnost
wendik
Zablokován
Zablokován

#20 Příspěvek od wendik »

PORID SI STARY KAMNA MEL TO DEDEK dole kamna nahore das tak 80 litru vody a uz to frci
JO taký svíčkovou a fazole..
Artaban001

#21 Příspěvek od Artaban001 »

já znal jednoho, co si ten oheň rozdělal přímo pod vanou, ve který se koupal 😉
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od jjilek »

voitano píše:Asi bych zvolil nějaký průtokač na propan z láhve...... pokud existuje

Existuje, dokonce jsem to viděl na vlastní oči v sanitárním vybavení kempu, kde není v dosahu civilizace. Na Islandu. :D
workhard
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od workhard »

Měl jsem plynový kotel 24kW a ani ten nestíhal hřát vodu tak rychle, aby bylo sprchování komfortní pěkně s proudem, muselo se to pustit jen trošku, obzvlášť v zimě.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
elektrosvit

#24 Příspěvek od elektrosvit »

Milan_F píše:Souhlas s Crifodo... takový lázeňský kamna... stačí košík dřeva a vřelý vody je habaděj.

Ten válec býval u babičky. A protože se na rozdíl od elektrického bojleru nedal rozebrat a vyčistit, neměl kvůli tvrdé vodě moc dlouhou životnost. Na chatě s menší frekvencí používání by s tím ale neměl být problém.
Achab

#25 Příspěvek od Achab »

Lázeňská kamna jsou provozně levnější, ale pořízení nových vyjde dráž než běžný bojler. Smalt od 5, nerez až 24 tisíc.
Crifodo

#26 Příspěvek od Crifodo »

Zná ještě někdo slovo kamnovec?
Achab

#27 Příspěvek od Achab »

Nádoba pro ohřev vody, zabudovaná v kamnech, nebo sporáku. Měli jsme to doma, voda se vybírala hrnkem po sundání plechové poklice na horní straně vedle plotny. Některé byly v uzavřeném provedení, s nalévacím otvorem a výpustním kohoutkem. Ale obsah stačil tak na umytí nádobí, na koupání se voda ohřívala v hrncích.
Milan_F

#28 Příspěvek od Milan_F »

Achab píše:Lázeňská kamna jsou provozně levnější, ale pořízení nových vyjde dráž než běžný bojler. Smalt od 5, nerez až 24 tisíc.

Ze zvědavosti jsem taky kouknul na cenu a je to dnes docela darda. Pantáta je vystěhoval snad před deseti lety.Sloužily hlavně když se píchlo prase. Pak i občas na koupání když byla v koupelně kosa. Dva bramborový košíky dřeva a v koupelně bylo jak v sauně.
elektrosvit

#29 Příspěvek od elektrosvit »

Mě docela překvapilo, že stále funguje firma (VEB Eisenwerk) Wittigsthal a vyrábí stejné ohřívače jako za časů NDR. :) Právě tento typ byl u babičky, poslední válec byl odstaven patrně ještě před propálením, protože si jej později (po mnoha letech odstávky) odvezl strejda na chatu. Tam jsem párkrát zažil toto zařízení v chodu (cca 20 let nazpět). Ještě existoval podobný ohřívač tuzemské výroby z Moravie, jehož nádobu jsem kdysi našel pohozenou v lese. :) Připadal mi štíhlejší a vyšší než německý. A trubka na teplou vodu vedla vně hnědého pláště.
Ohřívač za 6 tisíc jsem si prohlížel v Hornbachu, je dost malý, jen na 65 litrů.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“