Stavebnice TV
Moderátor: Moderátoři
Stavebnice TV
Tady je video o stavbě TV s 25" delta obrazovkou z roku 1976, dokonce s "OSD":
https://youtu.be/hn_sJ0kS-fc
https://www.youtube.com/watch?v=S_0mgi22Mq0
Kdysi jsem to našel v popelnici.
Vcelku mě překvapilo, že tam ještě v roce 1976-1977 byla delta. To už se in-line dělaly. Holt u stavebnice byl ten vývojový cyklus delší.
Jinak podobné zobrazení kanálu + digitálky jsem měl u Telefunkenu z roku 1977-78, plus ultrazvukové DO. Byl to hodně luxusní model, docela by mě zajímalo, kolik tehdy stál. Já už ho měl z druhé ruky. Ten už měl obrazovku in-line, ale ještě s tlustým hrdlem. Ovšem statická konvergence se tam nastavovala luxusně - žádné kroužkové magnety, ale nastavovátko modrá svisle + vodorovně a to samé pro červenou. Jen magneticky, asi to v tlustém hrdle šlo líp odstínit.
Dokud se celé dopoledne vysílal monoskop (a byl bez duchů), nebyl ani potřeba žádný generátor obrazců.
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Jak to bylo s tím monoskopem? Chvíli po jeho "začátku" byl tón 1 kHz a pak rádio, myslím Hvězda.
Ale obrazovka a na ní monoskop, to byl nejlepší indikátor pro diagnostikui seřizování. Když byl už monoskop nedostupný, stavěly se různé "generátory mříží", které posloužily i na ty konvergence, a to i na obrazovky in-line. Protože barevná obrazovka, která neuměla černobíle reprodukovat obraz, nemohla správně umět ani ten barevný. Poruchy dekodérů barvy byly spíše vzácné, i tak se daly většinou odhalit a opravit jen podle toho monoskopu.
Nastavovací prvky na té vzhůru výklopné desce měly pořadová čísla i označení "co to dělá". Když se postupovalo podle nich, šlo seřízení nejrychleji. Když už si servisák pamatoval, jak dalšími prvky rozhodí nastavení po těch předchozích, počítal s tím a seřizoval už předem tak, že to jakoby přehnal nebo nedotáhl, ono se to pak dorovnalo při nastavování dalšími prvky. A někdy se takto podařilo velmi dobře seřídit konvergence už na druhý průchod, se třetím bylo lepší ještě čtvrt- až půlhodinku počkat, až se poměry v televizi a teploty součástek ustálí, a pak jemˇboubce nakrýt rastry až na mez všech možných nestabilit v konvergenčních obvodech, elektronovém děle i v dilataci masky v obrazovce.
Rubíny a Elektrony měly seřazené seřizovací prvky "reguljatora svěděnija" na tom bočním výklopném panelu do Účka, taky se osvědčilo po něm postupovat.
Jen na okraj - někdy v roce 1992 mi na přidání českého zvuku přivezli TVP Graetz z roku 1982 s 66 cm obrazovkou Delta Permachrom. Přitom Trinitronu bylo tehdy už nějakých 10 let, u nás se už rok neosazovaly delta-obrazovky, v tom roce 1982 už v Teslách vystřídané samokonvergujícími obrazovkami PST. Ale ten Graetz měl vpravo vzadu vysouvací "komín" s pouze 8 nastavovacími prvky a jas a kontrast byl srovnatelný s obrazovkou v C110ST, jen úplně v rozích se konvergence té Delty trochu víc rozbíhaly. Musím říci, že tak jasný a kontrastní obrázek při perfektní barevné čistotě a rovnoměrné šedé stupnici jsem na jiné deltě neviděl.
Ale zapomněl jsem na jednu lahůdku u obrazovek in line PST - za ty roky jsem tu měl dva kousky, u nichž se při nějakém přenášení či stěhování odlepily vychylovačky. To už se monoskop nevysílal. Generátor nemám, tak jsem si musel nakreslit bílý kříž a bílý rámeček pro seřízení svislého a vodorovného náklonu cívek, vypálit na DVD a pak se vyblbnout s nakláněním sedla svisle a vodorovně, aniž bych si sáhnul na vývody vychylovaček. Štípaly a kopaly dost nepříjemně.
Ty u C110 byly zřejmě nevhodně lepené, neboť podle mých zkušeností na konci jejich životní dráhy (před příchodem DVBT) padaly doslova jak hrušky- z podstaty otřesů obvykle při převozu k zákazníkovi. Měl jsem na tuto opravu u zákazníka "metodiku" - mezi hrdlo a vychylovačky jsem dokola nastrkal ty zajišťovací jazýčky modulů a vzhledem k tomu že se jen odlepovalo lepidlo od skla, stačilo obvykle pak vychylovačky jen na obrazovku dotlačit a otočit do správné polohy.
Samozřejmě jednalo se už o dožívání na ubytovnách apod. takže na nějaké extračisté barvy se nehrálo.