Ovlivní transformátor druhý v jeho blízkosti?
Moderátor: Moderátoři
Ovlivní transformátor druhý v jeho blízkosti?
Nemám zájem o korekci pravopisu.
Ale kdyby jedno jelo naplno a druhé bylo vypnuté, něco málo by se do druhého trafa naindukovalo. Je to snadno měřitelné a ověřitelné.
Kdysi jsem fotky z pokusu možná dával i sem. Ale EI trafa se dotýkala na sraz. Záleželo i na vzájemné poloze a kombinacích. Ukazovalo to pěkně, že část magn. toku je mimo železo.
Pro upresneni situace:
Delam si menic napeti 24V DC na 230V AC 3200W. Hlavni ridici obvod menice bude obvod EGS002. Jde o generato SPWM signalu pro vykonove MOSFETy. PWM signal ma kmitocet cca 24kHz ve kterem je modulovan sinus 50Hz
Zpet k puvodnimu dotazu:
vzhledem k tomu ze takovy transformator o vykonu 3200W je me cenove nedostupny resim to tak ze mam moznost mit 8 transformatoru po 400W (jde o totozne transformatory) ty ovsem zaberou dost mista. Nechal bych mezi nimi cca tech 1.5cm kvuli chlazeni.
Diky za vase odpovedi.
samec píše:Ak by to boli audio transformátory, tak by sa dalo hovoriť o nejakých presluchoch medzi kanálmi.
Také bych čekal že dvě audio trafa se budou ovlivňovat. Třeba u více kanálových 100V zesilovačů jsou výstupní trafa hned vedle sebe. Jeden kanál může hrát na plný pecky a v druhé zoně je klid. Zrovna budu jeden takový zes příští týden opravovat tak dám vědět.
Na fotkách jsou dvě shodná trafa. Jedno z nich je napájené ze sítě 230V/50Hz a voltmetrem je měřeno napětí na primárním vinutí druhého trafa. Obě vinutí mají shodný počet závitů. Podle vzdálenosti a natočení se indukuje různě velké napětí.
EDIT 19.3.2019: Našel jsem původní vlákno z roku 2010, kde se taky psalo o vzájemné vazbě dvou traf a fotky jsou z té doby. Primár byl napájen z vyššího napětí než 230V. http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=34222&postdays=0&postorder=asc&start=0
ted jsem si vzpomel ze jsem pred nekolika lety taval tento dotaz a tak jsem si rekl ze jsem dam info jak to dopadlo... Tak tech 8 tr. se opravdu "nijak" neovlivnuji