Hlučnost mechanické spínací zásuvky
Moderátor: Moderátoři
Hlučnost mechanické spínací zásuvky
- elektrosvit
EDIT:
https://www.youtube.com/watch?v=cpsAFmEPDmg
https://www.youtube.com/watch?v=Q29b6ajdRj8
Zásuvku jsem otevřel (zatracené šrouby s Y hlavičkou, naštěstí jsem u tchána v dílně našel odpovídající bit) a podle očekávání tam objevil tu zapouzdřenou plastovou převodovku. Ukázalo se, že chrastění má na svědomí rotor motorku, který se při běhu lehce třel o rámeček (stator?). Zkusil jsem převodovku rozdělat - opatrně, aby mi nevyletělo těch osm koleček - a prokápnout hřídelky olejem. Povedlo se. Složil jsem to, zkusil jsem to. Nepomohlo. Tak jsem to rozdělal znovu - a tentokrát už to nevyšlo, obal převodovky po zapáčení nějak blbě odskočil a šest z osmi koleček se rozběhlo po stole. Tak jsem strávil deset minut zpětným inženýrstvím, ale ke svému vlastnímu překvapení se mi to podařilo všechno zase správně usadit.
No a světe div se, usadil se i ten rotorek. Úplně nehlučný není - ostatně to nejsou mechanické časovače ani fungl nové - ale je to výrazně lepší než před pokusem. Takže paráda, jsem spokojen.
wendik píše:... a digitalni nebrat , nejak moc slozity a nespolehlivy,,
Placas naproste kraviny. To ze digitalni casovace nejsi schopen ovladat jeste neznamena, ze jsou nespolehlive. Opak je pravdou. Mi techto zasuvek donesl kamos hromadu nefunkcnich. Vyhazel jsem z toho ty prevodovky, dal dovnitr relatko a ovladam ho dalkove zapnutim alarmu kdy s tim vypinam veci ktere v dobe nepritomnosti nemaji bezet. Uvnitr je i spinac ktery se da zachovat a muzu tak cudlikem na boku vypinat veci ktere nemaji vlastni vypinac, aniz bych je musel vytahovat ze zasuvek.
Tech prevodovek jsem mel hafo, ale pry to nekdy chodilo a nekdy zas ne apod, tak jsem je vyhazel vsechny.
- Artaban001
V Lídlu měli tyhle spínačky za stejnou cenu, jako digitální, tak jsem vzal ty digitální. Už jen kvůli tomu, že díky krystalu jsou přesnější a mají zálohování chodu. Tyhlety jsou tak vhodný na rychlý použití a kde na přesnosti nezáleží.
No nic, uvidíme, jak moc to bude vadit (zatím se zdá, že až tak moc ne; vzduchovací kompresorek akvária to naprosto přebil, to je jiná liga).
Proto mám raději skutečné spínací hodiny, třeba bazarové SPH-Q z Chronotechny. Když se k nim sežene víc spínacích segmentů, můžeš spínat a vypínat několkrát denně. A, když jim vyměníš akumulátor (1,2 V NiCd nebo NiMH), jdou přesně i déle, než pět dní, bez napájení.
Dnes se ještě dají sehnat novější NAPA-D (denní) a NAPA-W (ty se dají naprogramovat na celý týden po čtvrthodinách), což je přímá náhrada už dlouho nevyráběných SPH-Q.
Jistou nevýhodou je, že jsou v provedení vestavném do skříně, nemají tedy ani zásuvku ani vidlici, ale zato nechrastí, jen po vteřině tikají, mají krystalem řízený strojek. Jestli je jejich životnost také 40 a více let (samozřejmě s tím, že se jednou za 5-6 let vymění akumulátor, vím o jedněch, které takto spínají od roku 1979 stykač venkovního osvětlení časem doplněný o soumrakový spínač dodnes*), pak bych neviděl tu cenu ani nutnost integrace do zařízení jako tak velkou nevýhodu.
*) na necelý rok byly tyto hodiny nahrazené soumrakovým spínačem s automatickým "vykousnutím" 4 hodin uprostřed noci, ale byl poruchový, asi mu nejela fabrická síť či blízkost trafostanice 35/0,4. Nakonec se tam vrátily osvědčené SPH-Q a starý soumrakový spínač bez inteligence, hodiny prostě od půl jedné do půl čtvrté ráno ten soumrakový spínač odpojí. Vydělaly si na sebe za měsíc.
- Artaban001
https://www.puhy.cz/elektronicke-spinac ... ky-52.html
- Artaban001
wendik píše:Dobra prosim nejaky digi doporuc na zatez nad 100w i vice
V Lídlu měli digi ze spínáním do 2500W za 160KČ - předpokládá se odporová zátěž, jelikož je použito obyč relé, žádný stykač. Pokud chceš spínat něco výkonnějšího, žádná ovládací cívka stykače nežere tolik, aby se těma hodinama nedala ovládat.
robo píše:Neumí automaticky letní-zimní čas ale až to zruší tak to bude výhoda že neumí.
Jo, taky se těším, až se to zruší. Nejtěžší bude donutit členské státy EU k jednotné změně (ideálně sjednocení na zimní čas), ale to je na jinou debatu.
Já mám těch zásuvek po domě několik, mám i podobnou digitální. A vždycky za toho půl roku zapomenu tu kouzelnou kombinaci tlačítek, kterou se právě zimní/letní čas přepíná. Pak hledám po netu manuál... No pakárna.