Jak moc se dají snížit otáčky oběhového čerpadla?

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Artaban001

#31 Příspěvek od Artaban001 »

Nazdar. Regulace obyč oběhovek se dělala tak, že se část vody vracela zpět na vstup. Když bys reguloval otáčky skluzem, tak se časem dostaneš do situace, kdy se Ti nerozběhne. Některý modely mají fluidní ložiska, takže při snížených otáčkách Ti přestává fungovat hydraulický nadnášení rotoru a zvýší se Ti opotřebení ložisek. Některý čerpadla mají přepínání rychlosti pomocí změny konfigurace statoru a přesto se to nedoporučuje.
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#32 Příspěvek od kutilmil »

Tak potom najlepsi vyjebat vymenik dopice prec a si bez investicii a mas svaty klud.
Radimosso

#33 Příspěvek od Radimosso »

No to ani ne, protože se mi tím výměníkem trochu snížil tah toho otevřeného krbu a dřevo jsem tam házel jak do hladové tlamy... je to teď o poznání lepší a ještě mám tu možnost nějaké to teplo natlačit i do radiátorů... a nestálo mě to zatím skoro nic. Proto se mi 3cestný termoventil a trubky a práce navíc moc nevyplatí.... a zase v tom topím většinou jen o weekendu, když je více času a sedím doma...
passion

#34 Příspěvek od passion »

Lenže to teplo dostaneš do radiátorov plus mínus rovnaké. Či pôjde čerpadlo naplno, alebo pomaly.
BOBOBO

#35 Příspěvek od BOBOBO »

Vieš čo je to hento taký teplotný spád ?
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#36 Příspěvek od kutilmil »

To je pravda passion.
Radimosso

#37 Příspěvek od Radimosso »

jde mi o plynulost a méně časté spínání... a teplotní spád mi to moc v těch mrazech když topím krbem a tom malém výkonu asi moc neovlivní....
BOBOBO

#38 Příspěvek od BOBOBO »

Nyní zase nechápeš ty . Jde zde o vstřikování "nedohřáté" vody do systemu . No snad jen pomocí kuláků přepnout zpátečku přes výměník plnoprůtokově do kotle .
passion

#39 Příspěvek od passion »

A vieš čo je hento rozdiel medzi teplom a teplotou?
Radimosso

#40 Příspěvek od Radimosso »

No šlo by to mít zapojeno v "serii" před kotlem jako předehřev , ale to by mi většinu roku kotel vyhříval komín :)
Radimosso

#41 Příspěvek od Radimosso »

passion píše:A vieš čo je hento rozdiel medzi teplom a teplotou?

nejsem zase "hentunen" že by jedno v Joulech a druhé ve stupních Celsia ?

Ale je to asi jako chtít si vodu ve vaně napustit na 37°C , tím že tam budu lít vařící vodu a míchat ji studenou nebo si vanu napustit 37°C vodou rovnou ....
(za ideálního stavu beze ztrát)

Mám nejblíže od toho radiátorek na WC a to je dost slušný tepelný šok když u něj stojíš a má třeba 45°C a najednou za pár vteřin do něho hrkne i 80°C a za 10 vteřin se ochladí zpět.... to máš pocit, že tě na záchodě polilo teplo :)
Radimosso

#42 Příspěvek od Radimosso »

BOBOBO píše:Nyní zase nechápeš ty . Jde zde o vstřikování "nedohřáté" vody do systemu . No snad jen pomocí kuláků přepnout zpátečku přes výměník plnoprůtokově do kotle .

Teď mi to došlo.... udělat jako by-pass , dva ventily otevřít a "středový zavřít" a šlo by to obtokem přes výměník.... když netopím ty dva zavřít a jeden pustit..... ale nedejbože , to nepustit a zatopit... pojistný ventil to zachrání před roztržením a dřevo snad 1050°C neudělá , aby tavil měď..... Možná by povolily letované spoje....
BOBOBO

#43 Příspěvek od BOBOBO »

Vysvětli mi , naco by jsi dával ten třetí ?????????? Jen vstup do výměníku a obtok . Dáš dva kuláky a hotovo .
passion

#44 Příspěvek od passion »

Keď tam chceš dávať guľové ventily, to už rovno daj termostatický zmiešavací ventil, ako ti radí kutilmil. Je to jediné rozumné riešenie. Buď s pevnou teplotou a patróna vnútri sa dá meniť za rôzny teplotný rozsah ako ti vyhovuje, alebo rovno nastaviteľný s kolieskom. Guláč potrebuje obsluhu. Je to nekomfortné a aj nebezpečné.
kejki

#45 Příspěvek od kejki »

A jsme zpátky na straně 1
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“