chlór vo vode
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Otcovi to teklo z klimatizace, ale co to bylo zač, to nevím. Zkoušel s tím ředit kořalku.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Ale i ve větší sídlištní kotelně se upravovala jen voda pro ÚT - tam to má smysl, cirkuluje v systému dlouho. Do TUV by bylo potřeba něco přidávat kontinuálně.
Jo, to u nás taky platilo - ale co jsem se bavil s lidma z Orlický vodohospodářský neboli firmy vlastnící "úpravnu vody" (pramennou jímku s filtračkou), čerpačky, vodojemy a vodovod tady v Třebový, tak už minimálně 25 let se u nás chlór používá jen v případě havarijní dezinfekce jako "šoková terapie" - když například praskne potrubí a je riziko, že do řadu pronikla nějaká nečistota z okolní zeminy, což by mohlo způsobit bakteriální zamoření vody, celej systém se havarijně nachlóruje právě roztokem chlornanu z havarijní nádrže - na 24, maximálně 48 hodin po odstranění havárie. Jinak se ale běžná provozní dezinfekce vody dělá jen UV výbojkou v průtokovým "ozařovači" - a docela dost pochybuju, že by UV záření z vody dělalo volnej chlór ... Trvalý permanentní chlórování pitný vody se prostě dělá už jen v lokalitách, kde jsou vodárny technologicky pořád ještě na úrovni 80. let minulýho století ...kutilmil píše:Voda sa chlóruje chlornanom sodným. Ohladom dezinfekcie si ekkar zasa vymýšla. Minimálne predpísané množsvo volného chlóru je 0,05mg/l. Keď je menej nemôže ju vodárenská spoločnosť dodávať do vodovodu ako pitnú.
A kutilmile - nelituju tě
A dotaz č.2: K čemu se ve vodárnách používá(al) chlorid železitý? Občas jsem vídal před poděbradskou vodárnou (vedle antén vysílače vpravo cestou na Hradec) stát cisternu s nápisem FeCl3. Už tam kolem nejezdím tak nevím jestli to je ještě aktuální.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
čo sa týka chloridu železitého tak je to oxidačné a vločkovacie činidlo. používa sa na odstránenie chrómu z vody. Môže sa použiť aj ako regeneračné činidlo na filtračnú náplň.
Chlorid ve vodárnách je dost "ostrej" na plošáky? Kámoš dělá elektrikáře u vodáren a kanalizací tak bych ho zkusil.
Dík za info.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
https://www.alza.cz/hobby/souprava-na-s ... 242819.htm
My sme to na vodojeme používali tak ešte pred 15 rokmi. Kvapneš do vzorky a ona sa zafarbí. Pororvnáš to s predlohou na papiery. My sme mali kvapalné etalóny v skumafkách.
Aké savo t neviem. My do vodojemu dávkujeme chlornan sodný. NaClO. Savo by malo byť aj to isté. Ináč zdá sa mi, žo som niekde videl savo na studny.