DVB-T

Poruchy, opravy, tipy, triky, servisní menu

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
BASTLECS

DVB-T

#1 Příspěvek od BASTLECS »

Protože mám možnost posoudit rozdíl mezi analogovým TV vysíláním a DVB-T, všiml jsem si jedné věci, která mě poněkud zarazila. U DVB-T je v některých případech obraz jakoby posterizovaný. Vyskytuje se to především v místech kde je tmavý obraz, nebo plynulý přechod dvou podobných barev, a to především pokud je ve vysílaném pořadu či filmu nějaký obrazový šum.
Nejvíce se tento problém vyskytuje u TV NOVA. Některé filmy, které má NOVA v nekvalitní podobě archivované, mají při analogovém vysílání jakoby zvýšenou zrnitost, výrazný obrazový šum hlavně v tmavých scénách. V DVB-T vysílání se tento šum projevuje nepříjemnými pohybujícími se světlejšími fleky na tmavém pozadí. Pokud TV NOVA vysílá takto "kvalitní" film, zobrazuje se lépe při analogovém příjmu než při digitálním.
Pro ilustraci dva obrázky:

Tmavé bouřkové mraky
Obrázek

Plynulý přechod dvou podobných barev
Obrázek

Při pohybujícím se obrazu je tento jev u DVB-T ještě výraznější.
Zajímavé je, že pokud Nova vysílá 60 let starý zrnitý černobílý film, tak tam se tento problém nevyskytuje, a když vysílají americký film starý ani ne 10 let, tak na ten se pro ty skvrny na DVB-T místy nedá dívat.

Protože se v systému DVB-T nevyznám, potřebuji poradit, jestli je chyba ve vysílání, nebo na straně přijímače:
(DVB-T Technisat Digipal 2 > RGB Scart > TV Philips 32PW9551)
.
Cust

#2 Příspěvek od Cust »

Ja TV nejak nevlastnim. Obcas r(opravdu jen obcas) sleduju CT2 na PC, novu vyjmecne. Takze muj nazor nebude teda zcela objektivni. Kazdopadne Prijem digitalu se mi v pc prevadi na analog az v "kvalitni" graficke karte (RGB signal). Musim ale rict, ze posterizaci pozoruju vyjimecne. Spise me sere mpeg komprimace - hlavne u fotbalu - kdy na zelenem pozadi poskakuji maly panacci, kteri se vlezou do par komprimacnich clusteru, takze jsou jakoby poskleadni s nekolika vyditelnych ctverecku nestejneho jasu. Toto je pozorovatelne hlavne na rozhrani travnik - hrac, kdy celkovy jas klastru je jaksi dan pomerem zastoupeni hrace ku travniku v tom danem clusteru.
Tedy moje domenka: obraz ti kazi set top box (ani nevim jak se to pise), ale pro jistotu si dneska pustim novu a budu sledovat uchylne americke serialy ne starsi 10 let, abych napsal objektivni informaci.
Ono CT melo tak nejak dycky lepsi matros na skladovani, protoze musela drzet standard v CR - mela to nakazane statem, Nova a Prima si mohli delat co chteli. Takze kdyz CT spoustela digitalni vysilani - mysleno digitalni uschova dat a analogova "vlna", tak Nova mela u vysilace typka, ktery strkal na znameni do prehravace vhs-ky

nemas na konvertoru prepinac s napisem barevna hloubka a polohami 16 x 24bit? (popripade 32?) - to by problem mohlo vyresit :-)
BASTLECS

#3 Příspěvek od BASTLECS »

Cust píše:.........nemas na konvertoru prepinac s napisem barevna hloubka a polohami 16 x 24bit?.......

Na jakém konvertoru? DVB-T chytám ze společného domovního rozvodu, doma mám pouze STB a TV. Žádný konvertor.
Cust

#4 Příspěvek od Cust »

tim konvertorem jsem myslel STB, prepinac je spis jako vtipek, myslel jsem to tak, ze posterizaci u mpegu jsem pozoroval, kdyz jsem na PC zmenil hloubku barev na min nes 8bit na kazdy barvovy kanal.

uz zapinam tu novu.....
Cust

#5 Příspěvek od Cust »

tak, postrhy z NOVA
cesky serial: lehci sum obrzu
reklama: v pohode
profesionalove: zrnitos + sum

posterizace neni ani kdyz jsem zmenil tu zminovanou barevnou hloubku, ale to jeste vyskousim jednou i s restartem PC (az vecer)
navrhni nejaky porad a muzem se divat paralelne i vic lidi a pak napsat polohu, zarizeni a dojmy
BASTLECS

#6 Příspěvek od BASTLECS »

Nejlépe je ta posterizace vidět, když na TV uberu kontrast a hodně přidám jas.

