Potenciometry TESLA TP289b - renovace ano-ne ?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
JiriTom

Potenciometry TESLA TP289b - renovace ano-ne ?

#1 Příspěvek od JiriTom »

Potenciometry jsou z roku 1980. Cca od roku 1990 chrastí. Tři kusy 2x100 lin a jeden kus 2x25k Y se chovají přibližně stejně: po zapnutí zesilovače nějakou dobu chrastí při otáčení, zejména v krajních polohách. Po vyjmutí a měření ohmetrem vykazují všechny shodné chování - přerušují, případně skokově mění odpor při otáčení. Dráhy nejsou vydřené, téměř se s hřídeli neotáčelo, takže mechanický stav 100%. Vazebními kondenzátory to není.
Dotaz, prosba: má někdo osobní zkušenosti s renovací tohoto typu potenciometru ? Jde s tím něco udělat, nebo to zahodit ? Komunistickou DIAVU mám, ale to bude až krajní případ. Díky za případné zkušenosti.

Na fotkách: pohled na potenciometr a detailní pohled na geometrii přítlaku kuželíku na dráhu potenciometru.
Přílohy
pot_detail.jpg
pot_detail.jpg
pot_1024.jpg
pot_1024.jpg
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Pozri ten druhy koniec jazdca, ktora chodi po kove.
JiriTom

#3 Příspěvek od JiriTom »

Díval jsem se. Přítlak tam je solidní, oxid žádný, mastné to není. zatím jsem na to nemakal ničím. Ale čištění tím začít můžu. Díky za příspěvek.
sinclair

#4 Příspěvek od sinclair »

Takhle to nemá být - vypadá to, jakoby byla mechanicky proražená, poškozená přední dráha. Hřídelka je zaražená moc hluboko.
Sběrač ani pořádně nedosedá na sběrací kroužek. Až to bude ve své poloze, tak kužel uhlíku bude dosedat na dráhu rovně - tím svým mírně zakulaceným vrškem.

Nejprve vyčistit, já to dělám trichlorem, ale je výborně použitelné i Čikuli, výborně shazuje oxidy z dráhy i ze sběrače.
Po vyčištění a vyschnutí nakonzervovat dráhu a sběrací kroužek 1+2 maličkými kapkami červené bolševické Diavy.
Jednu kápnout pod uhlíček a dvě maličké pod "rohy" sběrače.
Uhlík a sběrač si to po pár protočeních roztahají samy.
Tu Diavu je nejlíp dávkovat injekční jehlou. Určitě ne tak, že do ní namočíš celý uchošťour a rozmažeš to všude.

Ložisko je nejlíp namazat Lukosanem M20, nejhustší silikonkou, jakou seženeš.
S tím M20 dostane i obyčejné, československé TPčko hladký "japonský" chod s tou typickou troškou odporu :D
Ale nepřehnat, aby se tahle silikonka nedostala ze hřídele na dráhu, to je hodně špatně.
JiriTom

#5 Příspěvek od JiriTom »

sinclair: Ono to dosedá, ale jak se ta dosedací plocha leskne, tak to klame. Právě pro tu divnou geometrii dosedu kuželíku jsem sem dal fotku. Ale poťáky jsou v původním 100% stavu a mají to tak všechny.
Ale asi pravda: klasicky zkusit vyčistit a pak těch pár kapek Diavy. Ještě počkám, zda někdo nemá nějakou jinou zkušenost. Díky.
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Tu Diavu už bych neriskoval, radši bych použil parafínovej olej s benzínem a malým podílem v benzínu rozpuštěnýho včelího vosku (do 2-2,5% hmotnostních celkovýho množství směsi). Ale ten parafíňák dávkovat stejně jak píše Sinclair, kapičku pod uhlík a kapičku pod kovový nohy jezdce, jinak se to zaprasí celý ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

sinclair píše:Takhle to nemá být - vypadá to, jakoby byla mechanicky proražená, poškozená přední dráha. Hřídelka je zaražená moc hluboko.

