Měřič hluku jako odstupoměr?

Měřáky, automatizační technika, regulační technika

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
pavel16

Měřič hluku jako odstupoměr?

#1 Příspěvek od pavel16 »

Řeším výrobu odstupoměru a kolega přišel s nápadem použít digitální měřič hluku s A filtrem.Jen by bylo potřeba aby jeho kalibrace šla nastavit na nulu při signálu a on by pak ukazoval odsup přímo v dB v rozsahu 30-50dB. Myslíte si že by to šlo,nebo kdyby měl někdo jiný nápad na měření odsupu,byl bych vděčný.Původně to měl být analogový měřák,ale koncepce je stará 40let a proto zastaralá.Nabízí se kombinace noťas-zvukovka-program,to ale zadavatel nechce.Jedná se o měření na gramofonu měrnou deskou.
pavel16

#2 Příspěvek od pavel16 »

Tak jinak.Není tu někdo z tesly Pardubice co by věděl,co se používalo ve výrobě k měření odstupu? Předpokládám,že si taky vyráběli některé speciální měřáky sami.
Sendyx

#3 Příspěvek od Sendyx »

Možná MNZ21 nebo nějaký jeho předchůdce.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
pavel16

#4 Příspěvek od pavel16 »

Jo to je taky historie.
Sendyx

#5 Příspěvek od Sendyx »

Pokud si pamatuju, tak přímo na měření odstupu pro mechanický záznam byl určen nějaký ten "PRÄCITRONIC Pegelmesser", měl jsem od toho externí filtr.
Pokud tě zajímá nějaký historický postup, asi bys měl zkusit najít normu, podle které se to dělalo.

U zvukoměrů bývá definovaná časová odezva detektoru (fast-slow-impulse), to nemusí vyhovovat.
pavel16

#6 Příspěvek od pavel16 »

Já jen hledám náhradu za 40 let staré přístroje,vyrobené pro měření odstupu na gramofonu z měrné desky v tesle Litovel pro tento účel.Jednalo se o milivoltmetr s automatickou detekcí vstupu-L R kanálu,nastavení 0dBu,přepínače rozsahů 30,40,50dB a A filtru.Stupnice měřidla byla přímo v dB a měřák fungoval jako poloautomat-přepínání signál/odstup.Pro rozšíření výroby potřebuju náhradu za tyhle přístroje.Uvažuju o úpravě nějakého analogového milivoltmetru.Ten měřič hluku by by byl podle mě taky použitelný-má A filtr ukazuje přímo dB bohužel nejde nastavit nula jak bych potřeboval.
Sendyx

#7 Příspěvek od Sendyx »

To má být nějaké produkční měření?

Nevím, co se kde používalo před 40 lety, ale před cca 25 lety se používal na prakticky stejné účely produkční tester, složený asi z Neutriku RT1 (Rapid Test) a dalších přístrojů. Někde mám možná i fotku pracoviště, kde to bylo. Pochopitelně produkční tester nedělal jen jedno měření, ale celý sled testů + protokol, nějaké měření odstupu + analýza hluku + šumu byla jenom jedna položka.
Sendyx

#8 Příspěvek od Sendyx »

Ještě mne napadlo, před časem jsem používal panelový modul-voltmetr Digilogic L něco, který uměl zobrazovat i v dB. K tomu dodělat filtr, usměrňovač, VCA s nějakou logikou pro kalibraci a je to v podstatě celé. :)
pavel16

#9 Příspěvek od pavel16 »

Na nic takového jsem nenarazil. Pokud by sis vzpomněl něco víc dej vědět.
pavel16

#10 Příspěvek od pavel16 »

Nesetkal se někdo s multimetrem ať stolním nebo ručním,který měl možnost měřit úroveň v dB s odpíchnutím nuly kdekoli? Kdysi jsem měl v práci stolní Tektronix co to uměl.Nebo poraďte prodejce měřící techniky co by o tom mohl něco vědět.
termit256

#11 Příspěvek od termit256 »

Ted jsem to zkousel na mojem 34461a. Zobrazuje v db nebo dbm, nula se da bud "odpichnout" nebo nastavit tlacitky jako numericka hodnota kdekoliv. Da se nastavit referencni odpor od 50R do 8k. Ukazuje v rozsahu ±200dB.
pavel16

#12 Příspěvek od pavel16 »

To je ono, co hledám. Jen bych se potřeboval dostat s cenou tak okolo deseti tisíc. Jak je přesně pojmenovaná tahle funkce - měření v dB s možností určení nuly v určitém rozsahu ?
termit256

#13 Příspěvek od termit256 »

Jmenuje se to "dB ref value" Je to popsano kolem ste stranky manualu.
Jestli to umi a jak duveryhodne i nejaky levnejsi merak netusim.
34461 byla jedna z nejlepsich investici co jsem v meracich udelal, za ty prachy se opravdu vyplati. Jsou vanoce tak si nadel :-)
pavel16

#14 Příspěvek od pavel16 »

Tak jsem asi našel přesně to,co jsem hledal:
https://www.aliexpress.com/item/3303638 ... 72a4XNIsyP
Teď kde ho nejlíp koupit - zatím dva kusy na zkoušku, později asi deset kousků.
Můžete někdo poradit?
termit256

#15 Příspěvek od termit256 »

Na aliexpresu?
Odpovědět

Zpět na „Měření, regulace a automatizace“