LCD nefunguje

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rnbw

#16 Příspěvek od rnbw »

Tak je v prdeli. Mozes skusit reflow, na chvilu to pomoze. Ale dlho to nevydrzi.
standus

#17 Příspěvek od standus »

To me taky napadlo, ale nevim jak dlouho, na kolik stupnu a tak. Pristup k horkovzdusce mam, ale tohle jsem zatim nikdy nezkousel. Neco jsem samozrejme videl na YT, ale vlastni zkusenost s tim nemam. Ale nebojim se toho to zkusit.
p32

#18 Příspěvek od p32 »

Přesně tak. Můžeš dělat to, co jsem ti poradil jako první nebo se to pokusit spravit. Pro opravu musíš jednoznačně vymontovat desku, odmontovat chlazení CPU i grafiky, pro jistotu vydělat CPU a potom správně nahřát to, co patří. Dále bych tě odkázal na YT, protože nevíme ani druh desky a osazení, když jsi sem nedal žádnou její fotku.
Upozorňuji, že tou opravou můžeš přijít i o to, co ti ještě funguje, tj. výstup na externí monitor. Taky to, že to není upečení jednoho švába v BGA za každou cenu, ale prohřátí za účelem spojení těch cínových kuličkových spojů pod ním. Problémem bude možná to, že je to celé zafixované tmelem v každém rohu švábu.
V každém případě si udělej ochranu okolí BGA z Alobalu a nesnaž se odfouknout nějaký SMD odpor.
standus

#19 Příspěvek od standus »

Ja uz jsem to zase zasrouboval, tak abych to nemusel mit rozsroubovane nez se na to vrhnu a neprekazelo mi to tu, tak jsem nasel obrazek toho jak ta deska presne vypada.
Přílohy
447982-001.jpg
447982-001.jpg
jardafiala

#20 Příspěvek od jardafiala »

Než začneš dovádět s reflow (to je zajímavá cesta s neméně zajímavými výsledky, častěji nepotěšitelnými) tak by asi stálo za to zkusit jiný kablík k LCD.
standus

#21 Příspěvek od standus »

Ja s tim kablikem zkousel ruzne divy a nic. Jako nejpravdepodobnejsi se mi prave zda ten studenak na GPU, protoze to jedine se menilo jak jsem s tou deskou manipuloval: vyndal, vlozil zpet neprisroubovanou, prisroubovanou na nekolika mistech, zandani horniho krytu a podobne. Pokazde se to covalo jinak, ale manipulace s kablikem bez vysledku. Reflow si zkusin na necem nefunkcnim jako test a pak uvidim. Zatim jsem si objednal z anglie tu flux pastu na bga ve strikacce, protoze tu nemam a pak to zkusim. Jednou to prijit muselo. :-)
Naposledy upravil(a) standus dne 15 led 2021, 12:26, celkem upraveno 1 x.
rnbw

#22 Příspěvek od rnbw »

Podla fotky toho rozbiteho obrazu na LCD je jasne, ze to kabel robit nemoze.
standus

#23 Příspěvek od standus »

Nekolikrat se i na LCD robrazovali duchove, jakoze se z jednoho rohu postupne zvetsovala svetla skvrna.
Jo a jeste po zmizeni toho obrazu s tema carkama se pak zobrazila takova ta textova zprava ze neni bootovaci disk a ten text uz byl normalni - bez carek.
p32

#24 Příspěvek od p32 »

Takže je to přesně jak jsem si myslel. Pokud to chceš spravovat tak jedině napřed vytvořit ochranu okolí z alobalu s vystřiženým okénkem a dát ho tam tak, abys podfukoval okraje toho okénka a trpělivě a rovnoměrně nahříval tu srandukostku tak, abys na ní neodfouknul ty SMD součástky a pokud ti o nic nejde, tak o čtvrtinu času déle než si myslíš. Nemáš samozřejmě zajištěno, když to spravíš, že to vydrží déle jak si myslíš, ale někdy se to zadaří a jede to i po třech letech. Po tom, že se ti vyfoukáním něco zase spojilo, tak máš jistotu, že to může i fungovat.
standus

#25 Příspěvek od standus »

Predpokladam, ze v tomto pripade hraje roli velikost chipu a pameti vhledem k mensi velikosti se vuci krouceni desky nemaji moznost od desky ty kulicky oddelit. Ale chip GPU jak je veliky, tak je tam vetsi sance oddeleni. Uvazuju spravne? Pameti tedy nebude potreba prehrat jako spise to GPU?
Ale jeste mi do tehle problematiky nezapada to, ze VGA vystup funguje uplne normalne. Ale ne opravuju se. Ted jsem zjistil, ze i na VGA vystupu pokud je to graficky mod,t ak je to taky rozpadle. Takze je to proste jasne.
rezis

#26 Příspěvek od rezis »

Pro ověření závady stačí ten čip nahřát jemně bez ničeho z jedné strany. Klidně možná i fénem.
U těchto grafik je to stejně jedno neboť závadu řeší pouze výměna čipu.
Internet - metla lidstva
Mek7
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Mek7 »

Neda sa ti skusit zatlacit na cip zhora? Ak je to studenak pod cipom (na co reflow pomoze), tak to bude reagovat na tlak.
... byvaly spravca Hospudky u amplionu, Martinekk-ov brat :)
Hras Scrabble? Skus SKREBL.EU - moj novy projekt.
Disclaimer: Nemam vystudovane elektro, je to len moje hobby.
"Failing to plan is planning to fail" (Alan Lakein)
p32

#28 Příspěvek od p32 »

No, nedá. Asi jsi to nikdy nedělal, jinak bys věděl, že kvůli tomu tmelu v rozích takové věci dělat nemůžeš. :wink:
Mek7
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Mek7 »

Budes sa divit, ale robil. Mal som taky notebook, ktoremu som mohol zatlacit na graficky cip po odobrati klavesnice, a presne tak sa to prejavovalo :wink:
... byvaly spravca Hospudky u amplionu, Martinekk-ov brat :)
Hras Scrabble? Skus SKREBL.EU - moj novy projekt.
Disclaimer: Nemam vystudovane elektro, je to len moje hobby.
"Failing to plan is planning to fail" (Alan Lakein)
rnbw

#30 Příspěvek od rnbw »

Vacsinou tento postup nefunguje.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“