"Chytrá" domácnost ?
Moderátor: Moderátoři
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
piCZus píše:Vždyť v tom článku jasně píšíTy sice ke své funkčnosti připojení k internetu nevyžadují, ale všechny příkazy se jim zadávají právě prostřednictvím cloudové služby.
takže jde jen o vzdáleném ovládání, nic o autonomní nefunkčnosti, palcem nohy ho zapnu a jezdí.
Oni to prostě někteří nechápou. Internet se nepotřebuje, jen je ho třeba.
Co se týče toho výpadku - ono to asi ani jinak udělat nejde aby to umělo ovládat x lidí odkudkoli. A těžko se nejen Amíkovi vysvětluje, že to jde i jinak když to nikdy jinak nedělal.
Podobné to bude i u nás.
Největší strach z toho mají ti, co si neumí nastavit nic, akorát ví, že cloud je peklo a musí se zalepit jako webkamera.
rezis píše:Popravdě částečně chytrá domácnost mě láká. Ale spíše ve stylu odcházím, zapnu alarm a odpojí se mi předem definované zásuvky...
Tohle mam udelane taky, doporucuju. Pri zapojeni alarmu se vypnou vsechny svetelne okruhy, vetrani, klimatizace, voda, kuchyn, topeni prejde do jineho rezimu, vytahnou se rolety a podobne veci ktere nejsou potreba kdyz nejsem doma. Zasuvky mam resene pomoci takovych pruchozich "adapteru" ktere se vypinaji systemem. Mam v byte cca 100ks zasuvek a tahat od kazde kabel do rozvadece je nerealne.
Durazne doporucuju udelat to na vlastnim hw a sw. Udelas si to za par kacek a presne podle svych potreb a nestane se ti, ze firma za par let krachne nebo prestane stary system podporovat a ty budes muset vsechno vymenit, az se neco posere.
Co se tyka komunikace, jedu pres gsm branu. V dobe kdy jsem to navrhoval, byl jeste internet komplikovany. A dnes jsem popravde receno nenasel valny duvod to predelavat. Brana posila sms a prozvani pokud mi neco chce a jedine dalkove ovladani ktere potrebuju je zapnout kontrolu prostredi kdyz prijizdim po delsi nepritomnosti a to zvladnu jednoduchym prozvonenim. Soucasne smart systemy dokazou online informovat i o teplote vody v zachode, ale ja takove veci proste vedet nepotrebuji, stejne jako to nikomu nemam potrebu ukazovat.
Ale i na to jsem myslel, mam tam hw prepinac "porucha", ktery elektroniku preklemuje, sepne natvrdo vsechny stykace a akcni cleny a ja se pripadne oprave budu moct venovat casem protoze vse pojede v "hloupem rezimu".