Mám tady ještě dva příklady, které měl vnuk vypočítat doma v rámci distanční výuky.
1. Příklad:
Ve venkovské škole je ve třech třídách celkem 43 žáků. V první třídě je o čtyři žáky více než v druhé třídě a ve třetí třídě je dvakrát méně žáků než v první třídě. Kolik žáků je v každé třídě?
2. Příklad:
Ve venkovské škole je ve třech třídách celkem 56 žáků. V první třídě je o 30% žáků více než ve druhé třídě a ve třetí třídě je o 10% žáků méně než ve druhé třídě. Kolik žáků je v každé třídě?
Vnuk se rozbrečel, že mu to pořád nevychází, a že má ve výsledku "necelé žáky". Myslel si, že něco počítá špatně.
Zjistil jsem, že obě zadání mají chybu.
- V prvním příkladu má být celkový počet žáků 51 a ne 43, aby to vycházelo na celé žáky.
- V druhém příkladu má být celkový počet žáků 64 a ne 56, aby to vycházelo na celé žáky.
Snacha i syn chtěli vletět na učitelku jako Ekkar, proč dává žákům za úkol nesmyslné příklady, opsané někde z internetu, aniž by si je nejdříve prověřila.
Musel jsem jim to rozmluvit, aby to nedělali. Mohla by se na vnukovi mstít. Tak jen učitelku slušně upozornili na ty dvě chyby.
Učitelka poslala žákům opravená zadání, a ani nepoděkovala za upozornění. Nevděk světem vládne.
Tak kdo má zájem, může si na tyto dva příklady také sestavit rovnice se zlomky. Je to jednodušší, než příklad v úvodu.
Zadání obou příkladů by bylo OK, kdyby místo žáků byly kilogramy brambor, které nakupují tři kupující. Pak by mohly klidně vyjít necelé kilogramy. Možná tam byly původně brambory nebo jablka, a někdo to bezmyšlenkovitě převedl na žáky ve škole.