Naposledy jsem si jevu všimnul v neděli večer při tom filmu o tornádech v Berlíně, v závěrečných titulcích. Bílý text na černém pozadí. Text byl OK, ale to černé pozadí neuvěřítelně posterizovalo.
Nemůže to dělat DNR (dynamická redukce šumu) u TV? Ale to by to vlastně dělalo i u analogu. Analogový příjem neposterizuje.
Občas se to objevuje i u DVD. Při jedné scéně ve filmu Šifra mistra Leonarda jsem si toho všimnul také.
jandu

#7 Příspěvek od jandu »

tak tento jav sov si všimol na analogovom vysielaní pri filme NCISasi tak pred mesiacom. Zaujímavé je, že to bolo iba pri dvoch epizódach. Pretože som vylúčil chybu TV prijímača prepnutím na iné kanály, tak som tomu nevenoval prílišnú pozornosť.
Hill
Administrátor

#8 Příspěvek od Hill »

A nenapadlo vás, že jen někdo digitálně "vylepšil" mizernou kopii už před vysíláním a že je vlastně jedno, jestli na to koukáte digitálně nebo přes analog?
Jenže v analogové cestě je pořád omezení šířkou pásma, které se z valné části postará o vyhlazení těch "schodů". Přesto jsou u některých "přečištěných" filmů patrné dokonce i po nahrání na VHS (hlavně, když je možnost srovnat se stejnou nahrávkou z dřívějška)!
Přitom pomíjím fakt, že soukromé stanice opatřují staré filmy, tak, jak je známe, dost často vlastním dabingem. Kdyby tam radši zůstala ta původní česká verze...
Při analogovém příjmu je šířka pásma signálu přenášeného scartem podstatně vyšší, schody tedy ostřeji ohraničené; analogový signál navíc vzniká "uměle", generuje ho nějaký dekodér podle nějakého dekompresního algoritmu. Způsob dekomprese samozřejmě nějaký vliv má také.
Ale to je zase moje hypotéza, třeba je všechno úplně jinak.
Cust

#9 Příspěvek od Cust »

Hill píše:Při analogovém příjmu je šířka pásma signálu přenášeného scartem podstatně vyšší, schody tedy ostřeji ohraničené; analogový signál navíc vzniká "uměle", generuje ho nějaký dekodér podle nějakého dekompresního algoritmu. Způsob dekomprese samozřejmě nějaký vliv má také.

Ano, ted de o to, jestli nektere STB ten dekoder maji spatny a jestli je to zrovna ten co vlastni BASTLECS. Tak proto jsem nabidnul to paralelni sledovani, aby se pripadne vyloucila uz spatna nahravka z ktere se vysila....
BASTLECS

#10 Příspěvek od BASTLECS »

Já bych se přikláněl k tomu co napsal Hill.
Kdyby to ten Digipal špatně dekódoval, bylo by to u všech pořadů. vyskytuje se to ale pouze u některých filmů. Ono asi hodně záleží na tom, který "expert" to na té Nově připravuje do vysílání.
Oni na té Nově vůbec perlí!!! Vzpomeňte si jak machrovali že spouštějí vysílání 16:9. Než se to ale naučili, vysílali někdy skutečně "extrémní" formáty. Vzpomenete si ještě na poslední F1 z Brazílie? Tu vysílali sice 16:9, ale tento formát vyrobili tak, že původní 4:3, který dostali ze satelitu, zmáčkli, místo aby ho ořízli, když už za každou cenu museli mít 16:9. Kdo má televizi 4:3 a přijímá analog, bez možnosti formátování obrazu na STB nebo TV, ten měl v pruhu uprostřed obrazovky placky místo formulí.
TV Nova by si měla zaplatit špiona, který by jim v ČT zjišťoval, jak zacházet s technologiemi, a jak odbavovat TV vysílání.

