Nf zesilovač že Seleny ? + schéma (přesunuto)
Moderátor: Moderátoři
-
L
Nf zesilovač že Seleny ? + schéma (přesunuto)
Vysvětlení: přitáhnul jsem domů část vraku jednoho přijímače. Je to pouze šasí bez skříňky, feritka přeražená, vodiče od desek k potenciometrům přeštípaný, potenciometry někdo vymontoval, měď na na dps v některých místech necitelným pájením oloupaná... takže vrak. Vypadá to jako selena, ale nejsem si jistý, možná je to okean nebo něco podobnýho.
Vzal jsem to z toho důvodu, že se mi moc líbil ten trojitý vzduchový kondenzátor. Už už jsem to chtěl rozebrat, ale napadlo mě, že kdyby to aspoň trochu fungovalo, hodilo by se to na pokusy podle stránek ok1ike (přidat záznějový oscilátor apod...)
Pokusil jsem se to opravit, vždyť o nic nejde, když je to v takovým stavu. O nic nepříjdu a rozebrat to můžu kdykoliv. Prodrátoval jsem vše chybějící, opravil strhaný spoje, opravil zkřehlý praskající nožky tranzistorů, a našel jeden konenzátor, který měl svod. No a rádio se rozehrálo - kupodivu. Divil jsem se že jsem to zprovoznil, protože moje znalosti jsou dost mizerný.
No a teď mě čeká nf zesilovač. Na můj vkus hraje slabě. Sice hraje nahlas, ale v porovnání s fungující Selenou, která dokáže přímo burácet je to slabota. Tak nevím jestli je to závada nebo vlastonst. Elyty jsem změřil a ty vazební 5uf vyhodil. Neměli kapacitu ani ESR. Ale hraje to zhruba pořád stejně.
A co dál? Hodilo by se schéma. Na internetu jsou toho tuny. Mnoho druhů selen, okeanů... Jenže já nevím co to mám za typ. Už jsem toho postahoval mraky, ale žádný schémata tomu co mám zatím neodpovídají. Variací a verzí bude asi hodně. Nakonec jsem něco, co se tomu podobá našel, ale má to tak mizernou kvalitu, že se to nedá přečíst.
Prosím neměl by k tomu někdo čitelnou dokumentaci? Děkuju a omlouvám se že jsem se tak rozepsal.
- Přílohy
-
selena.zip- Stažené schéma z internetu - nejvíce podobné tomu co mám, ale nečitelné
- (66.99 KiB) Staženo 579 x
Jestli hraje slabě, bude to závada, zapojení těchto konců určitě bude až na drobnosti asi totožné. Může mít nastaveno nižší zesílení, teoreticky. Moc tomu ale nevěřím, není proč. Své mohou udělat i reproduktory.
U některých je pak i hafo fotografií - třeba to podle některých poznáš
http://www.rw6ase.narod.ru/
Nf signál jde i přes elyty v mf zesilovači a ty si rovněž proměř ev. rovnou vyměň. Pokud je rádio v pořádku, tak musí hrát opravdu hlasitě. Selena je známá svým velmi solidním zvukovým projevem a pokud se dobře přeladí, tak tato starší řada se jeví lépe než novější Seleny 215,216/Okean 214.
- elektrosvit
https://elektrotanya.com/astrad_b205.pdf/download.html
-
L
Jen pro zajímavost-vkv díl v tehdy přikládaném návodu k rádiu je verze CCIR-viz příloha. Pokud to pomůže je zde i pl.spoj vkv dílu se změnami.
- elektrosvit
Dík za dost podstatné informace! Mně bylo divné, že hodnoty součástek v u nás dostupných schématech (včetně toho, které jsi sem vložil) odpovídají hodnotám v manuálu z Anglie. Přiznávám, že jsem VKV díl neměl odkrytován.
Schéma VKV dílu s CCIR rozsahem tedy vyšlo i ve Sdělovací Technice. Hodnoty pro OIRT pocházejí z návodu pro Okean B203.
Já mám rád díky výtvarnému řešení model 205. Ten je zde sice vzácný, protože se na náš trh nedovážel, ale z inzerce jsem jej kdysi sehnal, přeladil, a jeví se zvukově i citlivostí velmi příznivě.
Nakonec ještě pro názornost pár modelů sestupně od Seleny 215:
-
L
signál jde i přes elyty v mf zesilovači a ty si rovněž proměř ev. rovnou vyměň.
Který? V mf zesilovači jsem žádný takový nenašel. Všude jsou jen keramiky apod ( i když i ty můžou mít svod, jednu takovou keramiku jsem na desce našel)
Je ale pravda, že jsem zapoměl na elyty na výstupu z demodulátoru. Ty byly taky bez kapacity, tak jsem je vyházel. Teď to hraje o moc líp, dost hlasitě, ale v porovnání s funkční Selenou to ještě není ono.
Mimochodem, neví někdo jak to bylo u Meridianu211 ? Zda se taky neměnila výroba? Našel jsem totiž návod k obsluze, schéma a osazovačku. Mohl bych ofotit. Třeba se to někomu bude hodit ( i když na internetu to asi bude ke stažení, ale nezjišťoval jsem).
- elektrosvit
Během víkendu jsem se pustil do úpravy VKV dílu. Po demontáži jsem zjistil, že mám jinou destičku, než je na vyobrazených podkladech. Především chybí trimr C14, některé cesty jsou vedeny jinak a některé chybí úplně. Tím pádem je jiné rozmístění součástek. Nějakou dobu mi trvalo, než jsem se v zapojení zorientoval. Dále chybí kondenzátor C11 a spoj mezi cívkou L3 a kondenzátorem C18. Ten je připojen paralelně k L4. Jiné změny v zapojení jsem nezjistil. Už jsem nestihl namontovat jednotku zpět a sladit, takže nemohu sdělit výsledek. Podle razítka byl přijímač vyroben v roce 1971. Ve tvém přijímači je která verze desky? Pokud bude při chybějícím trimru problém se sladěním, budu muset změnit kapacity C15 a C16.