Sháním projekční žárovku
Moderátor: Moderátoři
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Na Vánoce jsem si půjčil Medirex. V tom je podobná žárovka, ale 500W. Zdá se být mírně sehnatelnější. Bohužel tento projektor není do bytu moc vhodný, objektiv má velkou ohniskovou vzdálenost a obraz je malý. A že by to kdovíjak svítilo, to se navzdory silné žárovce říct nedá.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Je mi líto rozebírat plně funkční přístroje jen proto, že z toho vytáhnu jen dvě trafa s omezeným použitím a zbytek mimo kožený brašny půjde do kýblu.
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Lukas-Peca píše:Kondenzor je napevno, je v plechovém rámečku, který se do projektoru zasune, ale štelovat se nic nedá. Spíše kdyby k tomu byl další kondenzor speciálně na diáky. Diák z kinofilmu využívá jen malou část osvícené plochy, zbytek je zatemněný.
Tomu nějak nerozumím. Z čeho usuzuješ, že je tam jiný kondenzor? Na kinofilm? 35 mm? Nebo 16 mm?
Promítačky na 16 mm, které mají tuto žárovku mají i kondenzor; no, asi jsem se špatně vyjádřil. Šteluje se tam poloha objímky, aby to svítilo stejnoměrně - jsou tam ovládací šroubky, které tou objímkou hýbou.
Využij co Leoš nabízí, ta Praktica je dobrý projektor a žárovku to má krásně sehnatelnou.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Myslel jsem, že je ten projektor dělaný na větší formáty filmu, ale podle dokumentace to tak má být. Škoda, půlka světla jde vniveč.
- elektrosvit
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Lukas-Peca píše:Asi je tam ten, co tam patří, ale zkrátka je osvětlená plocha bez vloženého diapozitivu tak 2x větší, než je plocha obrazu po vložení diáku.
Ale to je v pořádku! Tím, že se využívá část světla se eliminují vady objektivu a kondenzoru, které jsou ke krajím výraznější.
V Meoclubech jsou objektivy, kterými promítáš políčko 8×12 mm (střelba od boku, tak nějak to bude), přitom ten objektiv vykreslí políčko pro APS-C - dost lidí s těmi projekčními objektivy fotografuje, což je samozřejmě víc experiment, než seriosní použití.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Hubert_79 píše:Tam je myslím žárovka s P28s. To je hodně citlivé na seřízení kondenzoru a čistotu zrcátka -> to bych prověřil.
Našel jsem nepoužité 2 tyhle žárpvky Tungsram 500W 220V, 9258 DA P 28s. Pokud je někdo potřebuje, mohu je postrádat, Jejich cena ale není zanedbatelná. Na origo krabičce je ještě napsáno 89,- Kčs. což je dnes nezanedbatelně více.
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
jjilek píše:Jejich cena ale není zanedbatelná. Na origo krabičce je ještě napsáno 89,- Kčs. což je dnes nezanedbatelně více.
Kupuji je od člověka, co promítačky sbírá a opravuje po 40,- Kč. Má je asi nasyslené, nabízí je už x let. Má sice jiné wattáže a voltáže, ale to není problém, na zdroji pro promítačku se to nastavuje, podle použité žárovky. Byly i na 75V, pak ještě i na 110V. Watty to mělo 500, 750 a 1000.
Inzerát