Poskriabane matne LCD - odstranenie/vymena vrchnej vrstvy?

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rnbw

Poskriabane matne LCD - odstranenie/vymena vrchnej vrstvy?

#1 Příspěvek od rnbw »

Pri skumani hnusne poskriabaneho matneho LCD panelu mi napadlo - dala by sa poskriabana matna vrstva odstranit? Vyzera, ze je nalepena na leskle sklo.

Mam podozrenie, ze cinania ju dokonca vymienaju - raz mi dosiel "novy" panel - matny povrch skutocne ako novy, ale zozadu bolo vidiet, ze novy nie je (a navyse nefungoval).

Neskusali ste to? Nemam momentalne ziadny rozbity panel, vsetky som vyhodil...
MetalGod

#2 Příspěvek od MetalGod »

Myslím, že ta vrstva je rovnou polarizační filtr. Jestli ho seženeš a dobře natočíš, při troše štěstí ho vyměnit lze.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Ked budem mat nejaky rozbity, co aspon ciastocne funguje, tak skusim strhnut. Predpokladam, ze to nepojde lahko a bude to chciet nejaku chemiu.
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

U vadnýho jsem to zkoušel a dopadlo to tak, že praskl panel. Takže se nekonal krásně velký polarizační filtr a vyvstala otázka, jak moc velký sajrajt je ten "hlen" mezi skly, co z toho unikal. Nahřívat to nejspíš taky moc nepůjde. Drobný škrábance by šlo možná něčim rozleštit, jinak asi výměna panelu.
p32

#5 Příspěvek od p32 »

Ten "hlen" mezi skly byly asi LCD krystaly. :lol:
Jak silná skla jsi tam měl?
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Asi to nebude nic zdrave, podobne ako ortut v trubiciach alebo olovo, ci kadmium v bateriach.
PotPalo

#7 Příspěvek od PotPalo »

Istého času som mal asi 10 starých LCD panelov. Chcel som z nich odlepiť na experimenty polarizačné fólie (sú z obidvoch strán, a rovnaké ako na iných LED displejoch), ale neúspešne. Buď prasklo sklo, alebo sa fólia roztrhla, alebo to hnusné lepidlo ostalo z časti na skle a z časti na fólii a vyčistiť nešlo plus sa fólia aj tak roztrhla, celú fóliu v kuse som nedostal dolu ani raz. Je to hrozná práca na pol dňa dať to dolu a vyčistiť, a potom nastane problém zohnať takú fóliu. Teplo sa tiež nedá použiť, fólia prestane polarizovať a začne presvitať biela, a lepidlo aj tak nepustí. Je to mimoriadne odolný prevít.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
Zaky

#8 Příspěvek od Zaky »

Taky jsem svého času experimentoval s polarizačními filtry z LCD a jejich sundáním a náhradou. Našel jsem nějaký návod nechat na polarizáku několik dní ubrousek navlhčený vodou a překrytý igelitem, aby nevyschl. Trochu to pomohlo, šlo to lépe strhávat dolů. Fólie v celku se sundat asi fakt nedá, roztrhá se. Pak jsem umyl zbytky lepidla IPA a nalepil nový polarizák koupený v Číně. Displej fungoval, ale polarizák stál za starou bačkoru, černá nebyla zrovna moc černá. Tehdy jsem lepší polarizák nesehnal, dnes už je třeba situace jiná.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
PotPalo

#9 Příspěvek od PotPalo »

Voda? Skôr by som použil handru v acetóne, zakryť igelitom alebo sklom a nechal pár hodín pôsobiť, snáď to zmäkne. Ďalší problém asi bude nalepiť fóliu bez bubliniek.
houmr

#10 Příspěvek od houmr »

Není to polarizační fólie, polarizační vrstva je pod ní.
Před lety jsem dostal SAMSUNGa, který měl tu matnou vrchní fólii s bublinama, někde už byla i drobně potrhaná (jestli k tomu došlo tepelným namáháním, chemií vlhkostí či chybou výroby nevím, druhou takovou jsem viděl jen v Indii na recepci jednoho hostelu.
Tam kde byly ty bubliny jsem fólii opatrně sloupnul, tam kde nebyly, se ta fólie trhala a sloupnout nešla. I tam kde jsem to sloupnul byl obraz perfektní, lepši než s těma bublinama. Ale jen několik dní - velmi rychle se pak na tom sloupnutém povrchu začaly dělat vodorovné bílé čárky, ta polarizační vrstva zřejmě začala praskat...
PotPalo

#11 Příspěvek od PotPalo »

To si zrejme rozoberal už samotnú polarizačnú fóliu, ona je vyrábaná nejako vrstvene. Alebo tam bola ochranná plastová fólia na displeji z výroby, ktorú niektorý jedinci nedávajú dolu, a časom sa teplom môže slušne priškvariť o podklad a začne sa rozpadať.

Po odlepení polarizačnej fólie je pod ňou už sklo, a nieje vidieť nič iba biele svetlo. Takže si odlepoval niečo iné. Ono ešte existuje aj banková fólia, tá sa nalepí alebo položí na polarizačnú, a na displej potom nieje vidieť zo strán.
mi-ro

#12 Příspěvek od mi-ro »

rnbw píše:Asi to nebude nic zdrave, podobne ako ortut v trubiciach alebo olovo, ci kadmium v bateriach.
Kdysi jsem tady na EB podobný dotaz vznesl. A tuším, že se to jak vždy docela rozjelo. Ale byly tam i užitečný informace. Pokud si vzpomínám, nebylo to zase s toxicitiu tak hrozný. Zkuste dohledat.
..to bude jen ňákej odpůrek
rnbw

#13 Příspěvek od rnbw »

Jeden rozbity monitor sa medzitym objavil a mal som trochu casu sa na to pozriet. Panel je LG Philips LM170E03.

V rohu sa da pod foliu dostat lamaci noz a oddelovat ju od skla. Su tam dve vrstvy - vrchna matna je polarizacna (uhol 45 stupnov - pod tymto uhlom sa velmi ochotne trha), pod nou je nejaka dalsia, ktora polarizacna nie je. Vrchna sa da zo spodnej odtrhnut pomerne lahko, spodna zo skla uz horsie. Najlepsie asi oddelovat plastovou cepelou a potom ocistit lepidlo (izopropanol funguje - aj ked dost slabo).
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#14 Příspěvek od PeteBurns »

Ja som mal kedysi dávno hlboko poškriabaný matný monitor, a dopočul som sa o Displexe - neviem, čo obsahuje, ale škrabanec išiel vyleštiť, len to už poškodilo tú matnú vrstvu - tak čo už, urobil som celú plochu a z matného displeja s hlbokým škrabancom sa stal pekný lesklý displej bez škrabanca :lol:
rnbw

#15 Příspěvek od rnbw »

To by bolo tiez riesenie. Ale nedopadla ti pri tom ruka? :D Chcelo by to lestit strojom.
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“