Plstená spojka na kazetovovom MGF
Moderátor: Moderátoři
Plstená spojka na kazetovovom MGF
Je tam naozaj pružina, ktorá pritláča taniere k sebe. Tú som už tiež naťahoval, ale nepomohlo.
Jeden tanier (remenica) poháňa motor, druhý tanier má na oske ozubené koleso. Toto koleso robí náhon jednak pre rýchle prevíjanie kazety (dopredu alebo dozadu) a jednak náhon na navíjanie pravého kotúča (play, record). Pravý kotúč má svoju spojku, ktorá preklzuje pri plnom kotúči a pritom jej prívod sa má stále otáčať kvôli účinku autostopu. Lenže v mojom prípade, na konci kazety už preklzuje skoršia spojka a teda autostop nemá ako zaúčinkovať. Jasné, že spojky sú na preklzovanie, ale v správny okamih a nie skôr, ako treba.
Nejrozumnější by bylo vymést textilní galanterie, kde mají podobně tenký dekorační filc, a vzít ho i víc, zbytek se vždycky někam vejde, a to mezikruží z něj vyseknout nebo pečlivě vystřihnout.
Ale taky bych neraději zjistil, co ve vypínacím mechanismu jde tak ztuha, že to spojke nepřetlačí.
Ona to také může děat prokluzující (ztvrdlá) přítlačná kladka, na konci kazety nemá sílu napnout pásek tak, aby vypínací mechanismus dotáhl do správné polohy. Ten palec v dráze je na to háklivý.
Dobře odmasti kladku lihem, jestli se to zlepší.
JaDu píše:Ale rozoberať to budem znovu kvôli výmene motora, až príde. Motor nedrží otáčky, čo som zistil až po spätnej montáži, čo ma nepotešilo.
tomu motorku nic nebude,
tu závadu sis vytvořil sám, protože jsi zvětšil tah navíjecí spojky !!!
Takhle to dopadá, když se v mechanice vrtá ten co tomu nerozumí !
. . . tady to bude ještě nadlouho
A ten navíjecí trn ti drží pohromadě, nebo se celý tlak jeho vnitřní pružiny opírá o tu plastovou závlačku na osce? To se taky stávalo, ale už přesně nevím, jaký problém to dělalo. Krom toho, že se ten unašeč točil více ztuha.
Samotný spúšťací mechanizmus by som zatiaľ neobviňoval, lebo spojka prekĺzne hneď, ako sa pravý kotúč zastaví, ani nemusí ešte zachytiť vysunutú vypínaciu páčku. Opravujem sa, túto páčku som v predchádzajúcom príspevku považoval za palec, o ktorom písal workhard. Palec zrejme je ten cuplík, ktorý je odtlačený vyšpanovanou páskou a jeho pohyb spôsobí vytlačenie páčky, o ktorú zavadí výstupok na otáčajúcej sa spodnej časti pravého kotúča (ešte pred kotúčovou spojkou) a mechaniku vypne.
Remienok som menil, ale stále som si nebol istý, či nepreklzuje. Tak som si na remeničke spravil čiarky bielou fixkou a potom bolo jasné, že sa točí. Kremík ma zneisťuje, či je to v tej spojke. Možno je tam naozaj nejaká iná záhada. Navíjací trn, o ktorom píšeš, mám chápať, že je to súčasť tejto spojky, teda jej oska pokračuje cez prítlačnú pružinu, ktorá je potom uložená v plastovej miske. A táto miska svojou opačnou stranou opiera o plošný spoj magnetofónu. Vyzerá to dosť amatérsky, dosť labilne, ale drží to pokope. Ak to nebude v spojke, potom ozubené prevody smerom k pravému kotúču alebo veľký odpor pri otáčaní jeho spodnej časti (teda ešte pred jeho vlastnou spojkou).
Už si presne nepamätám, ako to bolo v tých mechanikách, ale mám pocit, že sa ti tam vydrela nejaká závlačka a máš to tam rozstrelené tou pružinkou a je len náhoda, že v ceste stojí plošák.JaDu píše:Navíjací trn, o ktorom píšeš, mám chápať, že je to súčasť tejto spojky, teda jej oska pokračuje cez prítlačnú pružinu, ktorá je potom uložená v plastovej miske. A táto miska svojou opačnou stranou opiera o plošný spoj magnetofónu. Vyzerá to dosť amatérsky, dosť labilne, ale drží to pokope.