Odblokování vrtačky Parkside pabsp 20-li b2?

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Jarek443

Odblokování vrtačky Parkside pabsp 20-li b2?

#1 Příspěvek od Jarek443 »

Našel jsem náhodou tohle polské video, kde mění údajný termistor za 10K odpor. Chci se zeptat, kdo ji má doma jestli je na tom místě skutečně termistor, nebo je to fejk. Kámoš ji má a kdysi mě žádal o tuhle výměnu, ale po dříve již proběhlé diskusi je teplota naprogramovaná již v procesoru a nejde s tím nic dělat. Díky
https://www.youtube.com/watch?v=u9zB9oM ... e=youtu.be
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od jezevec »

Něco tu teplotu musí snímat, tak tam termistor bude. To chceš dělat venku při-20°C?
sr71

#3 Příspěvek od sr71 »

nojo jenže oni se ty akuvrtačky z Lidlu zablokují už cca při teplotě pod +6°C, známý ji má a je to docela otravné
Nakadah

#4 Příspěvek od Nakadah »

Potvrzuji že to je NTC termistor 10k co vypadá jako SMD kondík. Vypájel sem to ven, ohřál, chladil, měřil. Jdu to vyměnit za 10k rezistor.
Jarek443

#5 Příspěvek od Jarek443 »

Super, díky za potvrzení. Jen nevím jestli tam ten termistor nenechat a odpor připojit paralelně k němu, z důvodu vypnutí při přehřátí. Jenže by se zřejmě zase vypínala i při menším zahřátí než by měla , tak to asi risknu a dám tam jen odpor.
To Jezevec: Právěže se to tu již řešilo a dospělo se k závěru, že tam termistor není a vše, včetně teploty, si hlídá vlastní čip.
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=91881
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jezevec »

Pokud dáš ten odpor paralelně, tak jen snížíš celkový odpor a bude ti to vypínat už třeba při +15°C. Není to ochrana proti přehřátí, ale proti chladu asi kvůli accu.
Dej ten odpor do série (cca2k) anebo termistor s vyšší hodnotou popřípadě upravit dělič na vstupu komparátoru. Tím snížíš teplotu vypnutí.
Nakadah

#7 Příspěvek od Nakadah »

Já tam ten termistor kdysi hledal a nenašel. Opravdu to vypadá jak hnědá keramika :oops:

Potvrzuji, že to funguje. Dal sem tam 10k SMD rezistor a jede to i po zmražení desky regulátoru sprejem.
Jarek443

#8 Příspěvek od Jarek443 »

Pokud bych dal odpor do série tak by se vrtačka vypla ještě spíš než teď. Při nižší teplotě se na NTC zvětšuje odpor a přidáním dalšího odporu bych to ještě zhoršil.Nový termistor by to vyřešil, ale to už zkoušet nebudu. Nevím jistě jestli nehlídá i přehřátí, ale klidně by mohl
Jarek443

#9 Příspěvek od Jarek443 »

Jsem rád že aspoň nějak jsem pomohl
alkom01

#10 Příspěvek od alkom01 »

Teď jsem ji zkoušel, venku je kolem 0°C a točí se.
Pivo v přírodě ničím nenahradíš!
Jarek443

#11 Příspěvek od Jarek443 »

Tak to jsem rád, že jsem sem ten odkaz dal a že vám pomohl.Myslel jsem že nikoho moc nebude zajímat
Nakadah

#12 Příspěvek od Nakadah »

Děkuji mnohokrát!
Jarek443

#13 Příspěvek od Jarek443 »

Taky vám všem díky za rychlé reakce a ochotu to vyskoušet
nebud_drevo

#14 Příspěvek od nebud_drevo »

ahoj, k tomuto tematu bych se jeste chtel zeptat - krome toho, ze vrtacka pri nizkych teplotach vypina, tak jsem ted nahodou zjistil, ze ani nabijecka nechce nabijet. Pro 2 baterky, ktere byly podchlazene na cca 3C, tak nabijecka cervene blikala, ale jedna, ktera prisla z tepla, tak se nabijela normalne. Mam 2 nabijecky a obe se chovaly stejne. A pritom ta baterka zaroven fungovala v jinych zarizeni (napr. uhlova bruska) tj. nevypina se sam akumulator, ale asi jenom neco vysila do nabijecky. A rikam si, jestli je tam taky termistor, ktery by se dal eliminovat nebo ta podchlazena baterka se z podstaty chova jinak a nabijecka to vyhodnoti jako error. Predem diky za vase postrehy :)
rnbw

#15 Příspěvek od rnbw »

Li-ion clanky sa nesmu nabijat pod 0°C. Niektore zdroje uvadzaju 5°C.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické nářadí“