Alternátor Valeo - pustupný pokles napětí po zahřátí
Moderátor: Moderátoři
P.S. třeba u motocyklových alternátorů, co mají rotory s permanentními magnety se používá k regulaci napětí zkratový regulátor. Ty starší, tyristorové, jsou v provozu dost horké, protože na otevřeném tyristoru je dost velký úbytek napětí a tím i velká výkonová ztráta a z toho vznikla pověra, že tyto regulátory převádí nadbytečný výkon v teplo (že fungují jako výkonová zenerka, což je nesmysl, to by se ten regulátor uchladil jedině na vodním skůtru, kdyby byl stále ve vodě). Moderní regulátory s výkonovými MOSFETy fungují stejně (trochu líp, protože se na rozdíl od tyristoru dají zavřít i před průchodem sinusovky nulou a mají na to řídící integrovaný obvod) a v provozu jsou jen mírně vlažné, protože při zkratu klesá výkon k nule,
A kutilmile - nelituju tě
P.S. a ještě přidám něco, čemu asi vůbec nebudeš věřit. Třífázový alternátor s permanentním rotorem v mém motocyklu má mít podle výrobce výkon 280 W, při 14 V, měřením jsem zjistil, že má sotva 270 W (to může být částečně chyba měření a částečně optimistický údaj výrobce), ale při napětí 36 V (za třífázovým můstkovým usměrňovačem) už dává výkon přes 500 W (měřeno stejným měřidlem a metodou). Toto měření mám potvrzeno i prakticky, z mládí, kdy jsem používal na fichtlu místo šestivoltových žárovek dvanáctivoltové a tu přední místo 6 V/ 25/25 W 12 V/ 35/35 W a svítilo to dobře, dokonce při svícení fungoval i bzučák, což se šestivoltovými žárovkami ne, akorát to svítilo hůř v malých otáčkách, ale v malých otáčkách stejně fichtl nejede.
To, že je automobilový alternátor regulovaný regulací proudu do rotoru samozřejmě vím, ale to nemění nic na tom, že ten alternátor nedá ani do zkratu větší proud než svůj maximální, ani při buzení napájeném z vnějšího zdroje naplno a rozhodně není ten zkratový proud omezený jen činným odporem vinutí statoru.
Asi moc pozorně ani nečteš, protože o tom fichtlovi jsem psal v souvislosti s tím, že je alternátor schopen dodat vyšší výkon, než je na štítku, ale při vyšším napětí, nikdy při nižším, o regulaci tady v té diskuzi vůbec nejde.