indikace odběru proudu v úseku
Moderátor: Moderátoři
indikace odběru proudu v úseku
Princip: proud motoru LOKO prochází přes D3,D4 a pokles napětí (1V) otevře tranzistor (T1 nebo T2) = LED se rozsvítí. Toto funguje, ale je nutné pomocné napětí od "pravé" strany schématu. To musí být připojeno na společnou zem se zdrojem A resp. s kolejnicí. Velmi rozšířený způsob, avšak právě toto společné spojení je pro mnohé další nežádoucí.
Ptám se znalých elektroniků: Jak by bylo možné obecně indikovat průchod proudu v odděleném úseku, jakmile do něho vjede loko. Zdroj A dává provozní napětí pouze, když je loko v pohybu. Ten úbytek napětí by měl snímat "nějaký" obvod NEMAJÍCÍ SPOLEČNÝ VODIČ se zdrojem A.
Hodnoty pro loko: motory berou proud 50-150mA, napětí od cca 2V do 8-9V. Tento dotaz dávám právě pro mnohé elektroniky, kteří nejsou zatíženi dříve používanými zastaralými indikačními obvody mod. železnice. Předem děkuji za možnosti.
- Přílohy
-
indikace.jpg- (54.46 KiB) Staženo 139 x
Nebo, když není indikace směru potřeba zapojit výstupy obou optočlenů paralelně, případně použít optočlen na střídavý proud.
-
PavelFF
Metoda jazýčkového relé mě taky napadla, jenom se mi jen tak od oka nezdálo dostatečně citlivé, aby na vinutí nebyl velký úbytek a něco zbylo pro mašinky."...Na něj se namotá okolo 100 závitů drátu průměru 0,3 mm. Sepnutím kontaktu se indikují proudy od 16 mA výše. Pro větší proudy bude méně závitů... "
Zkusil jsem to na jazýčku z bulharské kalkulačky (je celkem malinký) a při 100 závitech sepnul až při proudu kolem 0,4A.
V knize Elektronické součástky od Nečástka a spol jsem našel citlivost tesláckého jazýčku na sepnutí asi 66 AmpérZávitů. Takže 16mA při 100z je asi dost nereálná hodnota. Spíš to vychází na tisíce závitů.
Druhé vinutie s hrubším vodičom a menšom počte závitov na indikáciu prúdu v koľajnici. Neviem, aká je hysterézia jazýčkového relé, ale myslým že by sa dal nájsť taký "predmagnetizačný" prúd, pri ktorom by po zániku prúdu v koľajnici došlo k odpadnutiu kotvy. Za pokus to snáď stojí.
Pro mtajovsky: to vámi popisované, prosím, nemusíte hledat, to by byl prakticky "krok zpět". Zatím využívám ve zkouškách úbytku napětí na diodách a uvidíme.