Komplementární dvojice?

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
forbidden
Kontaktovat uživatele:

Komplementární dvojice?

#1 Příspěvek od forbidden »

Mám tu nějaký tranzistory, prodávaný jako komplementární dvojice. Ode všech více kusů.
MJL1302A/MJL3281A
MJE340/MJE350
MJE1503/MJE15031
"Měřil" jsem je na BM529, měřil jsem h21E, DC i AC.
U té první dvojice se výrobce trefil do 10 % rozdílu, i když nevím, jak moc relevantní to je, když můžu měřit jen do Ic=100 mA, ale výrobce zaručuje souběh už od 50 mA.
Druhá dvojice už takovou shodu neměla, MJE340 cca 100, MJE350 cca 60,
ale třetí byla katastrofa. MJE15030 cca 110, MJE15031 cca 380. Měřil jsem to opakovaně, AC i DC dávaly skoro stejný výsledky. Všechno jsou to ON z Mouseru, takže snad originály. Je takovej rozptyl normální? Mám tu na oživení nějakej zesilovač a toto jsem k tomu dostal.
Díky
BOBOBO

#2 Příspěvek od BOBOBO »

Pokud je nechceš reklamovat , tak bych je namontoval . Nemá se co stát . Maximálně zkreslení na pátém místě . Pokud to není měřící zesilovač ... Normální by to být nemělo .
ok1hga

#3 Příspěvek od ok1hga »

forbidden píše:Všechno jsou to ON z Mouseru, takže snad originály. Je takovej rozptyl normální?

normální to není,
asi prodejce neprodal "komplementární" dvojici,
ale pouze dva kusy komlementárních trandů.
dj_Paul

#4 Příspěvek od dj_Paul »

ok1hga píše:
forbidden píše:
asi prodejce neprodal "komplementární" dvojici

Spíše bych to nazval párovanou dvojicí
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od forbidden »

Tak jsem měřil od každýho dva další a výsledky se neliší. Nezbývá, než doufat, že to nebude vadit, nebo, že tomu MJE15031 při vyšších proudech β spadne.
Jako párovaný dvojice to asi kupovaný nebylo, tak se tváří jen ty MJL1302A/MJL3281A.
Nicméně jsem žil v domnění, že komplementární pár je i bez párování o něco shodnější.
sinclair

#6 Příspěvek od sinclair »

Tím se netrap, to je častý omyl, na který přišli skoro všichni, kdo stavěli nějaký Leach, či cokoli podobného s těmito 8A/50W budiči.
Spárovat se dají jedině tak, že máš přístup k několika různým sériím od obou vodivostí. To mívají jen prodejci a jen někteří.
Neznám žádného, co by jmenované typy přímo prodával jako "párované dvojice". Komplementární typy to k obě jsou, ovšem párování na určitou shodnost parametrů, to je jiná věc.
Pak, při dostupnosti různých sérií, se může stát, díky dobré rovnoměrnosti kvality celé série, že náhodou padne celá NPN štangle k celé jiné PNP štangli z jiné série - po stránce bety.
V symetrickým zesilovači a se silnými ZV tohle nevadí, i ve výrobě profi techniky je rozptyl až 50% běžný.
Taková QSC se tímhle vůbec netrápila, sypali to tam ze štanglí, jak budiče, tak konce. Ve starších typech, co měly ještě diskrétní diferáky, se netrápili ani shodností výrobců jednotlivých vodivostí, natož tak párováním. Je-li to zapojení navrženo bílým heterákem, srovná se z velké části samo.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od forbidden »

Díky za názor, tak to snad bude v pohodě. Schéma je níže, jestli se na to chceš kouknout. Mám to jen doosadit a oživit.
Přílohy
Zesik_300W_AR5_2002.pdf
Zesilovač
(73.64 KiB) Staženo 218 x
sinclair

#8 Příspěvek od sinclair »

To je jedna z mnoha Krausovin. Jestli na desce není chyba, tak to chodit bude. Osadil bych to určitě jinak, ale jestli je to už na dané topologii desky odzkoušený a nějak to chodí, tak proč ne.
Sám bych si teda 10MHz tranzistory na rozkmit nedal, ale to je věc vkusu :D
Odpovědět

Zpět na „Součástky“