spínání relé pomocí signálu ze zvukovky
Moderátor: Moderátoři
-
Sopa
spínání relé pomocí signálu ze zvukovky
hned na začátku musím upozornit, že jsem v této problematice laikem. Tak mne prosím berte s rezervou. Řeším teď následující problém: Organizuji šifrovací hru ve stylu Bedny či Tmou (možná někdo z vás zná) a jedna ze šifer by měly být vánoční světélka v okně vyblikávající morseovku.
Toho chci docílit tak, že bych mezi světélka a 230V připojil kus drátu s relátkem, které by se spínalo pomocí signálu ze zvukovky. Na počítači si hravě udělám program, který bude v požadovaných intervalech produkovat nějaké zvuky. Problém je, že standardní zvukovka na out výstupu dává 0-2V, takže je to potřeba nějak zesílit, neboť nejmenší relátka se prý dělají na 5V.
Otáza č. 1: Dalo by se to zesilování řešit pomocí obvodu s například tužkovými bateriemi?
Otázka resp. prosba č.2: Mohl by mi někdo prosím poslat náčrtek, jak to má vypadat a co koupit? Kamarád mi slíbil, že pokud mu dodám plánek, tak to sbastlí.
Otázka č.3: Nevím, podle mého to je problém tak na 20 minut, ale prostě tomu nerozumím a tak jsem odkázán na druhé. Tak kde je ten důvod, že to nikdo z kamarádů průmyslováků není schopný udělat?
Budu velmi vděčen za vaše rady a připomínky.
S pozdravem
Břeťa
-
Sopa
-
Sopa
Mé nároky jsou myslím si daleko skromnější. Potřebuji zesílit napětí 1V na 5V a tím spustit řetěz žároviček. Jak tak ale koukám na schema toho zvukového spínače, tak jsem si to představoval jako Hurvínek válku :/
moment
1. zřejmě nepředpokládáš větší rozšíření této hry - toto zařízení by pak přece musel mít každý, jinak si nezahraje. Nebylo by lepší tu morseovku nechat blikat jen v okně na monitoru? Ten má každý.
2. optočlen navrhuji z toho důvodu, že je nutné BEZPODMÍNEČNĚ oddělit oba vývody z počítače od obou vývodů sítě (nejen tedy fáze, ale i pracovní nuly). A optočlen spínající výstup "v nule" proto, že tak se do zvuku a potažmo i do počítače a okolí dostane minimum rušení. To s relé jde načasovat moooc špatně.
3. zřejmě máš dostatek financí na žárovky. Žárovky na 230V nejsou určené k tomu, aby blikaly. Jedině provedení pro špatně přístupná místa si nechá líbit 5x delší dobu svícení nebo 5x více zapnutí, je ale výrazně dražší (stejně zdechne podle toho, jestli vyčerpáš dřív hodiny nebo počet zapnutí)
4. pokud nemáš dostatek znalostí v práci se síťovým napětím, jako že přiznáváš, že je nemáš, sežeň si elektrikáře, který s tím zkušenosti má - a má zkoušky. Jenže není tolik elektrikářů, kteří by si "z voleje" poradili s bezpečným galvanickým oddělením obvodů. Ale i kdyby, stejně nesmíš takové zařízení pro někoho dalšího vyrobit: když to zabije tebe, udělal sis to sám. Když někoho jiného, poneseš trestní odpovědnost.
Zvaž bod 1, připočítej k tomu zbylé tři a dej vědět, jak si to dál představuješ.
A pamatuj:
Některé lidi má elektrický proud k smrti rád !
-
Sopa
dokonale uzemnen
2. Opravdu jsem laik a opravdu jsem si to představoval jako Hurvínek válku. Chtěl jsem to zkrátka nějak sbastlit a zašmodrchat.
3. Ve tvém prvním odstavci vůbec nevím o čem mluvíš. (Vysavač?) V dalších odstavcích se to lepší.
4. Vyrozuměl jsem, že je problém ani ne v zesilovači, ale v tom relé... že by zkrátka síť nekamarádila s tím spínacím obvodem a tak se to musí odstínit. Je to tak?
5. Peněz dost nemám. Původně jsem chtěl shánět blikající blikačky a zapojovat to za trafo, protože tam jsem měl jistotu, že ta světélka jsou na to stavěná. Zeptal jsem se však v jednom krámě a tam mi řekli, že pokud krmím 12V žárovku 9-10 volty, tak se nemám čeho bát.
6. Samozřejmě, jde to vyřešit monitorem... a asi to tak koukám bude, ale uznej, je to v porovnání s představou vánočních světélek v 6. patře opravdu trapné.
Re: dokonale uzemnen
Sopa píše:
3. Ve tvém prvním odstavci vůbec nevím o čem mluvíš. (Vysavač?) V dalších odstavcích se to lepší.
Hill moc dobre vi, o cem mluvi, ale na laickou otazku laicka odpoved. Slo asi o to, ze si ten triak, co by Ti spinal ty zarovicky bys z toho vysavace mohl vykuchat.
-
Sopa
Jinak celá tahle idea a potažmo téma v tomto fóru vznikla z empirické zkušenosti, že se dá na out ze zvkuovky připojit ledka a ono to svítí
-
Sopa
Tvůj nápad s ledkami je zajímavý. Opravdu myslíš, že bych zvukovkou uživil těch ledek víc? Myslíš, že by mohly poskytnout dostatečnou svítivost? Byl bych ti vděčný za nějaké konkrétnější informace. Já jsem se v tomhle oboru prostě zastavil někde u stavebnice MERKUR elektro.
Díky