Alternátor Valeo - pustupný pokles napětí po zahřátí
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
Jasně, poteče tam proud jako trafopáječkou (tam teče asi 100 A, kdysi jsem to měřil ručičkovým klešťákem), ale menší, třeba kolem 30 A u devadesáti-ampérového altíku.
P.S. ještě bych to zkusil přirovnat ke zvonkovému trafu, které vydrží trvalý zkrat sekundáru, myslíš, že kdyby se mu schválně udělal zkrat jednoho závitu sekundáru, že kvůli tomu shoří?, třeba ne celé, ale aspoň ten závit nakrátko?
Můžete si to představit i jnak. Pokud altík pracuje do zkratu, je jedno jestli jsou jednotlivé závity cívky zapojeny sériově (tedy běžné vinutí), nebo paralelně (tedy jeden závit o velkém průřezu).
Pokud však u běžného vinutí dojde k mezizávitovému zkratu, proud snadněji projde tímto zkratem, než by se tlačil přes diody, regl, baterku. V činnosti tedy bude převážně jen zkratovaná část vinutí, což je totéž, jako bychom zmenšili průřez našeho myšleného jediného závitu. Tím v něm vzroste proudová hustota se všemi účinky s tím spojenými.
Takže bude kouř...
Ale žádná porucha alternátoru mě opravdu zatím nepotkala. Asi ten lak podceňuju
Škoda že už nemám 70-ti ampérovej altík ze stodvacítky (kdysi jsem ho někomu věnoval), udělal bych průkaznější pokus.
P.S. vinutí statoru alternátoru v autě je tak málo zakryté kvůli chlazení, ale dělají se i kapalinou chlazené alternátory a u těch to asi bude zakryté líp.
Tady vůbec nejde o transformátor, akorát nemám volný alternátor, abych to mohl zkusit s ním, ale není moc podstatné, jestli se střídavé magnetické pole v jádru budí rotujícím rotorem nebo primárním vinutím trafa napájeným střídavým proudem.
U alternátoru je asi nejjednodušší a nejlevnější varianta sehnat někde v inzerci použitý jiný za pár stovek než řešit nějakou opravu stávajícího.
Jen by mě zajímalo, když se prorazí "ty správné" diody v alternátoru tak jde baterie natvrdo do zkratu ne? Přijde mě to dost nebezpečné, divím se že třeba v tomto případě který popisuju to skončilo bez nějakých větších "efektů"