Vysavač Eta 1-418 probíjí

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Janben

Vysavač Eta 1-418 probíjí

#1 Příspěvek od Janben »

Zdravím,
kamarád mi daroval vysavač Eta 1-418 electronic z roku 1981, je celkem v pěkném stavu. Motor jsem vyčistil, vyměnil ložiska, odrušovací kondenzátor a musím říct, že docela pěkně táhne. Na takové to občasné vysávání v baráku nebo auta postačí, aby se nemusel vytahovat vodní vysavač. Ale teď k problému. Vysavač probíjí v místě, jak je ten prostřední plech, je tam kolečko regulace. Prostě po přiložení zkoušečky se rozsvítí doutnavka. Vůbec nechápu, jak se tam to napětí může dostat, když regulace je uložena v plastovém lůžku držadla. Pak jsem zkusil regulaci vypojit a probíjet přestal. Regulace je Tesla EZ 707. Dle servisního manuálu by tam měla být EZ 7071. Je v nich nějaký rozdíl a čím by to probíjení mohlo být?

Jednou se zde tato regulace už řešila, článek jsem si už četl.

Nemáte někdo s tímto chováním zkušenosti?

Předem děkuji za odpověď a řešení.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Habesan »

Kapacitní vazba ???

Vyhledej si, jak se provádí "měření unikajícího proudu".
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
mi-ro

#3 Příspěvek od mi-ro »

Doutnavková zkoušečka není měřící přístroj. Ta svítí i pod vedením linky 35kV. A ano, kapacitní, neškodné proudy indikuje taky. Tím nechci říct, že ti ten vysavač opravdu neprobíjí. Buď máš na to, aby jsi zjistil, zda je vysavač bezpečný, nebo na to nemáš.
..to bude jen ňákej odpůrek
Hejnicek

#4 Příspěvek od Hejnicek »

Mas to pripojeny na zasuvce pres proudovej chranic?
dobrman

#5 Příspěvek od dobrman »

Hejnicek píše:Mas to pripojeny na zasuvce pres proudovej chranic?

to funguje i když to má jen dvoužilový kabel?
Janben

#6 Příspěvek od Janben »

mi-ro píše:Doutnavková zkoušečka není měřící přístroj. Ta svítí i pod vedením linky 35kV. A ano, kapacitní, neškodné proudy indikuje taky. Tím nechci říct, že ti ten vysavač opravdu neprobíjí. Buď máš na to, aby jsi zjistil, zda je vysavač bezpečný, nebo na to nemáš.

Ta doutnavka svítí o hodně méně, v porovnání s připojením do zásuvky. Mám krom zkoušečky multimetr. Zkusím to zítra proměřit, pokud to k něčemu bude.
Janben

#7 Příspěvek od Janben »

Hejnicek píše:Mas to pripojeny na zasuvce pres proudovej chranic?

Tak na to Vám nejsem schopen odpovědět. Rozvody elektřiny jsou ještě hliníkové, myslím, že byly dělány v r. 1966 a od té doby se s nimi nic nedělalo. A už vůbec nevím, jestli se v té tobě chrániče vyráběli.
Janben

#8 Příspěvek od Janben »

Děkuji všem za odpovědi. Teď tady mám na stole regulaci a nejsem si jistý, jestli je správně zapojena. K modrému vodiči je připojen červený vodič kondenzátoru (připojen k fázi) a černý vodič k vinutí statoru. Zvláštní je, když vidlici zapojím obráceně (šňůrou nahoru), tak probíjení zmizí.
Pak bych potřeboval poradit ještě se samotným motorem. Po zahřátí (cca po 5 min) se lehce zvýší hlučnost. Ložiska jsou nová a zahřívají se minimálně, takže k znehodnocení nebo vytečení maziva vlivem tepla dojít nemůže. Napadlo mě, zda by to nemohl dělat lehce poškrábaný komutátor, protože po vypnutí docela výrazně vržou uhlíky. Zkusil bych komutátor vyleštit křídou nebo pemzou na komutátory, akorát bych potřeboval poradit, co je lepší k tomu použít. Četl jsem v jiných příspěvcích, že se taky lehce dá osoustružit. Soustruh bohužel nemám a lízat to jemným smirkem to rozhodně nehodlám, pak se akorát musí dostávat brusivo ven z těch izolačních mezer a to se mi fakt nechce :D

Děkuji
Hejnicek

#9 Příspěvek od Hejnicek »

Pokud by v tom vysavaci byl pruser a nejaka jeho kovova cast je pristupna obsluze v louzi, mel by to to proudak osefovat i u vysavace.
Ale takhle stara instalace ho pri "narozeni" urcite nemela.
Janben

#10 Příspěvek od Janben »

Zdravím, jak by měla být zapojena ta regulace? Na modrým je zapojena fáze (červený vodič kondenzátoru) a na černým vinutí statoru. Je to tak správně? Bohužel mi nejde vložit foto, pro lepši orientaci.