Sinclair má pravdu, ta fotka rozebranýho vpravo. Drážka hřídelky musí být zasazená posuvem do strany do výřezu tvaru hrušky v pertinaxový základně dráhy poťáku. Oba běžce musí být stlačený mnohem víc, cca poloviční úhel než je na fotce.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jjilek »

Kdysi jsme to "mazali" troškou petroleje injekční stříjačkou dovnitř. :D
jardafiala

#9 Příspěvek od jardafiala »

Těmto potenciometrům všeobecně nic není, dráha je zasviněná a běžec ztrácí kontakt. Očistit, třeba izopropylem, každý používá něco jiného, pak namazat. Mě se osvědčil MD sprej. Ve velejemném olejíčku jsou šupinky molybdensulfidu, maže bezvadně.
ÚPLNĚ MIMO TÉMA Pro cyklisty - nejlepší mazání na řetěz co může být, zvlášť u nás na českolipsku, kde je to samý písek. Nastříkat řetěz a potom vytřít do sucha, částečky molybdensulfidu se dostanou kam patří a olej který je nese tam už pak být nemusí. Na řetěz se NIC nelepí, zvláště pak pískový prach, a vydrží bez vrzání i několik zmoknutí. Jezdím v létě párkrát týdně, trasy tak do těch 100km (pod 50km nemá cenu kolo vytahovat), občas něco přes, takže během let vyzkoušeno na vlastní nohy.
Naposledy upravil(a) jardafiala dne 20 led 2021, 20:55, celkem upraveno 2 x.
alxa

#10 Příspěvek od alxa »

Dost chválí na zahraničních fórech na čistění a mazání potenciometrů Deoxit Fader F5.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od ZdenekHQ »

@jardafiala: Já mám ale pocit, že oni tady neopravují letecký motor či závodní kolo. A ten běžec je na první pohled nakřivo, i když můj názor je, že je to zmetek už z výroby. Oni toho soudruzi dokázali vyrobit vagóny, než si toho někdo všimnul. :?
Naposledy upravil(a) ZdenekHQ dne 20 led 2021, 18:21, celkem upraveno 1 x.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
JiriTom

#12 Příspěvek od JiriTom »

Celeron píše:
sinclair píše:Takhle to nemá být - vypadá to, jakoby byla mechanicky proražená, poškozená přední dráha. Hřídelka je zaražená moc hluboko.

Sinclair má pravdu, ta fotka rozebranýho vpravo. Drážka hřídelky musí být zasazená posuvem do strany do výřezu tvaru hrušky v pertinaxový základně dráhy poťáku. Oba běžce musí být stlačený mnohem víc, cca poloviční úhel než je na fotce.

Ta hruška výřezu je na té části s dráhou blíže k osičce, viz foto. Zaklapnutí do drážky hřídele nastaví "pnutí" obou drah, ta vzdálenější sekce žádnou hrušku nemá a její pnutí a tím sklon dotykového kuželíku s dráhou určuje dílem ta začerveněná matka a dílem pnutí té přední sekce potenciometru. Potenciometr je takto (všechny tři kusy) sestaven z výroby před 41 lety a po vyčištění ho tak také sestavím zpět.
Přílohy
predni_draha.jpg
predni_draha.jpg
JiriTom

#13 Příspěvek od JiriTom »

ZdenekHQ píše:@jardafiala: Já mám ale pocit, že oni tady neopravují letecký motor či závodní kolo. A ten běžec je na první pohled nakřivo, i když můj názor je, že je to zmetek už z výroby. Oni toho soudruzi dokázali vyrobit vagóny, než si toho někdo všimnul. :?
Je možné, že použili nesprávnou "konfiguraci" hřídelíku z jiného typu potenciometru. :)
pavel16

#14 Příspěvek od pavel16 »

Tak mi to nedalo a prohrábl jsem zásoby. Hřídelka je správná a mezera mezi dráhou a sběrným kroužkem je asi 3,7mm (u zadní dráhy).
JiriTom

#15 Příspěvek od JiriTom »

pavel16: Já tam mám cca 5 mm na obou drahách. Máš přesně stejný typ a rok výroby (1980) ?

První potenciometr už je vyčištěný, ošetřený (stará komunistická Diava), hřídel silikonová vazelína. Potenciometr jde mechanicky dobře, elektricky je ok. Triviální úkon to rozhodně není, rozebrat a složit a zejména když vypadne uhlíkový dotekový čudlík :) . Ostatní potenciometry možná nechám ležet a zesilovač v tuneru předělám na elektronické řízení down up tlačítky, nebo napěťové řízení jednoduchým potenciometrem. Abych se už nemusel nikdy zabývat chrastěním... :)
Odpovědět

Zpět na „Poradna“