asi máte pravdu v tom, že některé digitály se vyrábí dost dlouho, až jsou z nich zcela obstarožní relikvie.

Prostě je vyrábí, dokud se prodávají. Vývoj FPGA se musí totiž zaplatit. Můj GW Instek, jsem koupil v roce myslím 2008 a to už se nějakou dobu vyráběl. Takže dnes je to relikvie. Jenže prodejní cena šla od roku 2008 dolů o více než polovinu (soudě podle Farnella, kde jsem ho myslím viděl, že ho ještě prodává).
Důvod, proč se přestaly vyrábět analogové osciloskopy nebude v tom, že digitály jsou "lepší", ale je to o výrobních nákladech. Vyrobit digitální osciloskop je totiž nesrovnatelně jednodušší a levnější než vyrábět analog. Když se podíváte co je uvnitř digitálu, zjistíte, že toho tam moc není. Deska, kterou osadí automat. Levnější modely se nijak ani myslím netestují, nenastavují, natož snad kalibrace (co by jste také chtěli za koncovou cenu 200 USD nebo tak nějak..). Kdežto u analogu s obrazovkou tenhle mostup nebyl proveditelný. Analog se prostě musel montovat ručně. Muselo se vše seřizovat, nastavovat. To byly obrovské náklady ve srovnání s digitálem, kde číňanky strčí hotovou desku do plastové krabičky, zacvaknou, tu strčí do papírové krabičky a je vymalováno
Technicky vzato, digitální osciloskop lze vyrobit doma. Nedělám si srandu, myslím to vážně. FPGA , kdo umí, tak navrhne. Plošňáky lze nechat vyrobit. Zapájení součástek také není problém, většina plošnospojoven dnes nabízí i montáž smd. Stačí jim dodat podklady. Ale lze i ručně, pokud máte mikroskop. Problém u domácí výroby je jen v tom, kde a jak sehnat v omezeném malém počtu kusů potřebné součástky. Ani u velkodistributorů totiž nejsou. Musí se koupit od výrobce. Ten ale neprodá 1-2 kusy, ani 10 kusů... V Číně toto omezení není, tam to flákají ve velkosériích, takže dostanou součástky od výrobce, zejména, když je vyrábí v jejich regionu. Jenže objednejte z Česka 1-2 kusy specielních AD převodníků a hradlových polí a dalších obvodů.
Kdysi jsem pracoval pro PicoTechnology v Anglii. Ty dělají PC osciloskopy. Prapůvodně vznikly u nich doma v Anglii, na malé vesnici, kousek od Oxfordu. A tam je v malém vyráběli, až se jim to rozjelo ve velkém a výroba se přenesla do Číny. Někdy si říkám, proč tohle není možné v Česku. Takových stejných vesnic je v Česku spoustu. Omlouvám se, že jsem se tak rozepsal