Krokový volič
Moderátor: Moderátoři
Krokový volič
microlan píše:Při testování mě zarazilo, že má při 24V odběr 2A. Ani při tom proudu to necvakalo spolehlivě. Myslel jsem, že je načaté vinutí, ale výpočtem z průměru drátu a počtu závitů zjistil, že to má skutečně jenom 12Ω.
můžeš sem hodit kloudnou fotku ?
Třeba to někdo pozná, co to vlastně máš . . .
. . . a jaké to má mít parametry.
Zajímavější je spíš, čím to spínat resp. rozpínat. Když jsme měli za úkol kdysi v dílnách tyhle krokáče zapojovat, kontakty přiděleného relátka vzorně syčely a hořely po prvním impulsu. Podle učitele to mělo fungovat, praxe byla úplně jiná.
Příslušná plochá relé ze tří- až dvanáctireléové sady, která nedílně příslušela k voliči, spínala vertikální a horizontální pohyb rotoru podobnými magnety, ale 60V/20Ω a naprosto zásadně speciálním wolframovým kontaktem. Měl zhruba stejnou velikost, jako má wolframové pecky kladívko v klasickém motozapalování.
Zhašák každého toho kontaktu, tvořil velký svitkový krabicový blok, od 2 do 4uF/250V se sériovým drátovým odporem od 5 do 10Ω. Zhašáky byly součástí voličového rámu pro 20ks voličů s multiplem.
Volič s reléovou sadou /počet podle funkce/ se připojoval do rámu zvláštním, 20-pólovým nožovým "konektorem" se stříbřenými f-b noži, stříbřenými f-b pérovými kontakty v rámu, co byly schopný přenést trvale 6A a měly izolaci mezi kontakty zkoušenou na 1,5kV.
Klasické třídičové, nebo hledačové synchronní ústředny byly fakt neskutečný dílo.
Kompletně, až teda na lokální doplňky /přenášeče dálkové volby apod./ našimi inženýry oprásknutý, černý Siemens F-system z roku 1934.
Jestli ten Tvůj hledač/třídič nemá svůj krokovací pérový svazek, tak ten magnet musí spínat ale fest relé a s fest zhašákem, jinak to během pár protočení shoří. Viděl jsem kdysi, co to umí dělat s tím wolframem, když odešel ten zhášecí blok. Normálně z toho lítal oheň jaksviňa a byl tím očuzený i plechový dekl těch relátek zevnitř.
Po takové poruše se obvykle měnil svazek toho relé, protože do jedné té volfram pecky to vypálilo kráter a druhá měla do kráteru přesně pasující, natavenou horu...