Přenosné rádio s elektronkami?
Moderátor: Moderátoři
Přenosné rádio s elektronkami?
Mně se podařilo získat před pár lety přijímač Tesla Minor, údajně v neopravitelném stavu, i když byl mechanicky v pořádku. Zjistil jsem, že se někdo vrtal v MF a přitom prorazil šroubovákem kostru cívky a projel do vinutí. Byla to druhá MF, to je u Minora jen paralelní LC obvod laděný na 465 kHz. Pak v rádiu chyběly všechny elektronky. Také anodovou baterii 67,5V už dávno nikde nekoupíte. Přesto jsem se rozhodl zkusit Minora opravit. Vyjmul jsem původní zničenou cívku druhé mezifrekvence (za MF zesilovačem) a z MF kmitočtu a kapacity paralelního kondenzátoru spočítal potřebnou indukčnost. Protože neumím (umíte někdo?) navinout křížové vinutí, prohrabal jsem šuplíky, až jsem našel rozměrově vhodnou křížovou cívku vinutou VF lankem, která měla asi 2 mH. Já potřeboval 1,1mH. Postupným odvíjením a měřením jsem se dopracoval k potřebné indukčnosti, nechal jsem radši trochu víc, jádro bylo plně zašroubováno. Pak jsem cívku vložil do původního krytu a zapojil.
Pak jsem rádio připojil na anodové napětí cca 60V a změřil příslušná napětí na objímkách elektronek. Pak jsem to odpojil, vložil monočlánek na žhavení, elektronky 1H33, 1F33, 1AF33 a 1L33. Po kontrole žhavení jsem připojil Ua cca 30V a sledoval proud, postupně zvýšil až na jmenovité Ua. Proud dosáhl cca 10mA-tedy v pořádku. Pak jsem AM modulovaným signálním generátorem sladil MF a pomocí digitálního čítače nastavil rozsah ladění oscilátoru. Pak pomocí trimru a posouváním cívky na feritové anténě jsem doladil vstupní obvod, aby měl správný souběh s oscilátorem. Po odpojení měřáků jsem Minora zapnul. Ozval se vysílač Liblice (639kHz) a dvě stanice z Německa. Večer plno dalších vysílačů, Hlas Ruska, Rádio Makedonie.... Takže to hraje. Anodovou baterii jsem složil z 9V baterií a vyrobil krabičku o původních rozměrech. Patentky na původní kablík pasovaly ze staré bundy a obal baterie jde stáhnout z internetu. Když se s tím moc neblbne, vydrží baterie až rok. Minor hraje až do vybití cca na 30V. Monočlánek na žhavení se musí měnit častěji.
Když jsem to vzal ukázat do práce, nikdo mi nevěřil, že toto rádio je s elektronkami. Hraje to hned po zapnutí (vzhledem k přímému žhavení) a nehřeje to (příkon cca 1W, možná ani to ne). Dnes je to pomalu rarita.
Máte někdo ve sbírce takový přístroj, jak jste postupovali při opravě? Zajímaly by mě další zkušenosti s takovými přijímači. Existovalo více typů, snad Orient, Rekreant.......
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
- Artaban001
Měnič na Minora
- Artaban001
Měnič
- sambiliong
http://www.razyboard.com/system/morethr ... 651-0.html