Stabilizátory LM350 / LT1085 / LD1085
Moderátor: Moderátoři
- wishmasterX
Stabilizátory LM350 / LT1085 / LD1085
chtěl bych se zeptat, jestli má někdo zkušenost se stabilizací žhavení elektronek ?
Mám tady předzesilovač pro MM přenosku, zdroj je na samotném DPS, anodové napětí a žhavení 6,3V ... Transformátor má 9V, použitý stabilizátor LM350 s chladičem HS-142-50 STONECOLD, 3x elektronka 6N2P, maximální odběr cca 1,5A ( u 6N2P to není u každého kusu úplně stejné )
Na DPS je poměrně nešťastně vyřešeno to, že filtrační elyty 4700uF jsou blízko chladiče, po hodině provozu se na chladiči nedá udržet ruka a hodně se od toho hřejí ty elyty ... V případě použití LDO stabilizátoru jako je LT1085, nebo pro mne neznámý, ale mnohonásobně levnější LD1085, změní se tím něco k lepšímu, bude to méně " topit" ?
Díky za případnou radu ...
wishmasterX píše:V případě použití LDO stabilizátoru jako je LT1085, nebo pro mne neznámý, ale mnohonásobně levnější LD1085, změní se tím něco k lepšímu, bude to méně " topit" ?
Nie. Vsetky linearne stabilizatory bdu hriat rovnako.
Pouzi trafo s mensim napatim. Alebo daj do serie diody. Celkovo to bude hriat rovnako, ale diody mozu byt od elytov dalej.
- wishmasterX
Jestli máš kam, vytáhni ho s chladičem přes dráty jinam.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
wishmasterX píše:Pro žhavení 6,3V si mohu dovolit jaké napětí na sekundáru trafa, vždycky jsem se řídil pravidlem cca +2V než je odebírané napětí na výstupu stabilizátoru
vůbec tam stabilizátor nedávej.
kolik máš změřené střídavé napětí trafa ?
naprázdno a při zatížení cca 1,5 A ?
zkusil bych jen graetz, kondík na filtraci a udělal bych zátěžový test . . .
— Winston Churchill
Stabilizace je pitomost, elektronky ke žhavení stabilizovaný napětí nepotřebují - hlavně dobře vyfiltrovaný, bez rušení a to ten násobič zajistí.
Postav si to celé na prkýnku, s budoucím usměrňovačem, kondíky, darlingtonem - a zjistíš pak regulací primárního napětí -variákem- úplně přesně, kolik je potřeba střídavého napětí na sekundáru, aby tam byly co nejnižší ztráty. Plus nějaké desetinky na ztráty ve žhavicím rozvodu.
A hlavně pak netahej třeba mínus žhavení po kostře, to je zhouba.
— Winston Churchill
- wishmasterX
Pokud tedy nechci stavět úplně od základu celé žhavení znova, vidím to asi na ten stabilizátor mimo DPS, nebo naopak místo 2X4700uF paralelně jeden 10000uF mimo DPS v upevňovací liště ...
- wishmasterX
- wishmasterX