Detekce smogu pomoci MQ135

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
termit256

Detekce smogu pomoci MQ135

#1 Příspěvek od termit256 »

Je realne detekovat smog pomoci tohoto snimace? Jde mi o to, ze kdyz (vetsinou navecer) v okoli zatopi a nefouka vitr, tak mi system rovnotlakeho vetrani vzene do bytu ten smrad. Chtel bych vetrani na zaklade dat z tohoto snimace vypnout, pokud se kvalita ovzdusi zhorsi nad nosem ucititelnou mez.
Nepotrebuji nejake presne hodnoty neceho, staci mi kdyz si nastavim rozhodovaci uroven zapnout/vypnout, ale netusim jestli je tento snimac na tohle dostatecne citlivy, pripadne jestli zase nebude reagovat na kdeco.
Ondra2

#2 Příspěvek od Ondra2 »

Vítej v klubu, já to řeším pomocí pms7003. Tedy je to jeden ze zatím odložených projektu, ale mám už rutinu pro AVR, která když je požadavek na větrání tak zapne senzor, po dobu požadavku na větrání co minutu kontroluje stav polétavého prachu a podle toho spouští ventilátory. Ale ještě to nemám v technické místnosti, jenom na stole. Zítra se podívám co je to tvoje čidlo zač a nasdílím ontrolní měření co jsem dělal minulou topnou sezónu - je to mazec co je ve vzduchu na vesnici.
ok1hga

#3 Příspěvek od ok1hga »

termit256

#4 Příspěvek od termit256 »

Prach mne az tak netrapi, sere mne smrad. Ale je mozne, ze prach doprovazi smrad, takze dik za info. Mozna by bylo dobre pro zlepseni spolehlivosti dat tam obe cidla a vyhodnocovat vypinani na zaklade nejake kombinace udaju z obou. Pokud to teda bude vubec schopne na tohle reagovat.

Mi jde spis o prakticke zkusenosti jak to funguje, nez jak pripojit draty a nahrat knihovnu do arduina, s elektronikou problem nemam.
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Vím o případu z historie, kdy občan nejmenovaný obce jako odvetu za podobný často opakovaný zasmradění okolí dýmem z mokrýho dřeva a uhlí naházenýho do kamen bez předchozího nechání aspoň oschnout a bez předehřátí topeniště suchým palivem vzal spravedlnost do vlastních okončetin, naládoval legálně drženou nimrodskou brokovnici municí jinak určenou k odstřelu černý zvěře (nevím jestli měl breneky nebo s-bally, ve výsledku se tím ale nic nezměnilo) a zahájil ostrou palbu na komín dotčenýhou čmouďáka. Dělostřelecká příprava trvala asi 5 minut, za tu dobu dotyčnej vystřílel dvě krabice patron a výsledkem byla naprostá destrukce horního cca půl metru sousedova komína, kterej se zhroutil do sebe i kolem na střechu. Konečnej efekt byl, že komín se stal nepoužitelnej - následovala žaloba (kupodivu nikoho nenapadlo volat tehdejší zelený orgány vééé-blééé) a tahanice o náhradu škody na střeše (od kusů cihel). Vostudu z toho měli oba, i když ten "topič" možná větší, protože se údajně prořek, že ten komín nevymetal co barák stál barákem ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
termit256

#6 Příspěvek od termit256 »

Ja bych musel vybombardovat cele mesto :-)
Ondra2

#7 Příspěvek od Ondra2 »

Tady je log měření z PMS7003, je to měřené minulou zimu, typická zimní inverzní noc na hanácké dědině. Jde tam krásně vidět každé zatopení a přiložení do kotle. Jednotky jsou ug/m3. Jen pro info, limit pro polétavý prach PM10 je 50ug/m3, takže prakticky celou zimu je dědina nad limitem.

Tak chlupaté je to protože jsem vzorkoval co sekundu a není tam žádné filtrování, ale s jednoduchým klouzavým průměrem nebo filtrem z toho vyjdou krásné kopce korelující se smradem.
Přílohy
smrad.PNG
smrad.PNG
termit256

#8 Příspěvek od termit256 »

Tak jsem se k tomu konecne dostal. To cidlo funguje opravdu pekne. Stacilo 3x namocit pajecku do kalafuny a hodnoty vyletely z jednocifernych cisel na cca 100ug/m3 :-) Klesa to docela pomalu, za hodinu ze 100 na 70.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“