notebook správa baterie
Moderátor: Moderátoři
notebook správa baterie
- serviceman
Nevím odkud jsi to vzal. Každý mobil i notebook má řídící obvod nabíjení, který zabraňuje přebíjení. Myslím, že to nelze softwarově vůbec regulovat.Olchor píše: Trvalé nabití baterky na 100% zkracuje její životnost.
Občas někde takové výstrahy o přebíjení a zkracování životnosti publikují laici, kteří o tom nic neví.
Mimochodem, název příspěvku zní asi jako "koncert, Dvořák, síň".
- serviceman
serviceman píše:Nevím odkud jsi to vzal. Každý mobil i notebook má řídící obvod nabíjení, který zabraňuje přebíjení. Myslím, že to nelze softwarově vůbec regulovat.Olchor píše: Trvalé nabití baterky na 100% zkracuje její životnost.
Občas někde takové výstrahy o přebíjení a zkracování životnosti publikují laici, kteří o tom nic neví.
Mně to říká ntb Lenovo pokaždé, když se probudí plně nabitý. A dá se nastavit režim ochrany baterie, aby to nabíjelo na 70%. Ovšem pak je bez sítě použitelný opravdu krátkou dobu. A zcela vybíjet je taky špatně, protože cyklů od nabití do vybití zvládne baterie jen omezený počet. Prostě Lenovo se má šolíchat na síti na 70%.
IBM má Power Management, kde sa dá nastaviť pri koľkých % začne nabíjať. Ja mám nastavené 30% (menej sa už nedá), nevidím dôvod batériu stále dobíjať keď netreba. Ideálne používanie batérie je nabiť doplna a vypoužívať do prázdna. V mobile takto mám batériu už 10 rokov a stále je ako nová. Nejaké dobíjanie každú chvíľku keď je ešte v batérií dosť energie nieje dobré. Treba si predstaviť batériu ako piest, napríklad z injekčnej striekačky, a energiu ako nejakú špinavú náplň. Keď budeme hýbať piestom iba v rozsahu 90%-100%, ostatok sa zanesie, a až ho budeme chcieť použiť, bude mať veľký odpor a teda žiadnu silu. Pokiaľ ale budeme piestom hýbať po celej jeho dĺžke, ostane pekne čistý a teda bude dobre fungovať aj po dlhšej dobe.
Začíná v 5/2017 s kapacitou 32 Wh
končí 1/2021 s kapacitou 29 Wh
Používám to jako stolní PC, stále v zásuvce akorát na noc když si vzpomenu vypnu. Jenom několikrát jsem jí vybil.
V reportu je položka CYCLE COUNT proškrtnutá.
Takže neustálé používání notebooků na napájení ze sítě baterce neškodí.
Na tento problém se nedá dívat digitálníma očima. Elektrolyt a elektrody to je chemie.