To je jasné, že tam je proudový náraz. Ale který účinek proudu konkrétně tedy způsobí jeho prasknutí? Když ne magnetické síly, pak tedy tepelné? (roztažení při zahřátí "unaveného" vlákna)?ZdenekHQ píše:To není magnetický, ale proudový náraz při zapnutí, kdy má vlákno klidně 10x menší odpor.
žárovka power&magic
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- tomasjedno
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
A pak přijde blbec, vypne scan, nastaví si tam modrej filtr, ručně nastaví zrcátko a používá to jako bodovku na bar, i když uklízí či chystá. Prostě si s tím svítí. Přitom jim to půjčuju s podmínkou, že to pojede jen na tu jejich "diskotéku".
Teda půjčoval jsem.
MetalGod píše:Právě až u těchhle mrdek jsem zažil, jak taková žárovka dovede explodovat. Sotva jsem zapnul vypínač, rána jak svině, hned nato lítaly vzduchem po celý cimře střepy. naštěstí jsem na ni zrovna nečuměl.
včera večer jsem vešel do kuchyně, cvaknul vypínačem a stalo se přesně to, co popisuje "MetalGod" . . .
. . . kromě toho, že žárovka byla v lustru se skleněným stínítkem a tak se střepy nerozlítly po zemi . . .
. . . ale celá zůstala v tom stínítku.
Oblouk způsobil oddělení baňky od patice . . .
Strašná rána !
To, co se prodává dnes, se snad nedá ani za žárovky považovat. Má to tenké vlákno a špatnou svítivost. Dnes jsem našrouboval novou žárovku Techlamp 25 W a praskla hned při zapnutí.