TV SANYO 2147 - Zužuje sa obraz

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
dolac

TV SANYO 2147 - Zužuje sa obraz

#1 Příspěvek od dolac »

Prosím odborníkov o radu. Na TV SANYO 2147 sa z času na čas začne zužovať obraz, cca po 1/3 rozmeru zhora aj zdola, potom začne kmitať až úplne vypadne. Myslím že sa na chvíľu zosilní aj jas. Zvuk je v poriadku. Po čase zase ide normálne a zase vypadne. TV už neopravujem, ale sľúbil som kamarátovi, že mu to spravím. Keď mi ho doniesol, u mňa bežal OK, takže som nič nezistil. Vrátil som ho, ale po týždni mu zase vypadáva. Nevie niekto, kde by mohol byť problém? Predpokladám že v snímkovom rozklade. Nechcem však meniť zaradom všetky súčiastky.
ZN: Súrne.
Návštěvník

Re: TV SANYO 2147 - Zužuje sa obraz

#2 Příspěvek od Návštěvník »

dolac píše:Prosím odborníkov o radu. Na TV SANYO 2147 sa z času na čas začne zužovať obraz, cca po 1/3 rozmeru zhora aj zdola, potom začne kmitať až úplne vypadne. Myslím že sa na chvíľu zosilní aj jas. Zvuk je v poriadku. Po čase zase ide normálne a zase vypadne. TV už neopravujem, ale sľúbil som kamarátovi, že mu to spravím. Keď mi ho doniesol, u mňa bežal OK, takže som nič nezistil. Vrátil som ho, ale po týždni mu zase vypadáva. Nevie niekto, kde by mohol byť problém? Predpokladám že v snímkovom rozklade. Nechcem však meniť zaradom všetky súčiastky.
ZN: Súrne.

Tvůj předpoklad je naprosto správný , pokud k němu ještě přidáš koukání a základy měření , tak výsledek opravy předčí i tvé očekávání a nebudeš muset , jako blbec "meniť zaradom všetky súčiastky".
Zdravím Ivan
dolac

#3 Příspěvek od dolac »

Tvůj předpoklad je naprosto správný , pokud k němu ještě přidáš koukání a základy měření , tak výsledek opravy předčí i tvé očekávání a nebudeš muset , jako blbec "meniť zaradom všetky súčiastky".
Zdravím Ivan

Ivan, takú radu si strč voľakde do......
Všetko som premeral, a bolo OK. Všetky signály v poriadku. Kontroloval som aj niektoré súčiastky. Precínoval všetky spoje. Nahrieval som fénom a porucha sa neprejavila. Je tam použitý obvod LA7830.
misumi

#4 Příspěvek od misumi »

Vezmi schéma a podívej ve jestli IC LA.... ve vertik. má vče co potřebuje pro to aby mohl správně fungovat.Nemáš-li použij přítele googla.Jinak opraváři se rozdělují na OPRAVÁŔE a VÝMĚNKAŔE.Alespon tak nás to učili.Měření je naše vědění.Správnou logikou se musíš 10minut po tom,co to udělá závadu dostat k 1 slovy JEDINÉ vadné součástce.Vyměnovat celý vertikál je neprofesionální a drahý nesmysl!Ale možná se pletu protože toto řemeslo dělám teprve 35 let.A toto mi nenechá v klidu.Řemeslo brań se!
Návštěvník

#5 Příspěvek od Návštěvník »

dolac píše:Ivan, takú radu si strč voľakde do......
Všetko som premeral, a bolo OK. Všetky signály v poriadku. Kontroloval som aj niektoré súčiastky. Precínoval všetky spoje. Nahrieval som fénom a porucha sa neprejavila. Je tam použitý obvod LA7830.

Holt asi všechno nebylo , respektive není OK , když to dělá tuto chybu .
Kolega tady píše , v podstatě co já , že měření je naše spasení . Jestli máš pocit , že jsi všechno prošel a nikde nic nevidíš , tak to odnes někam , kde to prohlídnou jiné oči a proměří .
Jestli jsi , kdy opravoval tv , jak tady píšeš , tak snad umíš zacházet i s osciloskopem a nebude pro Tebe problém jít po signálu , protože to co požaduješ je na věšteckou kouli .
Pokud jsi ovšem kopyto , které nezvládá ani základy , pak zkus štupovat fusekle , neboť tam uvidíš problém na první pohled a měř. přístroje jsou k této činnosti na nic .
Ivan
dolac

#6 Příspěvek od dolac »

Holt asi všechno nebylo , respektive není OK , když to dělá tuto chybu .Kolega tady píše , v podstatě co já , že měření je naše spasení . Jestli máš pocit , že jsi všechno prošel a nikde nic nevidíš , tak to odnes někam , kde to prohlídnou jiné oči a proměří .
Jestli jsi , kdy opravoval tv , jak tady píšeš , tak snad umíš zacházet i s osciloskopem a nebude pro Tebe problém jít po signálu , protože to co požaduješ je na věšteckou kouli.
Pokud jsi ovšem kopyto , které nezvládá ani základy , pak zkus štupovat fusekle , neboť tam uvidíš problém na první pohled a měř. přístroje jsou k této činnosti na nic .
Ivan