K tomu dabingu jeden příklad:
Mám doma na VHS film "Někdo to rád horké" s původním dabingem, kde Tonnyho Curtise dabuje Eduard Cupák. Řekl bych, že to za čas bude asi raritní kousek. Marilyn Monroe dabovala Naďa Konvalinková, a Jacka Lemmona Vladimír Brabec. Jediný Brabec dělal dabing i v nové verzi TV Nova. Ale také už to není ono.
Někde jsem četl, že pro TV Nova je lacinější udělat nový dabing, než kupovat práva na původní zvukovou stopu. To se dá pochopit, ale někdy jim z toho vyleze opravdu poskvil!
Cust

#11 Příspěvek od Cust »

s hillem souhlasim a dodavam k dekompresi: ta dekomprese ve vlastnim STB je podle nejakych algoritmu, ktere jsou soucasti firmware. To si bud koupi "standard" od firmy nebo si vyrobi svoje. Ne kazdy dekomprimacni nastroj dosahuje stejnych kvalit - to si muze kazdy vyzkouset na PC na nekvalitnim videu pri prehrati ruznymi kodeky (klidne i od stejne firmy, jen jina verze).
Vsecko je to o penezich....

Co se tyce TV Nova a spiona: stejnak jim to nepomuze, protoze na tu technologii nemaji nebo by jim nezbylo na kvalitni americke filmy.

Co se tyce TV Nova a dabingu:

Nepripada vam to jako jednostrany pohled? :-)
Hill
Administrátor

#12 Příspěvek od Hill »

BASTLECS píše: Někde jsem četl, že pro TV Nova je lacinější udělat nový dabing, než kupovat práva na původní zvukovou stopu. To se dá pochopit, ale někdy jim z toho vyleze opravdu poskvil!

Někdy dost často.
Bohužel je tu stále řeč o těch penězích a o tom se můžeme bavit dokolečka a nikam to nepovede.
BASTLECS

#13 Příspěvek od BASTLECS »

Řekl bych, že dabingová studia která dělají dabing pro DVD nosiče, jsou v tomto podstatně profesionálnější. Nezřídka se stává, že film na DVD má super dabing, s prostorově lokalizovatelnými hlasy pro 5.1 zvuk, a film je dabovám známými herci (dabingovými matadory). Když film po roce vysílá Nova, tak se člověk nestačí divit. Příjde mi, že pro Novu dabuje i uklízečka, která má zrovna chvíli času. :D

Zpět k DVB-T.
Mluvilo se tu o kvalitě sportovních přenosů. Na sportovní přenosy bohužel asi současná technologie moc nepamatuje. Hokej nebo fotbal vysílaný ve formátu mpeg2 720x576, a zobrazovaný na LCD TV standartní třídy, to je dost žalostná podívaná. I když opět platí, že záleží na tom kdo pořad vysílá. Měl jsem možnost srovnat fotbalový přenos, který paralelně vysílala Nova, i Němci (tuším ZDF), obojí DVB-T. Po tomto srovnání bych Nově zakázal vysílat sport. Měli by ho přenechat České televizi (ta to umí) a vysílat si ty svoje Esmeraldy.
A LCD.....? Já zatím LCD moc nefandím, takže jsem si pořídil klasiku CRT 16:9 82cm Philips 32PW9551.
Tato TV nabízí tři provozní režimy:
1. Digital Scan (klasika 100Hz)
2. Pixel Plus (super pro špičková original DVD)
3. Double Line (to je vlastně progressive scan)

Ve všech třech provozních režimech tato TV hravě předčí LCD stejné velikosti.
No a sport? Ten sleduji v režimu Double Line, a přátelé, to kdyby jste viděli, tak ty svoje LCDčka vrátíte. :D
Pravda ovšem je, že tato TV má z výroby katastrofální defaultní nastavení, proto když je k vidění zapnutá někde v obchodě, tak moc nepřesvědčí. Ale po seřízení barev a geometrie v servisním menu tahle 50kg bedna ukáže co umí. Zvuk má ale bohužel dost tragický.

Ještě k tomu dekódování u Set top boxu. Koupil jsem si Digipal 2. To není nějaká plečka za 8 stovek, tam by snad problém být neměl. Firma Technisat se výrobou přijímačů zabývá již dlouho, tak bych předpokládal, že už to mají vychytané. Nebo né?
Odpovědět

Zpět na „DVD, VHS, SAT “