Identifikace tweeteru
Moderátor: Moderátoři
Identifikace tweeteru
Kolega má doma reprosoustavy Authentic Voice Magic 224, půjčil si je jeho synátor a odpálil v obou sloupech výškáče. Není na nich žádné označení. Údajně by to měly být Audax, ale když jsem tuhle firmu požádal o identifikaci, odepsali mi, že to není určitě jejich výrobek, že to asi bude China.
Nedokázal by je někdo identifikovat?
Případně i poradit, kde je koupit?
Nebo doporučit nějakou náhradu?
Tweetry mají čelní rozměr 90 x 90 mm, hloubka 28 mm, pr. magnetu 61 mm, pr. roztečné kružnice uchycení 90 mm, pr. kmitačky 36 mm, pr. vinutí kmitačky 20 mm.
Díky
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- tomasjedno
Budeme hledat dál.
Kdyby někdo na něco takového narazil, dejte mi prosím vědět.
Díky
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Tudy vede cesta, jak zkusit zjistit, co je tam za použitý výškový reproduktor.
A pak ho případně začít shánět, pokud by byl z oficiálních zdrojů neúměrně předražený
Vašek
Firma stále existuje, byla u nich poptána oprava nebo zakoupení výškáče, odpovědí byl návrh na zakoupení jiných beden za bratru 20.000,-
Proto teď ta sháňka.
V prvé řadě otravuj, posílej maily, volej tomu dovozci, ale nevyhrožuj a nezastrašuj různými ČOI.
Často se to vyplatí. Ze zákonného, 2Y záručního servisu vždycky a všem něco zbyde.
Někdy i tolik, že to pak dovozce po skončení záruk a uplynutí dalších 2-3 let prodává sám - často v tom leží prachy.
Dlouho jsem dělal pro dovozce celého portfolia německé party Recoton - z beden to byl Magnat, MacAudio, Heco, Cube a ještě asi dvě další.
Pověřený člobrda od dovozce, posílal na skoro všecky první požadavky o zaslání komponentů, odmítavé odpovědi.
Mělo to svoje důvody.
Šlo-li o záruku - tak to bylo od skopčáků dokonce zakázáno, zasílat samostatné díly, ať si to nějaký laik v záruce mění sám, dyť to je přece absurdní.
Nejvíc to byly mimozáruční požadavky a někdy fakt zajímavý, typicky český - např. požadovali kompletní sady koncových i budicích tranzistorů, impulsních traf a fetů měničů autozesů, trafa síťových zdrojů, sady elektrolytů, potenciometry, vstupní i výstupní konektory - do síťových zesilovačů i do autozesů - a různé jiné, víceméně klíčové součástky.
Pak už to všecko člověk od dovozce směroval na mě, neměl na to ani nervy, ani odbornost. A mně se naštěstí celkem dařilo rozklíčovat, co dotyčný požadavkem sleduje.
Dá se docela dobře poznat i po telefonu, oč doopravdy dotyčnému jde. Někdy stačilo jen požádat o pár fotek do mailu firmy a bylo jasno..
Žádný dovozce s navázaným servisem, nemá ND zase až tolik, aby je mohl volně prodávat komukoliv.
Požadavky byly samozřejmě i na reproduktory, tlumivky, bipoláry do výhybek, nebo i na celé výhybky i se svorkovou miskou.
Nebylo fakt snadné rozlišit, komu ty bedny opravdu do základu vyhořely - a kdo staví jejich kopie pro kámoše..
Vždy to ale bylo psáno stylem "pošlete mi to, já už to nějak dám dokupy sám".
Pokud šlo o repráky mimo záruku, opakovaný, už slušnější požadavek a přitom existovala možnost, že německá matka je dokáže z číňana vyrazit, tak na opakovaný požadavek se udělalo to, že se vzala ceníková nákupka dílu v eurech /směšně nízká-čína/ a navýšila se o +150-200%.
Všem takovým bylo totiž doporučováno, aby ty bedny se shořelými repráky radši poslali k nám, nebo aspoň výhybky.
Rozhodně ne proto, že bychom neměli co dělat (naopak - výrobků dojebaných v záruce bylo vždy nad hlavu, tedy krom NADu).
Ty všecky ofuky proto, že když už v bednách doslova hoří cívky repráků brutálním příkonem z neadekvátních zesilovačů, tak v 90% případů už tečou i kostry cívek výhybek, hoří drátový odpory, odhořívá plošák, vytavuje se cín, vybuchují bipoláry apod.
Když do takto poškozené výhybky připojíte nové měniče, shoří zas, což se často i stalo. Škoda těžko dostupných dílů.
Všecko je v průměrných bednách dimenzovaný na "normální domácí provoz", tedy při bělošských hlasitostech a s adekvátním zesilovačem. Výrobce repráků a výhybek prostě nemůže počítat s tím, že do 80-100W rms bedny, někdo celý večer pere 150W ze silného zesilovače na párty pro 50 lidí. Na tohle to už není dělaný, nejsou 70. léta a dostanete jen to, co si zaplatíte, ani chlup navíc.
Kdo si nedal říct a byl vytrvalý, tomu se reproduktor /někdy i celé osazení beden!/ objednaly a poslaly i s uvedenou režijní přirážkou.
V 80% případů to netrvalo ani týden od odeslání - a stejný zákazník volal, že potřebuje i výhybku a už poslal i fotky.
Michale, vyplatí se otravovat, něco se tam vždy najde. S náhradami do už nikdy nebude hrát, jako původně.
Zkontroluj si výhybky taky, hlavně bipoláry.
"Magic 224 SE"
http://www.melissa.cz/repro-authentic-magic-224se.htm
kde se v popisu píše kromě jiného toto:
a nyní novou výškovou 1" kalotou z měkkého textilu s neodymovým magnetem od fy Audax .
Takže zásadní je to "a nyní s novou ..."
Původní osazení bez toho SE mělo asi jiný výškáč (viz Tvé fotky). Ale net je na obrázky skoupý, tak asi zbyde jen postup s prosíkem napsaný Leošem
Zkus znovu poprosit výrobce o reproduktor, případně o typ. A nenechat se odbýt sekretářkou, ale poprosit o spojení s technikem za účelem konzultace ... a mámit, a mámit ...
Vašek
Obávám se, že originální typ z té doby mohl být dostupný jen krátce. V té době jsem spolupracoval s několika výrobci HiFi beden s pamatuju, jak se objevily firmy jako DTO, D2K, Rochelt a že za rok dva po tom neštěkl ani pes a sortiment už nešel sehnat. Taky se rozprodávalo spousta dílů z "custom" výrob, to byly ty různé OEM Sony, Gerlach a jánevímco, často slušné výškáče s jinou faceplate.
Pravý Visaton má osm paprsků a hlavně kovovou titanovou kalotu.
Zde jsou i rozměry pro možnost porovnání majitelem spálených repro:
https://www.reproobchod.cz/visaton-dsm- ... -ohm-p3071
Vašek