Ivan, zabudni na to a nevyjadruj sa k téme, ak nemáš čo povedať. Nie som zvedavý na tvoje hlúpe poznámky. Jasne som napísal, že všetko bolo OK. Myslím tým všetky signály a všetky napätia. Prečo by aj nie, keď telka fungovala a závada sa mi za 2 dni ani jeden raz neprejavila. Je mi jasne že niekde bude problém, ale vyberať postupne všetky súčiastky nebudem. Takže si budem musieť hold počkať, až sa u mňa závada prejaví.
A ak tu chceš niekomu nadávať, tak sa aspoň neskrývaj za anonym.
Návštěvník

#7 Příspěvek od Návštěvník »

Nikomu nenadávám a za žádného anonyma , jako Ty se neschovávám .
Chceš říci , že se jmenuješ "dolac" , tak kdo je tedy víc anonymní ? Ivan je mé skutečné jméno .
TV už neopravujem, ale sľúbil som kamarátovi, že mu to spravím.
Nemáš pocit , že je tu někdo "tlučhuba" ?
Ivan
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Ivan: ked sa zavada prejavuje tak raz za tyzden, opravuje sa to velmi dobre, ze?
LA7830 stoji 32 korun, tak by som ho kludne vymenil aj so suciastkami okolo a dalej by som to neriesil.
kellik

#9 Příspěvek od kellik »

Kód: Vybrat vše

Nikomu nenadávám a za žádného anonyma , jako Ty se neschovávám .
Chceš říci , že se jmenuješ "dolac" , tak kdo je tedy víc anonymní ? Ivan je mé skutečné jméno .
TV už neopravujem, ale sľúbil som kamarátovi, že mu to spravím.
Nemáš pocit , že je tu někdo "tlučhuba" ?
Ivan

Sakra chlape, to zo seba robíš blbca zo srandy alebo naozaj?
Pětipsy už nesu - skapali.
dolac

#10 Příspěvek od dolac »

Téma je už neaktuálna. Závada sa konečne prejavila, a je už odstránená. Vertikálný rozklad bol v tom nevinne. Problém bol v zdroji, začal po čase zakmitávať.
misumi

#11 Příspěvek od misumi »

Na tomto foru bych čekal spíš poz.číslo součástky,která způsobovala problém,než jak se kdo jmenuje.Můj názor je:zdroj pro vertik dává cca 20V a cca1,5A=cca30W.Ukaž mi součástku v impulzním zdroji,která dokáže toto rozkmitat.Vpřípadě,že kmital-pulzoval celý zdroj(a to je pravděpodobnější) se závada projevuje trochu odlišně,než si popsal. Milan Suchý Spáňov tel.379 72 8418 Abych se také podepsal.
dolac

#12 Příspěvek od dolac »

misumi píše:Na tomto foru bych čekal spíš poz.číslo součástky,která způsobovala problém,než jak se kdo jmenuje.Můj názor je:zdroj pro vertik dává cca 20V a cca1,5A=cca30W.Ukaž mi součástku v impulzním zdroji,která dokáže toto rozkmitat.Vpřípadě,že kmital-pulzoval celý zdroj(a to je pravděpodobnější) se závada projevuje trochu odlišně,než si popsal. Milan Suchý Spáňov tel.379 72 8418 Abych se také podepsal.

Cely vertikál bol v poriadku. Zdroj pre vertikal je tam 24V. Ten bol v poriadku tiež, boli na ňom iba minimálne zmeny. Nie som si istý či tie mohli spôsobiť to mierne zúženie obrazu, ale namerané hodnoty všetkých signálov na LA7830 zodpovedali uvedeným priebehom nielen čo do tvaru, ale aj do amplitúdy. Problém sa prejavoval zmenou (kmitaním) jednosmernej zložky signálov RGB. Toto vysvetľovalo aj tú zmenu jasu. Vadný bol stabilizátor IC361, ktorý napájal dosku signálových obvodov. Na jeho výstupe kmitalo napätie v rozmedzi 11V až 12V. Velmi malé zmeny napätia sa prejavili takmer na všetkých napäťových výstupoch zdroja, avšak najväčšia zmena bola na tomto 12V výstupe.

PS: Ja som na tomto fore tiež očakával trochu iné rady, a nie priblblé odpovede, ktoré mi tu poskytovali niektorí uživateľia.
misumi

#14 Příspěvek od misumi »

To kondik:Viděl jsem "opraváře" který prvně vyškubne chasic pak trochu zapískal multimetrem a pak to složil a řekl,že to bude složitý.To je urazit hlavu a chodit tam kadit.Řemeslo bran se!
tonyab

#15 Příspěvek od tonyab »

misumi píše:To kondik:Viděl jsem "opraváře" který prvně vyškubne chasic pak trochu zapískal multimetrem a pak to složil a řekl,že to bude složitý.To je urazit hlavu a chodit tam kadit.Řemeslo bran se!

Myslíš, že tento tvůj "opravář" by byl lepší třeba jako politik...?
Je to vše o lidech...
Zdarec, T
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“