Mám bohužel na "modrou" vlnovou délku stejnou alergii, jako Zdenek.
Když se objevily první, rozumně použitelné modré ledky a displeje z modrých segmentů, bylo to narvaný doslova všude.
Kdysi naprosto tradičním, nezaměnitelným tyrkysovým odstínem prosvícené stěrače-měřáky tradičních McIntoshů, byly naráz prudce jedovatě modré..
Displeje, signálky, všecko bylo naráz jedovatě ultramarínově modré. Kdo měl modrý ledky v panelu bastlu, byl frajer a určitě boháč, bo modrý ledky 5mm stály fakt balík.
Pokročilo to naprosto neuvěřitelně. Dneska nejen modrá ledka při pouhém 1mA doslova oslepuje.
Ale ta "alergie" na modrý blázinec, ta už asi zůstane.
Zajímavý je, že při zrodu lépe svítících LED /hned po atrapách LQ100 a 110/ se takový blázinec např. okolo žluté či zelené nekonal.
Jediné LQ100 a LQ110, plus navázaná čtyřciferná červená řada LQ, se dá dneska místo svícení výborně používat, jako opravdu dobrá reference 1,55 až 1,6V. Na svícení fakt nee
Moderní, červené LED mají už všecky přes 2V, některé dokonce až 2,7V a ve starších zapojeních, kde byly jako reference použitý ty starý typy červených LED, to dělá trochu paseku.
Myslím, že i teplotní závislost a šum těch nových, jsou jinde. Všiml jsem si, že se jako reference používají už velmi málo - na to Uf už není prostě spolehnutí.
Ale nevadí mi ta modrá rozptylová odrůda, která díky futrálu svítí opravdu teple tyrkysově. Čip je čistě modrý a nějak to filtruje to zabarvený pouzdro. Ty mi nevadí.