Jak moc se dají snížit otáčky oběhového čerpadla?
Moderátor: Moderátoři
Tak jsem chtěl podle teploty v tom výměníku upravit otáčky čerpadla, čím vyšší teplota tím vyšší otáčky. Ten sinusový měnič s kvadratickou křivkou lze ubastlit celkem snadno. Chtělo by tu teplotu ale měřit s co nejrychlejší odezvou někde přímo v tom výměníku. Ten náhradní zdroj jsem chtěl stejně vyměnit za sinusový... Zatim je to ale pouze teorie.
Zajímavé, takže má jen přiškrtit výstup a táhnout jen trochu vody, aby udržel teplotu vody v kotli i radiátorech? A jak to vybalancuje, aby nepřetopil? Tohle řešení mě zajímá.BOBOBO píše:A největší paka nevědí , že čerpadlu se uzavřením nic neděje . Dokonce ta s elektronikou dnes sníží ty otáčky samy . Vložením "směšovacího" ventilu v tomto případě sebere pako bezdůvodně hmotné prostředky majiteli otopné soustavy bez žádného přínosu .
- tomasjedno
Jde mi o to, že mi to při nízkém výkonu v topeništi v podstatě vychlazuje topení, zpátečka má třeba 33 a plyn kotel topí na 44 a z výměniku jede jen 38...
ty termostaty mají slušnou hysterezi.... zapne při 45 ale vypne při 35 cca
kdybych měl čerpadlo s nízkým průtokem třeba cca 150l za hod , tak mi to bude malé tlačit sice malé množství vody ale o teplotě třeba nad 40 a když přiložím víc tak to poroste, ale ta vyšší teplota se rozředí hned jak se smíchá s vodou z plyňaku a ohřeje ji o pár stupňů....
koukal jsem na čerpadlo WILO YONOS PICO
a to nejslabší se dá nastavit i na 4W .... ale moc nejsem chytrý z diagramu jaký to má průtok
Nejde mi o výtlak , to vytlačí to z kotle....
tie najlacnejšie k..k..tiny z alíka to vedia aj na 0,1 stupňa.. treba ti niečo presnejšie ? (ofset je nastaviteľný) mám jeden navyše až chceš...Radimosso píše: ty termostaty mají slušnou hysterezi.... zapne při 45 ale vypne při 35 cca
Mám starý otevřený krb, který má dost silný tah a nemá klapku v komíně,
ale nechce se mi ho rušit nebo rekonstruovat totálním zbouráním a nahrazovat vložkou, protože to by stálo desítky tisíc, ten bordel by doma asi nerozdýchali, je to v otevřené hale se schodištěm a hlavně je to celé obložené mramorem a ten jak jsem zjistil stojí dost šílení peníze a hlavně bych ho už nikde nesehnal.
Má to sloužit k občasnému zatápění a ne jako kotelna. Tím že je otevřený s velkým tahem a bez klapky, jsem se rozhodnul, že nad ohniště vrazím alespoň nějaký výměník, abych trochu zbrzdil tah a nějaké to teplo dostal i do vody v topení. Ale nechci do toho investovat moc , asi se to nikdy nevrátí.... spíše jde o pocit.
Stočil jsem 15 mm měkkou měděnou trubku na spirálu v průměru 20cm s šířkou cca 55cm. Má to asi 11m ve spirále a dva půlmetrové vývody přes stěnu do kotelny, která je za krbem na druhé straně. Tam dopojeno ventily , zpětnou klapkou na výstupu, aby mi do spirály netlačil plyn. kotel , když se v krbu netopí a oběhové čerpadlo jsem použil z nějakého starého kotle.
Čerpadlo mi spíná regulátor SP100.
Nevýhoda je v tom, že pokud rozdělám na začátku moc velký oheň,
tak se spirála nahřívá stranově nerovnoměrně , protože na vystupu ji drží ta klapka a na zpátečce je čerpadlo , které má jistou propustnost ikdyž stojí,
Takže docílím po několika minutách toho, že na výstupu výměníku hned u zdi, kde to pro co nejrychlejší odezvu měřím , mám na straně výstupní s termostatem cca 36 a na zpátečce to letí přes 70 a výše a termostat nastavený na 40 nechce sepnou a voda málem začne vařit.
A to teplo se v podstatě rozpínáním vody posouvá pomalu proti směru, protože má volný směr přes to čerpadlo. Zkoušel jsem to desítky krát , ladil tu teplotu sepnutí a nakonec asi dám termostat i na tu zpátečku , ať sepne jako první třeba při 60 , ať mi ta voda nezačne vařit a teplotně to tak nenamáhám. Dám oba termostaty pře relé a budou spínat oba, prvně zpátečka a po pár vteřinách se nahřeje průtokem ten na výstupu a sepne.
Ten od zpátečky se rychle ochladí a vypne. To vyřeší problém sepnutí čerpadla.
Další problém je, že ten relativně malý výkon výměníku a velký průtok čerpadla neohřeje vodu dostatečně tak aby mi nepouštěl do systému vodu chladnější než sám plynový kotel.
K rošení .... ta měď nerosí ani uvnitř krbu ani na výstupu ze zdi , při jakékoliv teplotě.
Třícestný ventil s termostatem asi problém vyřeší ,ale pořizovací cena a cena úprav mi nestojí za to a stejně by to neskutečně asi brzdilo ten zbytečně velký průtok čerpadla. které to vše rychle vychlazuje.
Jak už tady někdo psal, že to čerpadlo neureguluju níže, aby se i bezpečně roztočilo, při nízkém výkonu a ty teplotní pulzy do topení moc nevadí, pokud to ochráním dvěma termostaty tak, aby mi to do systému nepouštělo chvilkově skoro vařící vodu.
Možná se mi někdy podaří sehnat z nějaké rekonstrukce čerpadlo modernější s elektronickou regulací a to si pak dám na min výkon a bude to pak topit "plynuleji".
Tak jsem snad plně popsal , co vlastně řeším a nerad bych aby docházelo k hádkám z domněnek, když jsem něco nenapsal a proč to chci řešit jednodušeji a levněji...
děkuji za pozornost
Ale jestli ti nejde i o úsporu elektřiny, tak bych prostě ručně přiškrtil průtok ventilem, nastavit dle potřeby.
- Artaban001