Děkuji
tatramacek

#11 Příspěvek od tatramacek »

Janben píše:Zdravím, jak by měla být zapojena ta regulace? Na modrým je zapojena fáze (červený vodič kondenzátoru) a na černým vinutí statoru. Je to tak správně? Bohužel mi nejde vložit foto, pro lepši orientaci.

Děkuji

Je to víceméně jedno, který vodič kam zapojit.
Ovšem regulátor musí být zapojený sériově s motorem.
Přívod od kondenzátoru a odvod do statoru.
Audaces fortuna iuvat
Janben

#12 Příspěvek od Janben »

Děkuji tatramacek za odpověď.
Po delší době jsem se dostal opět k motoru. Čistil jsem u něho komutátor, protože uhlíky byly docela hlučný (viz můj předchozí příspěvek). Jeden uhlík byl lehce poškrábaný a komutátor také. U komutátoru jsem vyškrabal bordel z těch mezer, vyčistil pemzou a uhlík trochu líznul smirkem (zrnitost 2000). Motor jsem připojil přímo na 230 V (variak bohužel nemám) a přebroušený uhlík jiskří víc než ten druhý. S tím jiskřením je mi to jasné, bude chvíli trvat, než si sedne. V jiném vláknu jsem četl, že se uhlíky dají rychleji zajet dortovou svíčkou s motorem zapojeným přes variak. Je nějaký fígl, jak ten uhlík zajet bez použití variaku? Mám ještě tu pemzu, akorát mi není jasné, jestli mám brousit za provozu motoru (jako s tou svíčkou), nebo sejmout oběžná kola, upnout např. do vrtačky a nechat to protočit s přiloženou pemzou?

Ještě jednou Vám všem děkuji za vyčerpávající odpovědi. Možná jsou to zbytečné otázky, ale nechce se mi platit za servis. Navíc elektrotechnika je mým koníčkem a budu rád, když se něčemu novému přiučím.
tatramacek

#13 Příspěvek od tatramacek »

Janben píše:Děkuji tatramacek za odpověď.
Po delší době jsem se dostal opět k motoru. Čistil jsem u něho komutátor, protože uhlíky byly docela hlučný (viz můj předchozí příspěvek). Jeden uhlík byl lehce poškrábaný a komutátor také. U komutátoru jsem vyškrabal bordel z těch mezer, vyčistil pemzou a uhlík trochu líznul smirkem (zrnitost 2000). Motor jsem připojil přímo na 230 V (variak bohužel nemám) a přebroušený uhlík jiskří víc než ten druhý. S tím jiskřením je mi to jasné, bude chvíli trvat, než si sedne. V jiném vláknu jsem četl, že se uhlíky dají rychleji zajet dortovou svíčkou s motorem zapojeným přes variak. Je nějaký fígl, jak ten uhlík zajet bez použití variaku? Mám ještě tu pemzu, akorát mi není jasné, jestli mám brousit za provozu motoru (jako s tou svíčkou), nebo sejmout oběžná kola, upnout např. do vrtačky a nechat to protočit s přiloženou pemzou?

Ještě jednou Vám všem děkuji za vyčerpávající odpovědi. Možná jsou to zbytečné otázky, ale nechce se mi platit za servis. Navíc elektrotechnika je mým koníčkem a budu rád, když se něčemu novému přiučím.

Pokud vyloženě netahá oblouk k druhému uhlíku a chod motoru je pravidelný, tak bych to jiskření neřešil. Ony si sami časem sednou ;-)
Audaces fortuna iuvat
Janben

#14 Příspěvek od Janben »

Oblouk netahá, nejvíc jiskří u toho uhlíku. Chod je taky rovnoměrný. Akorát po zkoušce jsem si všiml, že je černý komutátor. Předpokládám, že to asi bude díky tomu většímu jiskření. Vysavač zkusím složit a kdyby přeci došlo ještě na to dobroušení pemzou, šel by variak nahradit elektronickou regulací výkonu (mám provedení s regulací EZ 707)? Nepoškodí to při broušení polovodiče v regulaci?

Děkuji za odpovědi.
tatramacek

#15 Příspěvek od tatramacek »

Myslím si, že by to akorát chtělo vyměnit uhlíky. Píšu sz
Audaces fortuna iuvat
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“